Bild
Ett foto av ett grönskande landskap i Tanzania
Länkstig

Yrkeslärarstudenter åkte till Tanzania

Med två veckors verksamhetsförlagd utbildning i Morogoro, Tanzania, avslutade Åsa Densborn och Miranda Andersson sina studier vid Yrkeslärarprogrammet. Hem kom de med nya perspektiv och minnen för livet.

Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, är en viktig del av lärarutbildningen. Under VFU-kurserna får studenterna testa sina färdigheter och omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken. Yrkeslärarstudenterna Åsa Densborn och Miranda Andersson brukade göra VFU i egen tjänst på sina respektive arbetsplatser. Men när möjligheten att åka till Tanzania dök upp tog de chansen att bredda sina erfarenheter. 

   – Jag har varit på utbyte i Sydafrika tidigare, så jag visste hur mycket det ger att åka i väg. Man får se ställen som man aldrig får tillgång till som turist. Sådana här tillfällen kommer inte tillbaka, säger Åsa Densborn. 

Man får se ställen som man aldrig får tillgång till som turist. Sådana här tillfällen kommer inte tillbaka.

I februari 2024 gick resan till Morogoro, Tanzania, där Yrkeslärarprogrammet vid Göteborgs universitet har ett samarbete med en yrkesskola. Både Åsa och Miranda undervisar i vårdämnen och av den anledningen ordnade skolan så att de fick vara dels på ett college som utbildar vårdpersonal, dels på ett sjukhus.

   – Vi tillbringade ungefär tre timmar på sjukhuset varje dag och därefter två timmar på colleget. Det var lagom så. Alla intryck i kombination med värmen gjorde att fem timmars arbetsdag var vad vi orkade med. Vi var inte riktigt beredda på hur påverkade vi skulle bli av miljöombytet, berättar Miranda Andersson. 

Värdefulla erfarenheter

Allra varmast var det på neonatalavdelningen där den så kallade kängrumetoden användes. Här var fläktarna avstängda. Metoden, som ersätter kuvöser, går ut på att den för tidigt födda bäbisen läggs i en bärsjal för att vila hud mot hud med sin förälder. 

   – Vi var med när mödrarna fick lära sig hur och varför de skulle ha barnet mot bröstet, i 38 graders värme. Jag hade läst om kängurumetoden tidigare men att få erfara den på nära håll gjorde starkt intryck på mig, säger Åsa Densborn.

Både Åsa och Miranda lyfter att veckorna i Tanzania har gett dem nya perspektiv på tillvaron hemma i Sverige.

   – Vi träffade människor som låg och väntade på att anhöriga skulle komma och hjälpa dem att betala innan de kunde få tillgång till olika behandlingar och undersökningar. Det gjorde mig ödmjuk och tacksam över hur bra vi faktiskt har det, säger Miranda Andersson. 

Att orientera sig i en ny miljö och behöva kommunicera på ett främmande språk kan i sig vara en värdefull erfarenhet. Åsa Densborn fick sig en tankeställare som hon tar med sig när hon möter sina elever hemma i Skövde:

   – Jag kom flera gånger på mig själv med att nicka när någon frågade om jag förstod, när jag i själva verket var för trött och värmepåverkad för att riktigt hänga med. Samma tendens kan jag se hos mina elever, inte minst hos dem med annat modersmål än svenska. Det känns nyttigt för mig som lärare att själv ha varit i den situationen. 

”Bara åk!”

Åsa och Miranda tycker båda att det var bra att de var två som reste tillsammans. De kunde stämma av med den andre när de blev osäkra på om de uppfattat saker rätt och det kändes tryggt att veta att de hade varandra. 

   – Vi kände ju inte varandra innan. Men efter dessa två veckor känner jag att jag har fått en kompis för livet, säger Åsa Densborn. 

På frågan vad de vill skicka med till studenter som överväger VFU utomlands kommer svaret snabbt från Miranda Andersson:

   – Bara åk! Du ska vara förberedd så klart, men när du väl har bestämt dig så kommer det mesta att ordna sig. Det är verkligen utvecklande och ett utbyte för alla parter.

Åsa och Miranda om ...

  • Finansiering
    "Hur vi skulle finansiera resan var ett av våra största problem att lösa. Vi sökte pengar från Adlerbertska stiftelserna och fick var sitt stipendium på 15 000 kr därifrån. Det täckte mycket men inte allt, så vi betalade en del med privata medel."
  • Förberedelser
    "Ett tips är att läsa på mycket om landet och det system man ska verka i. Och ta med egna arbetskläder!"
  • Inställningen
    "Var nyfiken och frågvis för att få ut så mycket som möjligt av vistelsen. Det är också bra att vara lite flexibel för att kunna hantera att allt inte går som man planerat."
Åsa Densborn och Miranda Andersson utanför yrkesskolan i Morogoro
Åsa Densborn och Miranda Andersson utanför yrkesskolan i Morogoro.