Det femte Sahlgrenska som medicinskt mediesystem
Det femte Sahlgrenska som medicinskt mediesystem är en vetenskaplig monografi som ges ut vid Makadam förlag. I boken undersöks Sahlgrenska sjukhuset som mediesystem under tidsperioden 1933–1959. Denna period präglades av en stor utbyggnad av sjukhusstaden i Änggården och benämndes i sin samtid Det femte Sahlgrenska.
Boken kartlägger hur olika medier såsom film, foto, skipotikonserier, publikationer och ljudinspelningar användes med särskilt fokus på tre nyckelpersoner sjukhusdirektören och politikern Hugo Höglund, sjukhusets styresman och överläkare i kirurgi Sven Johansson och sjuksköterskan och museigrundaren Ingeborg Kastman.
Huvudförfattare är Mattias Bäckström, docent i idé- och lärdomshistoria och universitetslektor i kulturminnesförvaltning vid NTNU i Trondheim. Medicinhistoriska museets pedagog Robert Wallsson och museichef Lisa Sputnes Mouwitz är medförfattare.
Om Medierad Medicin
Den vetenskapliga monografin Det femte Sahlgrenska som medicinskt mediesystem. Mediebruk i den göteborgska sjukhusstadens förvaltande, kliniska och museala verksamheter 1933–1959 utkommer nu i september vid Makadam förlag.
Publikationen är resultatet av ett flerårigt forskningsarbete vid NTNU Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim och Medicinhistoriska museet i anslutning till forskningsprojektet Medierad medicin vid GPS400: Centrum för samverkande visuell forskning vid Göteborgs universitet. Forskningsprojektet är finansierat av IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse samt övriga deltagande parter.
MEdicinhistoriska museet bjöd in till ett kvällsprogram som pågick mellan 17:00 och 19:00, där ett antal spännande presentationer och diskussioner ägde rum.
Museichef Lisa Sputnes Mouwitz inledde kvällen med ett varmt välkomnande och några ord om projektet. Därefter gav Mats Jönsson, professor i filmvetenskap och föreståndare för GPS400 vid Göteborgs universitet, en inblick i arbetet kring Medierad medicin och centrumbildningen GPS400.
Mattias Bäckström, docent vid NTNU i Trondheim, följde med en presentation om "Det femte Sahlgrenska som medicinskt mediesystem", där han delade insikter om roller, resultat och utmaningar inom det tvärsektoriella samarbetet mellan musei- och universitetssektorn under åren 2019–2024.
Robert Wallsson, pedagog, avslutade med en presentation om sjukhusdirektionens fotoarkiv och digitaliseringsprocessen av materialet.