Lösningsförslag till ett över 500-årigt crux desperationis i Ciceros Lucullus
Kultur & språk
Varmt välkomna till detta seminarium där vi diskuterar Ciceros verk "Lucullus"!
Seminarium
Varmt välkomna till detta seminarium där vi diskuterar Ciceros verk "Lucullus"!
Abstract
Ciceros verk Lucullus (Academica priora), förfärdigat år 45 f.Kr., är en i dialogens form framställd filosofisk diskussion mellan å ena sidan generalen Lucullus och å andra sidan Cicero själv. Ämnet för diskussionen är epistemologiskt: frågan huruvida och huruledes kunskap uppnås. I verket representerar Lucullus och Cicero varsin filosofiska skolbildning. I §§ 11-62 håller Lucullus ett tal i vilket han framställer Antiochos’ av Askalon kunskapsteori, som i huvudsak är densamma som stoikernas. I §§ 64-147 tar sedan Ciceros persona till orda i ett kritiskt svarstal, vari han hävdar den senare akademins skeptiska invändningar mot stoikernas epistemologi.
I inledningen till ett avsnitt om naturfilosofins tillkortakommanden i epistemologiskt hänseende anför Cicero i § 116 definitioner av de geometriska grundbegreppen ’punkt’, ’linje’ och ’yta’. Dessa definitioners giltighet ifrågasattes nämligen inom skepticismen. Cicero väljer visserligen att inte fördjupa sig i just denna aspekt, men definitionerna nämns likväl.
Textutgivare och kommentatorer har sedan 1500-talet brottats med det textproblem som föreligger i passagen med de geometriska definitionerna. Den traderade texten är nämligen korrupt och olika konjekturala lösningsförslag har under århundradenas lopp sett dagens ljus.
I seminariet kommer jag att beskriva textproblemet, granska tidigare emendationsförsök och framlägga mitt förslag till lösning.