Bild
Mätstation vid Tångudden
Länkstig

Gothenburg Air and Climate Network (GAC)

Forskningsgrupp
Pågående forskning
Projekttid
2004 - 2023
Projektägare
Göteborgs miljövetenskapliga centrum (2004-2016), Göteborgs centrum för hållbar utveckling (2016-2023)

Kort beskrivning

Gothenburg Air and Climate Network (GAC) är ett nätverk för klimat- och atmosfärsrelaterad forskning i Västsverige. Målsättningen med GAC är att framhäva, koordinera och stärka existerande klimat- och atmosfärsrelaterad forskning i Västsverige och att därmed bidra till att lösa problem rörande luftkvalitet, klimatförändringar och andra miljöfrågor.

Uppgifter

  • Att utgöra en plattform för forskare, doktorander och externa intressenter intresserade av luft- och klimatfrågor.
  • Att organisera seminarier, workshoppar och konferenser
  • Att uppmuntra samverkan mellan nätverkets medlemmar och initiera nya projekt
  • Att samverka med andra hållbarhetsinriktade nätverk
  • Att framhäva och stötta doktorander och unga forskare inom klimat- och atmosfärsrelaterad forskning  

Bakgrund

GAC startades 2004, på initiativ av Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet som ett gemensamt centrum mellan GU/Chalmers, organiserat inom det som då var Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV. Mellan 2018-2023 var GAC organiserat som ett nätverk inom Göteborgs centrum för hållbar utveckling.

Ur ett brett miljöperspektiv är Göteborg med sina många starka forskargrupper och individer, liksom forskningsinstitut och andra partners, en unik och internationellt stark forskningshub. GAC startade 2004 som Göteborgs atmosfärcentrum för att samordna och stärka resurser och aktiviteter i regionen. Atmosfär- och klimatvetenskap är tvärvetenskapliga till sin karaktär och omfattar en bred skala av miljömässiga, hälsomässiga, sociala, ekonomiska och kulturella aspekter. Exempel på intresseområden är klimatförändringar, nedbrytning av ozonskiktet, luftkvalitet och hälsa samt miljöeffekter orsakade av luftföroreningar. För att nå en hållbar utveckling är behovet av både grundläggande och tillämpad forskning mycket stort.

Medlemmar

Nätverket GAC består huvudsakligen av forskare från Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet (GU) som är intresserade av ett brett spektrum av ämnen såsom:

  • atmosfärisk strålning
  • gaser och aerosoler
  • naturliga och människoskapade utsläpp och dess upptag
  • luftkvalitet och hälsa
  • klimatförändringar
  • mänskligt beteende

Därmed kommer våra forskare från en rad olika institutioner såsom Biologi och Miljövetenskap, Kemi, Fysik, Teknikens ekonomi och organisation, Geovetenskap, Arkitektur och Samhällsbyggnadsteknik, Arbets- och miljömedicin samt Folkhälso- och samhällsmedicin. Dessutom engagerar GAC-nätverket flera forskare från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Sök forskare i forskarnätverket på WEXSUS hemsida

I styrelsen för GAC finns representanter från Chalmers, GU, IVL Svenska Miljöinstitutet, Länsstyrelsen Västra Götaland och Miljöförvaltningen i Göteborgs stad.

Instrument för atmosfärsforskning

Forskare inom GAC använder en stor mängd instrument för atmosfärsmätning som används vid diverse fältstationer både nationellt och internationellt. Detta inkluderar bland annat:

En förteckning finns för de olika instrument som man använder. Kontakta Johan Mellquist om du är intresserad av att få mer information.

Genomförda projekt

Masterprogram och doktorandutbildningar