"Expeditionen är nu slut. Efter de intensiva dagarna i Petermannfjorden, där alla passade på att få så mycket gjort som möjligt då vädret tillät, bröt sig Oden söder ut. Det var dock inte läge för att pusta ut och ta det lugnt de sista dagarna. Nej, det var full aktivitet: packning av prover och laboratorier och skrivande av rapporter för varje projekt.
100 sköra buskprover packas i lådor
Vi hade 100 buskprover som torkat och nu var ganska sköra, så jag fick vara försiktig när jag packade ner dem i lådor. I princip alla prover och utrustning stuvades in i ett antal containrar på däck. Vissa transporteras direkt till Stockholm, andra tömmer vi när vi demobiliserar då Oden anlänt till Helsingborg i början på oktober. Resan över Atlanten kommer med största sannolikhet att vara guppig, så allt måste stuvas ordentligt så att det inte lossnar i eventuella stormar.
Någon vecka in i september började solen ta sig ner under horisonten på natten, men det blev inte riktigt mörkt. Nu när vi tuffade söderut blev det mörkare och när vi nådde 76°N så var det beckmörkt på morgonen. Det kändes märkligt att efter sex veckor av ständigt ljus helt plötsligt gå ut på ett upplyst däck på morgonen.
En isbjörn - till sist
Det var en hel del is i Nares sund, så det blev lite isbrytning även de sista dagarna. Det var tur att det inte var isfritt, annars kanske vi inte hade sett någon isbjörn. Många såg isbjörn på vägen upp, men inte jag, så jag ville verkligen se en. Vi har ju sett isbjörnsspår, men det skulle vara tråkigt att inte få se en vit nalle. Jag hade stått på bryggan och hållit utkik utan att ha sett något och skulle ta en kopp kaffe när kaptenen ropade ut i högtalarna: ”polar bear on port side!” Mikkel Sinding, som har lång erfarenhet av att studera djur på Grönland, hade fått syn på en björn och då saktade Oden farten och babords däck fylldes av expeditionsdeltagare med kameror eller kikare. Isbjörnen hade legat och sovit på ett stort isflak när vi brakade förbi och lommade irriterat i väg.
Det har varit en mycket bra expedition. Det är alltid vanskligt att planera forskning och logistik i extrema miljöer som vi befunnit oss i. Det gäller inte bara att ha en plan B, utan även C, D och E. Det är så många faktorer som kan påverka. Packisen och isberg från glaciärer är de faktorer som har haft störst påverkan på vår rutt, vilket ju gjorde att vi inte kunde fortsätta mot Svalbard utan vända åter mot Putiffik.
Kommer hem med den nordligaste årligt upplösta klimatinformationen i världen
Den vetenskapliga ledaren Martin Jakobsson hade uppskattat chansen att komma till Victoriafjorden till cirka 20 procent. Att vi kunde komma dit var en bedrift. Men det är alla viktiga och unika data som har samlats in som verkligen visar hur framgångsrik expeditionen har varit. Nu börjar jobbet med att analysera all information och tolka och presentera den. För egen del kommer buskarna att bidra med den nordligaste årligt upplösta klimatinformationen i världen, vilket kommet att vara spännande att jobba med.
Oden ger forskning i realtid
Expeditionen hade naturligtvis varit omöjlig att genomföra utan Oden. Det är en fantastisk isbrytare med jättebra forskningsinfrastruktur. Den information som samlas in kan börja processernas direkt - det är som att följa forskning i realtid - riktigt häftigt! Att vara tillsammans under så lång tid kan vara tufft, men det har varit ett riktigt gôtt gäng, en bra blandning av unga och gamla forskare. Stödet från Polarforskningssekretariatet, med Åsa och Jon i spetsen, och det grymma helikopterteamet har varit tipp-topp och vi har lotsats fram med hjälp av Odens grymma världsklass-besättning! (bild: Oden)
Arktis är fantastiskt och det är en ynnest att få jobba i denna otroliga men samtidigt känsliga miljö. Det kommer att ta lite tid att landa tillbaka i vardagen igen, men det är skönt att komma hem igen…"