
Att organisera tystnad
Kort beskrivning
Socialtjänsten i Sverige står inför stora utmaningar med hög personalomsättning och ett pressat arbetsklimat. Detta projekt fokuserar på kvinnliga chefer och deras erfarenheter av tystnadsstrategier, där de blir ignorerade eller avfärdade. Sådana strategier kan påverka deras förmåga att leda och fatta beslut.
Projektet syftar till att förstå hur dessa strategier praktiseras i chefernas arbetsmiljö. Genom fokusgrupper och loggböcker från 8-12 chefer från olika kommuner vill forskningen få en djupare insikt i problemet. De som deltar i projektet gör det anonymt och digitalt via Zoom utan kamera.
Socialtjänsten är en central myndighet, och ökad kunskap om tystnadsstrategier ur ett genusperspektiv kan förbättra arbetsvillkoren och stabiliteten inom socialtjänsten
Forskning om arbetsklimatet för kvinnliga chefer inom socialtjänsten
Chefer inom socialtjänsten är vanligen kvinnor. Sektorn befinner sig under stark press med hög personalomsättning. Ett yttre tryck på verksamheten med hot, våld och desinformationskampanjer föreligger. Verksamhetens stabilitet förutsätter möjligheter för chefer att kunna problematisera etiska problem.
Tystnadsstrategier inom socialtjänsten förekommer dock. Det är därför särskilt viktigt att undersöka arbetsklimatet i socialtjänsten ur ett genusperspektiv med fokus på tystnadsstrategier.
Tystnadsstrategier innebär att någon blir
- avfärdad
- ignorerad
- osynliggjord
- belagd med munkavel eller ombedd att inte prata om en viss fråga eller problem.
Förståelse för tystnadsstrategiers påverkan på ens uppdrag
Studien kontextualiserar det organisatoriska arbetsklimatet för kvinnliga chefer för att förstå hur tystnadspraktik påverkar deras möjligheter att genomföra sitt uppdrag.
Socialtjänsten är en central myndighet vars stabilitet i verksamheten har en samhällsbärande funktion. Ökad kunskap om tystnadsstrategier, ur ett genusperspektiv, som påverkar möjligheten att fatta beslut och leda verksamheten är därför avgörande och otillräcklig i nuläget.
Social exkludering och kontroll
Projektet tillhör forskningsplattformen Social exkludering och kontroll (SEK) vid Institutionen för socialt arbete.
Forskningen som bedrivs inom SEK fokuserar på ojämlika livsvillkor, nedtystade röster eller otrygga, underordnade positioner för aktörer och praktiker.
Delta i forskningen
Projektet är ett 3-årigt forskningsprojekt finansierat av FORTE (Dnr. 2024-01282) om kvinnliga chefers erfarenheter av att bli utsatt för tystnadsstrategier i någon form inom socialtjänsten.
Det kan handla om att bli ignorerad, osynliggjord, avvisad, avfärdad eller uppmanad att inte prata om en viss fråga eller att bli utsatt för otillbörlig påverkan.
Socialtjänsten är ett verksamhetsområde som är utsatt för stor press både internt och externt på olika sätt. Vi känner till från tidigare forskning att osäkerhet i organisationer leder till olika slags tystnadsstrategier. Det har visat att kvinnliga chefer är särskilt utsatta för ojämlika arbetsvillkor och har svårare att göra sin röst hörd.
I detta projekt vill jag undersöka sådana erfarenheter och förstå mer om i vilka situationer den slags erfarenheter görs och hur det påverkar möjligheter att fatta beslut.
Vill du dela med dig av dina erfarenheter i projektet?
Som deltagare behöver du vara chef i 1:a, 2:a eller 3:e linjen inom socialtjänsten och vara i tjänst.
Medverkan sker digitalt via Zoom under pseudonym och utan kamera.
Kontakta forskaren för att delta
Jag som är ansvarig forskare heter Anneli Matsson. Forskningshuvudman för projektet är Göteborgs universitet. Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för projektet.
Forskningen är godkänd av Etikprövningsmyndigheten, diarienummer för prövningen hos Etikprövningsmyndigheten är Dnr 2025-00180-01.
Använd en privat mejladress istället för din offentliga jobbmejl, för att bibehålla hög konfidentialitet i kommunikationen.
Forskningsbidrag för ökad kunskap om arbetslivet
Anneli Matsson får etableringsbidrag från Forte för att studera ojämlika arbetsvillkor för kvinnliga chefer i socialtjänsten! 👏
– Chefer inom socialtjänsten lämnar ofta sitt uppdrag på grund av arbetsmiljön. Jag ska undersöka i vilka situationer som kvinnliga chefer blir ignorerade, avfärdade eller osynliggjorda och hur det påverkar deras arbete och möjligheter att fatta beslut, säger Anneli om projektet.
Projektet Att organisera tystnad: En kvalitativ studie om ojämlika arbetsvillkor för kvinnliga chefer i socialtjänsten får 2 193 000 kr i etableringsbidrag från Forte - Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd. Etableringsbidrag syftar till att stärka karriärutvecklingen för forskare i början av sina karriärer samt främja forskarmobilitet. Bidraget ska bidra till ökad kunskap inom Fortes områden hälsa, arbetsliv och välfärd.
Etableringsbidrag ska stärka juniora forskare - 26 får finansiering (forte.se)
– Ledarskap och ojämlikhet är viktigt att belysa inom socialtjänstens kontext, det är inom den verksamheten som projektet görs med fokus på kvinnliga chefer. Framför allt för att förstå risker i ledarskap och kvinnliga chefers arbetsmiljö vilket krävs för att möjliggöra ett hållbart arbetsliv, säger Anneli.
Anneli Matsson disputerade 2022 vid Malmö universitet med sin avhandling om särbehandling i arbetslivet. Nu är hon lektor hos oss vid Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet. Anneli forskar främst om exkludering i arbetslivet, organisationspolitik och socialpolitik med fokus på hållbarhetsfrågor i arbetslivet.
Följ projektet i bloggen "En blogg om arbetslivets (o)hållbarhet"
Anneli Matsson delar med sig av forskning om arbetslivets villkor och hur vi kan göra för att gå mot ett mer socialt hållbart arbetsliv.

Forskare vid Institutionen för socialt arbete studerar sociala problem, deras orsaker och konsekvenser för individ, grupp och samhälle.
Om forskningen vid Institutionen för socialt arbete
Forskningsprojekt hos oss bedrivs inom forskningsplattformar och i forskningsnätverk. I plattformarna och nätverken medverkar både enskilda forskare och forskargrupper.