En nordisk digital läroplan för HBTQ+-kompetens i högre utbildningsprogram för human services (HR)
Kort beskrivning
Projektet fokuserar på högre utbildning för yrkesverksamma inom human service genom att utveckla en flerspråkig nordisk digital läroplan för att förbättra lgbti-kompetensen inom socialt arbete och hälso- och sjukvård.
Gemensam läroplan ska förbättra HBTQ+ kompetenserna i Norden
Forskningsprojekt syftar till att utveckla en flerspråkig nordisk digital läroplan för att förbättra HBTQ+-kompetensen inom socialt arbete och hälso- och sjukvård. Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Helsingfors universitet och Oslo Metropolitan University, och finansieras av Nordisk LGBTI-fond.
Bakgrund
Forskning har visat att HBTQ+-relaterade ämnen hanteras i begränsad omfattning och på ett otillräckligt sätt i utbildningar inom socialt arbete och hälso- och sjukvård.
Detta projekt vill adresserar utmaningarna genom att skapa en digital läroplan som ska finnas tillgänglig på finska, norska, svenska och engelska.
Forskningens fokus
- Förbättra HBTQ+-kompetensen hos yrkesverksamma inom socialt arbete och hälso- och sjukvård.
- Utveckla en digital plattform med moduler som täcker sexuell och genusrelaterad mångfald, livsloppsperspektiv och HBTQ+-frågor.
- Göra utbildningsmaterialet lättillgängligt för studenter, yrkesverksamma och utbildare.
- Läroplanen kommer att innehålla videoundervisning, texter och reflektionsuppgifter, och vara tillgänglig online.
Metod
Projektet använder sig av ett samskapande tillvägagångssätt. Det är ett samarbete mellan studenter, frivilligorganisationer och experter för att skapa en digital läroplan.
Finansiering
Projektet får medel från Nordisk LGBTI-fond som administreras av Nordisk information för kunskap om kön på uppdrag av Nordiska ministerrådet. Fonden syftar till att stimulera nordiska samarbeten inom lgbti-området.
Kontakpersoner vid Göteborgs universitet:
- Siri Lindqvist, siri.lindqvist@gu.se
- Heikki Tikkanen, heikki.tikkanen@socwork.gu.se
Forskning inom socialt arbete
Forskarna tillhör forskningsplattformarna Social exkludering och kontroll (SEK) och Maktkritiska och globala studier i socialt arbete (MAGS) vid Institutionen för socialt arbete.
Projektägare
Kris Clarke, PhD, kris.clarke@helsinki.fi
Forskare vid Institutionen för socialt arbete studerar sociala problem, deras orsaker och konsekvenser för individ, grupp och samhälle.
Om forskningsverksamheten vid Institutionen för socialt arbete
Forskningsprojekt hos oss bedrivs inom forskningsplattformar och i forskningsnätverk. I plattformarna och nätverken medverkar både enskilda forskare och forskargrupper.