Bild
Porträttbild Axel wolf
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Axel Wolf - första professorn i omvårdnad med fokus på anestesi och personcentrerad vård

Axel Wolf blev nyligen den första professorn i omvårdnad med inriktning mot anestesisjukvård vid Göteborgs universitet. Han är nu en av 27 nya professorer som installeras eller välkomnas vid den akademiska högtiden den 12 juni.

Axel Wolf, nu 42, är en av de yngsta att bli professor på Institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Hans specialistområde är anestesiologisk omvårdnad, vilket är den specifika omvårdnad som anestesisjuksköterskan utför – före, under och efter olika kirurgiska ingrepp och för patienter i alla åldrar. Detta breda område inkluderar bland annat aspekter så som preoperativa bedömningar och omvårdnadsstrategier, luftvägshantering, cirkulation, läkemedel, sömndjup, samt positionering av patienten. 

– Jag tror att professuren har stor betydelse för ämnet anestesiologisk omvårdnad. Det råder stor brist på personal med kompetens inom anestesi, och det gäller alla kategorier av vårdpersonal. Ur ett sjuksköterskeperspektiv hoppas jag att professuren kan bana väg för en fortsatt spännande utveckling, vilket kan locka fler till att specialisera sig inom anestesi, säger Axel. 

Fasen efter operation allt viktigare 

Traditionellt har ämnet anestesiologisk omvårdnad lagt mycket fokus på den interoperativa fasen, alltså arbetet under det medicinska ingreppet i operationssalen. Axel Wolf berättar att det pågår en diskussion om fokus bör läggas mer i den post-operativa fasen, det som tidigare kallades uppvaket: 

– Den postoperativa perioden är betydligt längre än tiden det tar att genomföra uppvaknandet efter en operation. Det är en fas vi behöver veta mer om. Den globala forskningsdiskussionen inom området har nu skiftat fokus från att se anestesi som en "akut" specialitet med inriktning på intraoperativa kontexter, till att betrakta den som en integrerad del av vårdförloppet. Detta innebär ett ägandeskap för att optimera vården före, under och efter operationen, med särskild betoning på den peri- och postoperativa processen och förbättrad återhämtning efter kirurgi. Inte minst i ljuset av omställningen mot nära vård och en ökad digitalisering.  

Axel Wolf utsågs nyligen som föreståndare för Centrum för personcentrerad vård (GPCC). Det är ett nationellt tvärvetenskapligt forskningscentrum som bildades 2010 och som nu gått in i sin tredje period, med finansiering till 2028. Han kombinerar sin tjänst som professor vid Göteborgs universitet med anställning som universitetssjukhusöversjuksköterska inom anestesi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sedan tidigare är han också professor i anestesiologisk omvårdnad på universitetet OsloMet i Oslo. Han är fortsatt engagerad i arbetet med digitalisering inom utbildning, som ledamot i styrgruppen för det universitetsgemensamma nätverket för digitalisering inom utbildning och lärande.  

Alternativ till opioder 

Bild
Axel Wolf iklädd operationskläder
Foto: Johan Wingborg

Forskningsmässigt arbetar Axel Wolf med två parallella spår, där han dels söker alternativ till opioider inom akut och långvarig smärta, och dels vill minska ofrivillig ensamhet bland äldre. För sitt projekt om opioidfri anestesi fick Axel Wolf 2021 ett stort forskningsanslag från Vetenskapsrådet: 5,5 miljoner kronor. 

Opioider är en grupp potenta smärtstillare, där bland annat morfin ingår, som länge varit självklara i samband med kirurgi och anestesi. Det finns dock många oönskade biverkningar, bland annat illamående, yrsel och negativ påverkan på immunsuppression. Paradoxalt nog kan en annan biverkan av opioder vara mer smärta. Teorin bakom opioidfri anestesi är att andra läkemedel kan användas för att kontrollera den hormonella stressreaktionen. Axel Wolfs projekt kombinerar opiodfri anestesi, personcentrerad vård och transkutan nervstimulering (TENS) som är ett icke-farmakologiskt sätt att lindra smärta genom att skicka svag ström via plattor på huden. 

– Vi vill utarbeta ett vårdkoncept som kan utvärderas, implementeras och skalas till andra vårdsammanhang. Vår studie utforskar dessutom patienternas upplevelser av opioidfri smärtlindring och återhämtning efter operation, berättar Axel. 

Mer avancerad vård i hemmet 

Forskargruppen har länge också fokuserat på social isolering, informell vård och hur äldre personer ger stöd till varandra, bland annat i samverkan med SOM-institutet. Förra året fick Axel Wolf 4,9 miljoner kronor från Forte, till ett projekt om hur ofrivillig ensamhet bland äldre kan minskas. Projektet genomförs i ett konsortium med forskare från Göteborgsregionens kommunförbund (GR), Göteborgs universitet, IT universitetet i Köpenhamn samt representanter för användare av äldreomsorg och äldre medborgare.  

I och med övergången till nära vård är nu forskningsspåret om social isolering bland äldre ännu mer aktuellt inom ämnet anestesiologisk omvårdnad. Grundtanken med denna vårdreform är att vården ska bli mer tillgänglig, och tillsammans med nya arbetssätt leda till bättre användning av vårdens resurser så att fler kan få vård. En del av reformen Nära vård är att en del av den behandling som nu kräver att slutenvård ska kunna ske i personers hem, med stöd av vårdpersonal med avancerad kompetens. 

– Reformen innebär stora förändringar för anestesisjuksköterskor och andra specialistsjuksköterskor, som kommer få en större och viktigare roll i den peri- och postoperativa vården. De kommer börja åka hem till personer i högre utsträckning och i deras hem genomföra avancerad smärtbehandling eller vård i livets slutskede, säger Axel. 

Han poängterar att den nya lagen om nära vård handlar om mer än bara palliativ vård, och även mycket fokus på att vården handlar om avancerad vård för personer i alla åldrar. 

Det projekt som finansieras av Forte ska utveckla metoder för samproduktion av äldreomsorg och utforska potentialen hos nationella digitala medborgarpaneler och lokala rum för lärande (learning labs) för att stödja effektiv, jämlik och tillgänglig delaktighet av äldre personer i utveckling av välfärdstjänster. 

Inspirerande miljö 

Axel Wolf är född och uppvuxen i Österrike, och har fått hela sin utbildning, från grundnivå till forskarnivå, på Sahlgrenska akademin. Han disputerade 2012, som en del av professor Inger Ekmans grupp, som grundade Centrum för personcentrerad vård (GPCC). Personcentrerad vård har fortsatt prägla hela hans akademiska bana. 

– Jag har haft möjlighet att jobba i en inspirerande forskarmiljö samt med många forskare, patientrepresentanter och kliniker vid GPCC under hela min forskarkarriär. Jag har kunnat fokusera på patientdelaktighet, och kunnat kombinera forskning med klinisk tillämpning vid tillämpning vid verksamhetsområdet Anestesi Operation IVA vid Sahgrenska Universitetssjukhuset, Östra Sjukhuset. 

Fakta om Axel Wolf

Aktuell: Centrumföreståndare Centrum för personcentrerad vård - GPCC
Ålder: 42
Bor: Göteborg och Orust 
Fritid: Försöker hålla jämna steg med sin tvååriga åriga son Alexander samt familjens labrador Bror. Har dock gett upp tanken att hålla jämna steg med hustrun Johanna som är långdistanslöpare. 
Kuriosa: Född och uppvuxen bland vingårdarna i Österrike, i omgivningar som påminner om TV-serien Falcon Crest.
Dold talang: rätt duktig på att stå på händer.