Bild
Datainsamling i Sofiakedralen i Kiev.
Foto: Jonathan Westin
Länkstig

DIGICURE – Digital Cultural Resilience and Protection

Forskningsprojekt

Kort beskrivning

Som en följd av rysk aggression har fler än 460 platser av kulturell betydelse medvetet och systematiskt förstörts i Ukraina. Förstörelsen av kulturarv är en medveten handling för att radera historia och försvaga ett folks koppling till det förflutna, vilket banar väg för appropriering och desinformation.

En utmaning som Ukraina och dess europeiska allierade står inför efter kriget är återuppbyggnaden. Som har visats i modern tid, inte minst genom rekonstruktionen av Notre Dame, innebär tillgång till digital dokumentation av hög kvalitet en väldigt viktig resurs.

För att möta denna utmaning inom den ukrainska kulturarvssektorn, och anpassa sektorn till europeiska riktlinjer och institutioner, syftar projektet till att genomföra utbildningsaktiviteter och etablera ett kompetenscentrum för digital kulturarvsdokumentation i Kiev för insamling och publicering av kritiska data om hotat kulturarv.

Projektets mål är:

1. Att utveckla ett utbildnings- och träningsprogram för ukrainska kulturarvsprofessionella där de får tillgång till utbildning och kapacitet att självständigt utföra avancerad dokumentation av kulturmiljöer, analysera dem och göra dem tillgängliga för det internationella samfundet i enlighet med europeiska FAIR-dataprinciper och standarder.

 
2. Att etablera ett ukrainskt kompetenscentrum för digital kulturarvsdokumentation i Kiev som fungerar som en nod för kunskapsöverföring och nätverksaktiviteter mellan kulturarvsarbetare i Ukraina och Europa gällande digitala dokumentationsstrategier och metoder.