Bild
Vy över isbrytareb Oden i Grönland
Foto: Hans Linderholm
Länkstig

Expeditionsblogg Norr om Grönland - en expedition ombord isbrytaren Oden

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projekttid
2024 - 2024
Projektägare
Göteborgs universitet

Kort beskrivning

Ett 40-tal forskare från sex olika länder befinner sig ombord isbrytaren Oden och Polarforskningssekretariatets expedition "North Greenland Earth-Ocean-Ecosystem Observatory" under augusti-september 2024. En av dem är Hans Linderholm, professor i naturgeografi från Göteborgs universitet. Här är hans blogg från polarexpeditionen.

Forskare spanar efter isbjörn ombord isbrytare i Arktis.
"Många såg isbjörn på vägen upp, men inte jag, så jag ville verkligen se en. Vi har ju sett isbjörnsspår, men det skulle vara tråkigt att inte få se en vit nalle. Jag skulle ta en kopp kaffe när kaptenen ropade ut i högtalarna: ”polar bear on port side!”
Foto: Hans Linderholm
Isbrytaren Oden
"Oden en fantastisk isbrytare med jättebra forskningsinfrastruktur. Den information som samlas in kan börja processernas direkt - det är som att följa forskning i realtid - vilket är riktigt häftigt!"
Foto: Hans Linderholm
Isbjörn
"Isbjörnen hade legat och sovit på ett stort isflak när vi brakade förbi och lommade irriterat i väg."
Isbrytaren Oden i mörkret upplyst av lampor
"Nu när vi tuffade söderut blev det mörkare och när vi nådde 76°N var det beckmörkt på morgonen. Det kändes märkligt att efter sex veckor av ständigt ljus helt plötsligt gå ut på ett upplyst däck på morgonen."
Petermannafjorden
Petermannfjorden: en spektakulär fjord omgiven av hundratals meter höga, lodräta klippor där glaciärer då och då rinner ner mot fjorden.
Foto: Hans Linderholm
En hand som håller i i en Salix arctica-buske på Wulff island
"Precis som träd har buskarna årsringar och det är dem vi är intresserade av. Den art vi jobbar med här är vide (Salix arctica). Man har hittat ett exemplar på Grönland om var cirka 240 år gammalt."
Salix arctica bestånd på Nares Land, Grönland
Salix arctica bestånd på Nares Land. "Ett av våra syften med expeditionen är att sampla in buskar som vi ska använda för klimatanalyser. Så här långt norrut växter det inga träd, men väl små buskar som håller sig tätt intill marken."
Vy över Polaris Bay
"Vi har samlat prover i de sydliga delarna av Polaris Bay - en lång bukt på västsidan av Hall Land, vackert inramad av berg i öster, som delvis är uppbyggda av siluriska korallrevsbergarter."
Flera meter tjock havsis
"På grund av att isen dels trycks ihop här, men också innehåller flerårig is som kan ha snurrat runt i Beaufort Gyre (BG på kartan här intill), blir det extra kraftig. När det är för tjock is måste Oden ta andra vägar, så det är lite som att ta sig igenom en labyrint."
Foto: Hans Linderholm
Isbildning på havet
"Isen börjar lägga sig i fjordarna som en tunn seg film på vattenytan och långsamt byggs på när det är stilla, det känns mörkare och dovare på något sätt."
Foto: Hans Linderholm
Karta
Is från hela Arktiska Havet kan transporteras hit via den Transpolära driften (TPD på kartan) Kartan är omarbetad från Bennike 2004.
Snöspår
"Snö på Wulff Land. Det är fortfarande ljust dygnet runt här, men det märks att solen inte når lika högt längre; skuggorna blir längre för varje dag. "
Flytande drivved
Flytande drivved, Sherard Osborne-fjorden. "Att ta sig över Arktiska havet kan i bästa fall ta 2–3 år, men ofta betydligt längre. Väl framme ska veden smälta ut från havsisen och spolas i land och fastna där."
Foto: Hans Linderholm
Drivved på en strand
Drivved på norra stranden av Wulff Land. "Drivved kan bidra med flera sorters klimatinformation. De äldsta exemplaren som hittas högt över dagens havsnivå, kan om de 14C-dateras ge information om hur snabbt landhöjningen skett efter den senaste istiden."
En forskare som har hittat drivved på en strand i Grönland
"Det är alltid väldigt tillfredställande att hitta en riktigt gammal trädstam. Björn undersöker här drivved som är funnen cirka 20 meter över havet. Med stor sannolikhet är stammen många tusen år gammal."
Två män spelar pingis
Allt handlar inte om forskning under en lång expedition. Här tränas inför en pingisturnering. "Även våra utländska kollegor bemästrar bordtennisens ädla konst. Det går rykten om att en belgisk forskare har spelat i landslaget! "
Forskaren Hans Linderholm jobbar framför en dator
"Isbrytaren är utrustad med ett antal forskningslaboratorier så att prover kan analyseras på en gång. Jag och Björn har satt upp mätutrustning så att vi kan mäta årsringarna på de prover vi samlat in. Mitt kontor är i en container på fjärde våningen."
En forskare använder ett mätinstrument för att mäta årsringar på drivved
"Björn mäter årsringar på drivved som vi fann i Newman Bugt. Just detta träd växte mellan 1730 och 1994 i området kring floden Lena i Ryssland. "
Vy över havsis
"Det inte att se sig mätt på de fantastiska vyerna från Oden. Just nu skapar dimman och snön ett drömskt landskap som är svårt att slita sig ifrån."
Foto: Hans Linderholm
Fyra personer sitter trångt i en helikopter
"Vi passagerare måste ha på oss tjocka overaller då vi flyger och eftersom vi är fyra bastanta karlar i baksätet blir det ganska trångt."
Havsis norr om Grönland
"När isen bryts upp blir det ett speciellt ljus över isen som är bländande vitt."
Vy från flygplan över Grönland, isbrytaren Oden i sikte.
Isbrytaren Oden i sikte.
Havsis norr om Grönland
"Tisdagen grydde med fint väder både i Reykjavik och Pituffik, så vi kunde fortsätta färden. Det är lite småjobbigt att sitta obekvämt i ca. 4.5 timmar, men eftersom det var klar sikt fick vi härliga vyer av Grönland från ovan."
Foto: Hans Linderholm
Människor går ombord ett flygplan
5 augusti, ombordstigning kl. 07:00 på Arlanda. Vi flögs norrut med en Hercules från flygvapnet, och det var ganska trångt då 75 personer klämde sig in i planet.
Foto: Hans Linderholm
Vy över fjordar med isberg.
"Vi passerade fantastiska landskap med branta berg och djupa fjordar fulla med isberg innan vi kom in över inlandsisen."
Foto: Hans Linderholm
Havsis
Foto: Hans Linderholm
Forskaren Hans Linderholm framför isbrytaren Oden
I mitten på juni åkte en stor del av expeditionsdeltagarna ner till Helsingborg, där Oden ligger förtöjd, för att packa ombord all utrustning som behövs för expeditionen.
Foto: Hans Linderholm
Isbrytaren Oden packas inför förden.
Foto: Hans Linderholm

Om forskningsprojektet

Med hjälp av insamling och analys av drivved under expeditionen är målet att få nya insikter om historiska klimatförändringar i Arktis.

Trädringsdata från drivved berättar en historia om klimatet 

Den mesta drivveden i Arktis, som vanligtvis finns vid eller nära dagens stränder, dog för mindre än 100 år sedan och visar tecken på att ha blivit avverkat. Äldre drivved från träd som spänner över Holocene, kan hittas på upphöjda, gamla stränder eller inbäddade i sediment långt över nuvarande havsnivån. 

Genom att analysera och mäta trädringarna i de insamlade proverna, kan trädslaget avgöras och det blir möjligt att datera när trädet växte samt var de växte. Ett daterat drivvedsprov med känt ursprung påvisar närvaron av havsis i samband med dess transport. Då blir det möjligt att rekonstruera historiska isförhållanden. 

Målet med "Drivvedsprojektet" är att öka förståelsen för det arktiska klimatsystemets känslighet och dess  påverkan på klimatförändringar på norra halvklotet. I forskningsprojektet använda trädringsdata från drivved för att producera en detaljerad historia av havsisvariationer och havsströmmar i Arktis under Holocen. Denna information gör det möjligt att dra slutsatser om tidigare variationer i den atmosfäriska cirkulationen, till exempel Arctic Oscillation (AO) och jetströmmen, och hur dessa har påverkat lokala, regionala och pan-arktiska klimatregimer.

Projektet finansieras av Polarforskningssekretariatet och leds av Hans Linderholm, professor i naturgeografi vid Göteborgs universitet.