Göteborgs universitet
Bild
avslut
Foto: Matthew Waring
Länkstig

Projekt Wellness och KASAM – två sidor av samma mynt? En begreppsanalys inom hälso- och sjukvård

Vad betyder Wellness? Detsamma som känsla av sammanhang? Hälsa? Välbefinnande? Livskvalitet och tillfredsställelse med livet? Det är svårt att definiera begreppet Wellness. Betydelsen av begreppet är oklart, olika forskare definierar Wellness på olika sätt. Det finns dock en samstämmighet i att wellness som begrepp är multidimensionellt med olika dimensioner: emotionell, intellektuell, spirituell, fysisk, social, yrkes- och miljörelaterad (Hettler, 1984). Wellness anses lägga fokus på en positiv hälsoutveckling med inriktning på styrkor och förmågor i ett kontinuum. Det finns stora likheter mellan KASAM-begreppet och Wellness (Antonovsky, 1987; Levenstein, 1994; Eriksson, 2007; Mittelmark et al., 2016). Är det kanske så att Wellness och KASAM är två sidor av samma mynt? Spelar det någon roll  vilka ord man använder för att beskriva Wellness? Att klargöra innehållet i olika begrepp är ett viktigt steg i att utveckla teorier och metoder. Det är inte en slutpunkt, utan ett kritiskt steg i en process att utveckla ny kunskap för en disciplin (Rodgers, 1989; 2000).

Syfte

Projektet syftar till att klargöra innebörden av begreppet wellness inom hälso- och sjukvården utifrån Rodger’s metod för begreppsanalys.

Projektledare

Monica Eriksson, Docent Institutionen för hälsovetenskap, Centrum för Salutogenes, Högskolan Väst. monica.eriksson@hv.se tel. 0520 223861 

Ingela Lundgren, professor, Göteborgs universitet
Anette Ekström, professor, Högskolan Väst
Stina Thorstensson, Docent, Högskolan i Skövde
Henrika Jormfeldt, Professor, Högskolan i Halmstad
Susann Arvidsson, PhD, Högskolan i Halmstad
Ulrica Åström, Adjunkt, Högskolan i Halmstad
Åsa Roxberg, Professor, Högskolan Väst

 Länkar till publicerade artiklar

Meaning of wellness in caring science based on Rodgers's evolutionary concept

Publicerad i: 
Scandinavian Journal of Caring Sciences (2023)

Nätverk kring Kliniskt träningscentrum samt initiering av forskningsprojekt

Initiativ till samverkan om KTCs verksamhet vid respektive lärosäte togs vid workshopen vid Jönköping University 2016. Samtliga parter enades om att delta aktivt i befintligt nätverk för KTCs miljöer. Samverkan är relevant för lärosätena för utbyte av kompetens och utveckling och vid flera av ViS parterna sker just nu en utveckling av KTCs miljöer. Inom ViS pågår ett forskningssamarbete om reliabilitet och validitet av befintliga bedömningsinstrument som används vid examinationer förlagda till kursmoment i KTCs verksamhet. 

Lärande och äldre människor i hemmet

Övergripande syftet är att utveckla och implementera hållbart digitalt proaktivt stödsystem för att främja hälsa och välbefinnande hos personer med demenssjukdom och deras samboende i hemmet. Delsyften är att: 1) Identifiera utmaningar och beskriva risker för våld i nära relationer; 2) Utveckla och implementera digitaliserad intervention ”KRAFT-givande samtal” för personer med demenssjukdom och deras samboende: och 3) utvärdera interventionen och dess effekter.

Forskningen sker i samarbete mellan Högskolan i Borås (Karin Josefsson), Högskolan i Halmstad (Kristina Ziegert, Staffan Karlsson) och Högskolan i Skövde (Mia Berglund, Catharina Gillsjö, Rune Svanström) samt Northeastern University i USA.

Kontaktpersoner: Karin Josefsson, docent, universitetslektor, leg sjuksköterska karin.josefsson@hb.se