Alkohol- och narkotikaproblem 1
Kort om kursen
Kursen ges på halvfart under kvällstid första delen av terminen och vänder sig till dig som är yrkesverksam och möter personer med alkohol- eller narkotikaproblem, arbetar med att utveckla policy och/eller interventioner, eller är student och är intresserad av teoretisk och vetenskaplig fördjupning inom området. I kursen behandlas teorier och begrepp som ger fördjupad förståelse för såväl alkohol- och narkotikaanvändning som interventioner, exitprocesser och policyproduktion på området.
Om utbildningen
Kursens innehåll
I kursen behandlas teorier och begrepp som ger fördjupad förståelse för alkohol- och narkotikaanvändning, i första hand problematisk sådan. Exitprocesser, psykosociala interventioner, makt och etik är centrala teman, liksom spänningsfältet mellan stöd och kontroll. Ett annat tema är narkotikapolitik och policy på området. Särskild vikt läggs vid att fördjupa studenternas förmåga till etiskt och vetenskapligt grundade ställningstaganden i professionellt socialt arbete.
Kursen ges på halvfart under kvällstid och bygger på föreläsningar samt kurslitteratur kopplade till föreläsningarna. Under kursen skriver studenterna två individuella paperarbeten som också kamratgranskas av en kurskamrat.
Behörigheter och urval
Behörighet
För att vara behörig till kursen krävs socionomexamen omfattande 210 högskolepoäng, alternativt kandidatexamen i socialt arbete omfattande 180 högskolepoäng, eller kandidatexamen i näraliggande område.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Efter studierna
Kursen vänder sig till dig som är intresserad av att få fördjupad kunskap om alkohol- och narkotikaproblem på olika nivåer; yrkesverksamma som möter personer med alkohol- eller narkotikaproblem eller arbetar med att utveckla policy och/eller interventioner på området samt studenter som är intresserad av teoretisk och vetenskaplig fördjupning inom området. Kursen är en fördjupningskurs på avancerad nivå och kan ingå i en masterexamen i socialt arbete.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen
kommer att ske i form av föreläsningar på kvällstid, varvat med
gruppdiskussioner och aktiviteter som förutsätter aktiv närvaro.
Lokaler
Institutionen för socialt arbete finns vid Samhällsvetenskapliga fakulteten och våra lokaler hittar du i Campus Haga och Campus Linné. Läs mer om vad våra lokaler har att erbjuda dig som student!