Centrum för personcentrerad vård – GPCC
Välkomna till Centrum för personcentrerad vård - GPCC
I personcentrerad vård ses patienter som personer som är mer än sin sjukdom. Personcentrerad vård bygger på ett partnerskap mellan patienter och de som arbetar inom hälso- och sjukvården. Utgångspunkten är att vårdpersonalen lyssnar på patientens berättelse. I berättelsen identifieras personens förutsättningar, resurser och hinder, som tillsammans med övriga undersökningar används till att tillsammans skriva en hälsoplan. All hälso- och sjukvård, omsorg och rehabilitering kan vara personcentrerad.
GPCC är ett nationellt tvärvetenskapligt forskningscentrum som bildades 2010 med stöd av regeringens satsning på strategiska forskningsområden (SFO).
Hos oss samarbetar över 200 nationella och internationella forskare, kliniker och patient- och närstående i olika forskningsprojekt och grupper. De undersöker personcentrerad vård, rehabilitering och omsorg vid olika sjukdomstillstånd, samt organisation av personcentrerad vård och frågor om implementering och utbildning. Vi har också flera rådgivare, till exempel ett personråd för patienter och närstående.
Vi har utvärderat effekterna av ett personcentrerat arbetssätt i en rad studier i olika typer av hälso- och sjukvård. I våra studier har vi kunnat se kostnadsbesparingar och positiva effekter för patienterna och personalen.
Vår vision är hållbar hälsa genom hållbar vård: Att förebygga och minska lidande samt stärka vårdens effektivitet genom personcentrerad vård.
Nyheter
-
Hälsa & medicinNytt material om personcentrerade samtal släppt
-
Hälsa & medicinStort banbrytande forskningsprojekt om personcentrerad vård inom kommunal verksamhet lanserat i Helsingborgs stad
-
Hälsa & medicinHälsofrämjande möten: Uppdatering av läromaterial i samverkan mellan HFS och GPCC
-
EvenemangKlassiska traditioner mötte moderna inslag i årets doktorspromovering
-
Hälsa & medicinVill du hjälpa oss utforma en nationell online-hubb för patienters-, närståendes och allmänhetens medverkan (PAM) i forskning och innovation?