Välkommen till konferensen "Mellan resignation och framtidstro. Om staden, styrning och organisering i förorten" där vi kommer att ta upp och diskutera förändringar i staden med fokus på förorten. Alla intresserade är välkomna!
Konferens
Datum
15 nov 2024
Tid
09:15 - 15:00
Plats
BE015, Pedagogen hus B, Läroverksgatan 15
Bra att veta
Konferensen är öppen för alla som är intresserade av dessa frågor. Ingen anmälan krävs.
Arrangör
Forskningsprogrammet Mellan resignation och framtidstro
Om konferensen
Vilka politiska förändringar har skett i staden?
Vad gör skolan åt segregationen?
Hur organiserar sig unga i förorten?
Konferensen, som är ett resultat av forskningsprogrammet Mellan resignation och framtidstro, kommer ta upp och diskutera förändringar i staden med fokus på förorten, hur samverkan betraktas som lösning på de problem som tillskrivs dessa områden, organisering i förorten, aktuella kulturpolitiska tendenser, samt poesi och ett samtal om podcast.
Program
09:15 Introduktion till konferensen och presentation av forskningsprogrammet Mellan resignation och framtidstro.
Medverkande: Majsa Allelin, Kristina Alstam, Helene Fransson, Nils Hammarén, Marcus Herz, Jonas Lindbäck, Johannes Lunneblad, Ove Sernhede & Sara Uhnoo
10:15-10:30
Kaffe
10:30-12:00
Presentationer av tre forskare: Att använda kultur: Aktuella kulturpolitiska tendenser och dess implikationer för konstens, konstnärens och publikens frihet
Linnéa Lindsköld, docent i biblioteks- och informationsvetenskap, föreståndare för Centrum för kulturpolitisk
forskning vid Högskolan i Borås.
Kulturpolitiken behöver hitta nya sätt att nå legitimitet när välfärdssamhället förändras. I föredraget presenteras tre parallella tendenser som påverkar offentlig styrning av kultur: new public governance, åter-ideologisering av kulturen samt kulturpolitik som säkerhetspolitik.
50 år av samverkan: intentioner, genomförande och resultat i politik för utveckling av ytterstaden?
Nils Hertting, prefekt för Institutet för bostads- och urbanforskning och docent i statskunskap, Uppsala universitet
I Nils Herttings presentation lyfts ett antal återkommande motiv till och föreställningar om samverkan som lösning på de problem som i svensk politik tillskrivits våra ytterstadsdelar – om de så beskrivits som ”problemområden”, ”invandrartäta” eller ”utsatta”. I ljuset av dessa diskuteras hur processerna och effekterna av samverkan egentligen ska beskrivas och bedömas. Är politiken uttryck för feltänkande, ansvarsundvikande eller finns där, läget till trots, någon slags reson och rational?
Segregation som rasifieringens rumsliga avspegling: Vad innebär policy för ”att bryta segregationen” inom ramen för rasifierad nyliberal urbanism?
Nazem Tahvilzadeh, lektor i offentlig förvaltning, docent i statsvetenskap, institutionen för samhällsvetenskaper, Södertörns högskola.
Segregation som rasifieringens rumsliga avspegling: Vad innebär policy för ”att bryta segregationen” inom ramen för rasifierad nyliberal urbanism? Varför är segregationen ett problem? Och hur ramas problemet segregation och segregationsbrytande insatser in i stadspolitiken? Vilka konsekvenser har segregationsdiskursen i offentlig policy med fokus på hur den ”gör” och hur vi tänker fördjupad jämlikhet och demokrati i städer?
12:00-13:00
Lunch (ingår ej)
13:00-14:00 Poesi och poddar
Sara Garib, poet
Presentation av och samtal med Edu Orten/Jasmin Nasser och GALDEM A TALK.