Circular grassroots innovations for sustainable and inclusive urban transitions
Kort beskrivning
Projektet syftar till att undersöka utmaningar och möjligheter för cirkulära gräsrotsinnovationer i städer när det handlar om att skapa, underhålla och skala upp sina lösningar för hållbarhet och inkludering.
Mer information om projektet finns på dess engelska sidor (välj "international website" ovan)
Bakgrund
Städer är centrum för överkonsumtion, avfallsintensiv produktion och gör mycket stora miljöavtryck. Städer är också nav för kreativitet och innovation. I gräsrotsinitiativ skapar invånare innovativa lösningar på problem som ständig konsumtionsökning och överanvändning av resurser medför. Lösningarna utvecklas i lokala nätverk baserade i lokala behov och möjligheter och är en grund för hållbar och inkluderande omställning underifrån.
Exempel är sociala företag för återvinning, reparationsrörelser, cirkulär mat, och bostadskooperativ. Lösningarna utgår från tillgängliga lokala förutsättningar, oftast svåra att se med stadsövergripande-, eller nationella perspektiv. Typiskt för initiativen är att de verkar genom handling, snarare än genom ord. Genom sitt ”görande” visar de ett medborgarskap där omvårdnad är central, t ex hållbarhet grundad i miljö- och social rättvisa. En gemensam grund i lokala, sociala och ekologiska värden gör att initiativen brett kan samla deltagare från lokalsamhällen och att lösningarna kan kopieras, spridas och anpassas till andra platser med sina förutsättningar. För att skapa och utveckla lösningar behövs platser, rum, en bristvara i städer. Att städer kan bidra med underutnyttjad infrastruktur och byggnader till gräsrotsaktivitet är ofta en del av de här initiativens framgångar. Att balansera lokala värden och ambitionen att förändra samhälleliga strukturer är en utmaning. Å ena sidan kan lösningarna anpassas och spridas men å andra sidan lätt urvattnas eller tas över av aktörer med andra utgångspunkter. Kommuner och städer är med sin lokala förankring, resurser och kompetens naturliga partners för att utveckla och anpassa innovativa gräsrotsinnovationer utanför kvarter och grannskap till en större skala. Kunskap om vad som kännetecknar den här typen av innovativa gräsrotsinitiativ finns, men mer forskning om utmaningar och möjligheter behövs för att kunna sprida dem. I projektet arbetar vi i tre spår:
- rum (centrala/perifera stadsdelar),
- Samverkan och demokrati (mellan kommun-, stadsplanerings- och gräsrotsorganisationer och invånare),
- Skala (gräsrotsinnovationers förutsättningar och utmaningar att växa, spridas, replikeras, expanderas, utan att förlora sin lokala förankring och cirkularitet).
Projektet arbetar utifrån en inter- och transdisciplinär och aktionsdeltagande samskapande ansats i ett konsortium tillsammans med de fyra städerna och organisationer i Amsterdam, Barcelona, Göteborg och Nantes, som alla är i framkant som hållbara städer. Städerna har olika karaktär, specialiteter och förutsättningar, som möjliggör både jämförelser och lärande av olikheter. Städerna bidrar också med olika fall av gräsrotsinnovationer: Cirkulär reparation och återvinning (BC N), kollaborativ stads- och bostadsplanering (AMS), cirkulär livsmedelsförsörjning och -hantering (NTE,GBG) och delningsekonomi och urban utveckling (GBG). Projektet är uppdelat i fem delprojekt, ett per stad och ett jämförande delprojekt. Projektet liksom delprojekten bygger vår tidigare forskning inom flera discipliner (sociologi, humangeografi, urban planering, social-psykologi, konsumtionsforskning, företagsekonomi och offentlig förvaltning) och områden (reparation, bostäder, livsmedel, återvinning). I projektet kommer vi forskare tillsammans med våra partners i gräsrotsorganisationer, kommunerna och sociala företag att göra fallstudier med etnografiska metoder. Vi kommer under projektet att mötas mellan delprojekten för att jämföra, analysera och skapa kunskap mellan städerna och initiativen i olika workshops, utställningar och andra utbyten. Göteborgsdelen av projektet, som också leder och koordinerar konsortiet, är att bidra med kunskap från en nordeuropeisk horisont med en traditionellt väl utbyggd välfärd, som upplever ökande ojämlikhet och segregation mellan stadsdelar. Göteborg utvecklas och byggs ut i snabb takt, till pris av minskade utrymmen för gräsrotsverksamhet. Nya samverkansformer uppstår samtidigt i olika försök med delningsekonomi och cirkularitet. I delprojektet kommer vi dels studera hur plats kan ha flera funktioner i centrum och ytterområden, i privata som offentliga byggnader och platser, och i olika socioekonomiska delar av staden. Dels hur stadens organisation tillsammans med civilsamhället kan arbeta för att skapa deltagande och stödjande infrastruktur för gräsrotsinitiativ, samt utmaningarna och möjligheterna för att skala upp och sprida innovationerna inom staden, till andra städer och länder.