CERGU forskningsgrupp startbidrag
Nu kan man ansöka om ett startbidrag till forskning inom ett av CERGU:s tematiska områdena.
CERGU har fyra tematiska områden som både beskriver pågående forskning inom nätverket och föreslår övergripande teman för framtida projekt. CERGU uppmuntrar även "non-unidisciplinary" forskning som bedrivs inom området Europastudier. CERGU:s tematiska forskningsområden är:
Kulturella gränser
Mobilitet och migration i Europa
Institutioner, partier och rörelser
Externa relationer, säkerhet och handel
Non-unidisciplinary forskning
Listan över tematiska områden är uttryckligen öppen. Det innebär att nya teman kan läggas till i listan i takt med att nya forskargrupper etableras.
Centrum för Europaforskning CERGU kan bäst beskrivas som ett kooperativt nätverk med ett begränsat administrativt team. Vissa CERGU-aktiviteter initieras av ledningsgruppen och genomförs sedan i samarbete med forskarna i nätverket. CERGU-forskare deltar i både input och output av produktionscykeln. Aktiviteter som tisdagsmorgonfrukostarna och CERGU:s seminarieverskamhet har pågått i flera år. Nyare aktiviteter som CERGU Non-Unidisciplinary Research Platform for European Studies (NURP) och Working Paper Series främjar forskning inom nätverket.
CERGU vill inspirera och stödja framtida forskningssamarbete i hopp om att det kan leda till att framtida forskargrupper och samarbetsprojekt bildas. Detta nya initiativ är CERGU Research Group Start-Up Grant.
Vad är en forskargrupp?
En forskargrupp bör för detta anslag bestå av minst två (2) forskare från olika discipliner, anställda vid en eller flera av de fakulteter som finansierar CERGU (Humanistiska fakulteten, Samhällsvetenskapliga fakulteten, Institutionen för institutioner företag, ekonomi och juridik). En forskargrupp kan bestå av fler än två forskare. Dessa ytterligare forskargruppsmedlemmar behöver inte vara anställda vid ovan nämnda fakulteter. Bidraget kan användas för att initiera och etablera gruppen som sådan.
Vad kan ett startbidrag täcka?
Forskargruppen ansvarar för att motivera varför den ska få medel för sin verksamhet. En workshop, seminarium, konferens eller helt enkelt möjligheten att samla några forskare för några dagars oavbrutet projektarbete skulle alla kvalificera sig som exempel på aktiviteter som anslaget skulle kunna täcka, men denna lista är inte uttömmande. Vi vill uppmuntra forskare som har ett gemensamt forskningsområde att gå samman och utveckla till exempel en forskningsapplikation.
Vilka villkor gäller?
- De beviljade medlen får endast användas för att bekosta kostnader för aktiviteter som forskarna anordnar enligt ansökan.
- Kostnaderna ska betalas direkt av CERGU.
- Medel får inte användas för löner.
- Om bidrag beviljas ska den sökande lämna in en projektrapport efter avslutat projekt.
- Ansökningar får inte överstiga ett belopp om 100 000 kr.
Hur man ansöker
Din ansökan via e-post bör innehålla följande:
- En beskrivning av forskargruppen (alla medlemmars namn och tillhörighet).
- En beskrivning av den planerade verksamheten, dess syfte och förväntade resultat.
- En budget som anger de beräknade kostnaderna.
Det finns ingen deadline för att ansöka. CERGU tar emot ansökningar löpande under hela året. Mejla din ansökan till CERGU Programkoordinator, Kristina Gurok kristina.gurok@gu.se.