Kursplan

International Business, Bachelor Course

Kurs
EKF301
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)

Om kursplanen

Diarienummer
GU 2024/1040
Ikraftträdandedatum
2024-11-20
Beslutsdatum
2024-11-20
Gäller från termin
Vårterminen 2025
Beslutsfattare
Avdelningen för Handelshögskolans ekonomprogram

Kursens moduler

Skriftlig tentamen, 8 Högskolepoäng
Fallstudie, 6 Högskolepoäng
Seminarier, 1 Högskolepoäng

Medverkande institution

Företagsekonomiska institutionen

Inplacering

Kursen ingår i Handelshögskolans ekonomie kandidatprogram (S1EKA) under termin 6 för studenter som valt företagsekonomi som huvudområde.

Behörighetskrav

För att vara behörig till kursen måste studenter på Handelshögskolans ekonomie kandidatprogram ha genomgått termin 4, inklusive kursen EKF202 Strategi och marknadsföring i ett globalt perspektiv (15 hp) eller motsvarande. För tillträde till kursen krävs att minst 105 hp, varav minst 45 hp i företagsekonomi (från grund- och fortsättningskurser), är godkända.

Innehåll

Syftet med kursen är att förbereda studenterna för en professionell karriär där de arbetar inom, eller i en stödjande funktion för, multinationella företag (MNC) i en ledande roll. Kursen syftar till att utveckla studenternas förmåga att förstå och kritiskt analysera hur kulturella, institutionella och ekonomiska skillnader mellan länder skapar förutsättningar för internationell tillväxt och organisation av multinationella företag.

Betydelse läggs vid teorier relaterade till multinationella företags utveckling, organisation och relation till det omgivande samhället. Baserat på befintlig forskning tränas studenterna i att hantera och analysera aktuella utmaningar för att utveckla vetenskapligt grundade rekommendationer som bidrar till en hållbar utveckling av multinationella företag.

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  1. Beskriva och förklara teorier inom internationellt företagande med fokus på multinationella företags utveckling, organisation och relation till det omgivande samhället.
  2. Visa förståelse för, och kunna skilja mellan, interna och externa utmaningar som företaget möter vid internationell expansion och organisering av sina verksamheter.
  3. Visa förmåga att problematisera, jämföra och kritiskt diskutera teorier inom internationellt företagande med fokus på teorier relaterade till multinationella företags utveckling, organisation och relation till det omgivande samhället.
  4. Visa förmåga att designa och genomföra fallstudier inom internationellt företagande i syfte att bidra till en mer hållbar utveckling.
  5. Visa förmåga att bedöma de möjligheter och begränsningar som teorier inom internationellt företagande har för att stödja affärsutveckling i det internationaliserande företaget eller den multinationella koncernen.

Hållbarhetsmärkning

Kursen är hållbarhetsrelaterad, vilket innebär att minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av Göteborgs universitets fastställda kriterier för hållbarhetsmärkning.

Former för undervisning

Föreläsninga, seminarier och handledning.

Undervisningsspråk: engelska

Examinationsformer

Lärandemål 1 till 3 bedöms genom en skriftlig tentamen. Lärandemål 3 till 5 bedöms genom aktivt deltagande i obligatoriska seminarier samt genom en skriftlig och muntlig presentation av en fallstudie. Frånvaro från de obligatoriska seminarierna kan ersättas med alternativa uppgifter.

Om en student som har underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byta examinator inför nästa examinationstillfälle ska en sådan begäran bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (6 kap. 22 § HF).

Om en student har fått besked om pedagogiskt stöd från Göteborgs universitet med rekommendation om anpassad examination och/eller anpassad examinationsform kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens lärandemål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att bevilja studenten anpassad examination och/eller anpassad examinationsform.

Om en kurs har avvecklats eller genomgått en större förändring ska studenten erbjudas minst två examinationstillfällen, utöver ordinarie examinationstillfälle. Dessa tillfällen fördelas under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen avvecklats/förändrats. Vad gäller praktik och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) gäller motsvarande, men med begränsning till endast ett ytterligare examinationstillfälle.

Om en student har fått besked om att denne uppfyller kraven för att vara student vid Riksidrottsuniversitetet (RIU-student) har examinator rätt att besluta om anpassning vid examination, om detta görs i enlighet med Lokala regler gällande RIU-studenter vid Göteborgs universitet.

Betyg

På kursen ges något av betygen Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredställande (D), Tillräcklig (E) och Underkänd (F).

För att erhålla ett godkänt kursbetyg krävs godkänt betyg på den individuella skriftliga tentamen, på seminarierna och på fallstudien. En underkänd fallstudie kan kompletteras för att uppnå godkänt betyg. För att fastställa slutbetyget kombineras poängen från den skriftliga tentamen och fallstudien.

Kursvärdering

Efter avslutad kurs sker kursvärdering i enlighet med Avdelningen för Handelshögskolans ekonomprograms regler. Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.