
Vinh Phillips har startat eget och föreläser efter studierna
Vinh Phillips Ingvason Nguyên byggde en kandidatexamen genom tre terminers studier i genusvetenskap. Idag driver han eget företag och föreläser om intersektionalitet, samtidigt som han studerar en magister i barnets rättigheter.
Vinh Phillips bodde under några år i Sydney, där han både studerade och jobbade. När han skulle flytta tillbaka till Göteborg ville han hitta en utbildning att kombinera tidigare kurser med för att ta en kandidatexamen. Han visste vad han letade efter:
– Jag har mixad identitet och ville lära mer om mig själv som individ, men också om hur relationen mellan individen och strukturer i samhället ser ut.
Möjligheten uppenbarade sig för Vinh Phillips när han läste på om kurser i genusvetenskap och upplägget passade honom bra. På Göteborgs universitet är det möjligt att läsa tre terminer genusvetenskap i rak följd. Grundkursen följs av fortsättnings- och fördjupningskurs.
Totalt 90 högskolepoäng och en kandidatuppsats skulle ge Vinh Phillips ett huvudområde. Tillsammans med de över 90 ytterligare högskolepoäng som han tillgodoräknat sig skulle han kunna sätta ihop en kandidatexamen i genusvetenskap.
Vinh Phillips påbörjade första kursen med förväntningar om att den skulle handla mycket om jämställdhet, ett ämne som han värnar starkt om. Det gör också utbildningen, men den skulle dessutom vigda hans syn på hur komplext begreppet i själva verket är. Det som man får lära sig under utbildningen, förklarar Vinh Phillips, är att använda ett intersektionellt synsätt.
Begreppet intersektionalitet löper som en röd tråd genom studierna. Det handlar om hur olika maktstrukturer och kategorier som kön, ras, sexualitet, funktionalitet och klass sammanflätas och påverkar varandra. Det kan ge nya perspektiv på diskriminering och ojämlikheter.
– Därigenom kan du även förstå hur olika maktstrukturer fungerar och du lär dig samtidigt att förstå din position i samhället och hur mycket makt du själv har att påverka samhället, säger Vinh Phillips.
Driver eget företag och håller föreläsningar
Efter sin kandidatexamen har Vinh Phillips jobbat för flera ideella organisationer, föreläst, modererat och startat ett eget företag. Han specialiserar sig på föreläsningar och interaktiva workshopar om intersektionalitet, jämställdhet och mellanförskap. Bland uppdragsgivarna finns både företag och ideella organisationer.
En milstolpe för Vinh Phillips var när han fick göra ett framträdande under den internationella föreläsningsserien TEDx som arrangerades i Göteborg under hösten 2024. Syftet med serien är att sprida kunskap och idéer inom olika fält under föreläsningar som får vara max 18 minuter långa. Vinh Phillips blev inbjuden efter att ha presenterat sitt tilltänkta ämne under en audition. Som han själv berättar:
– Jag pratade om mellanförskap, upplevelsen av att växa upp med olika kulturer i sig. Hur det både kan skapa en känsla av utanförskap och utvecklas till en styrka. Hur det ger unika perspektiv som företag och samhällsaktörer kan ta tillvara på.
Vinh Phillips har därefter fortsatt att studera på avancerad nivå och läser nu en magisterutbildning i barnets rättigheter vid Stockholms universitet. Han tror att genusvetenskapen gjort att han tagit sig an den nya utbildningen med andra glasögon än han skulle gjort annars:
– Vi har haft en kurs i juridik om Barnkonventionen på programmet, berättar han. Juridik kan ofta upplevas som statisk, men är inte det i praktiken. Jag tror det är betydelsefullt att ha ett problematiserande förhållningsätt för att tolka lagar och propositioner och även att kunna förstå den mänskliga faktorn bakom.
Han fortsätter:
– Där har genusvetenskapen gett mig en stark grund att stå på, för mig är genusvetenskap allmänbildning. Jag kan rekommendera utbildningen till alla som är intresserade av att förstå jämställdhet, sexism och rasism.
Av: Erik Pedersen