Länkstig

Get Back – ett digitalt personcentrerat rehabiliteringsprogram efter ryggkirurgi

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projektets storlek
2,9 mnkr
Projekttid
2025 - 2028
Projektägare
Institutionen för vårdvetenskap och hälsa

Kort beskrivning

Get Back är ett digitalt rehabiliteringsprogram som hjälper patienter att återhämta sig efter kirurgi för lumbal spinal stenos (LSS), en ryggåkomma som framför allt orsakar problem att gå. Eftersom många förblir fysiskt inaktiva efter operationen, syftar programmet till att öka fysisk aktivitet, minska oro och stötta beteendeförändring. Programmet bygger på personcentrerad vård och har visat lovande resultat i en pilotstudie. Studien omfattar 252 patienter och utvärderas genom en randomiserad kontrollerad studie. Get Back kan bidra till jämlikare rehabilitering och möta globala hälsoutmaningar kopplade till en åldrande befolkning och fysisk inaktivitet.

Längre beskrivning

Syftet med projektet Get Back är att öka den fysiska aktiviteten och därmed förbättra hälsoutfallet för patienter som genomgår kirurgi för lumbal spinal stenos (LSS). 
    
LSS är en förträngning i ländryggen som uttrycks i smärta, domningar eller svaghet i benen vilket begränsar vardagliga aktiviteter som gång, stående och balans. Med en åldrande befolkning förväntas incidensen öka och leda till växande globala hälsoproblem. Den begränsade aktiviteten leder till ökad risk för ohälsa och nedsatt livskvalitet. Kirurgi för LSS utgör ca 60% av all ryggkirurgi i Sverige. Två år efter kirurgin är en större andel fortsatt fysiskt inaktiva med negativa hälsokonsekvenser. Rehabilitering är en nationell och global utmaning. Tillgången till rehabilitering är ojämlik och patienterna anser sig inte delaktiga.

Get Back är ett digitalt rehabiliteringsprogram som vilar på ett personcentrerat förhållningssätt samt tre aktiva komponenter: gradvis ökad fysisk aktivitet, hantering av rädsla och undvikandebeteenden samt beteendeförändringstekniker.  Det bygger på flera studier och en pilotstudie visar att det kan påverka antalet steg.

Forskningsfrågor (effektivitet)

1.    Undersöka om Get Back är mer effektivt än standardrehabilitering för att öka det dagliga antalet steg (primärt utfall) efter operation för LSS – en multicenter randomiserad kontrollerad studie
2.    Utforska om Get Back är mer effektivt än standardrehabilitering för att förbättra fysisk aktivitetsnivå, funktionsnedsättning eller smärtrelaterade faktorer
3.    Undersöka om Get Back är mer kostnadseffektivt än standardrehabilitering – en kostnadsnyttoanalys

Forskningsfrågor (process)

4.    Utforska hur fysisk kapacitet och psykologiska faktorer medierar potentiella effekter på dagliga steg – en mediationsanalys
5.    Undersöka om Get Back följer ett personcentrerat förhållningssätt – en konvergent mixad-metod 

Data och metoder

Projektet genomförs som en randomiserad kontrollerad studie med effekt- och processutvärdering. Get Back omfattar 252 patienter från fyra ryggkliniker, slumpmässigt fördelade till aktiv intervention eller kontrollgrupp. Deltagarna i Get Back träffar en fysioterapeut via video en vecka före operationen och upp till tio gånger (video eller telefon) fram till 12 veckor efter operationen. Antalet sessioner bestäms mellan fysioterapeuten och deltagaren i enlighet med personcentrerad vård.

Data kommer att samlas digitalt via frågeformulär, funktionella tester och intervjuer. Det primära utfallet är steg per dag vilket mäts med en objektiv rörelsemätare. Samtliga datametoder har goda mätegenskaper och har validerats i tidigare studier.

Genomförande

Projektgruppen är erfaren samt multidisciplinär och har tidigare genomfört flertalet komplexa interventioner. Get Back har byggts upp i partnerskap med medforskande patienter, hälsoprofessioner och forskare baserat på en serie av studier. Studieupplägget har prövats i en genomförbarhetsstudie. Studien är organiserad i projektform, med projektägare, projektledare och referensgrupp. Projektgruppen har den kompetens som krävs för att genomföra projektet avseende vetenskaplig metodik (RCT, process, mixad metod), klinisk kompetens (ryggsmärta, kirurgi, rehabilitering) och kompetens avseende den aktiva interventionen (personcentrering, beteendemedicin, träning).

Sökta medel avser att täcka lönekostnader för objektiva mätare, interventionister och forskare (datainsamling och dataanalys). Medlen kommer också att användas för att täcka de kostnader som uppstår för patientrekrytering vid deltagande kliniker.

Samhällsrelevans och nyttiggörande 

Get Back adresserar tre samhällsutmaningar; en åldrande befolkning, ökningen av fysisk inaktivitet och ojämlik tillgång till rehabilitering. Projektet främjar fysisk aktivitet och återhämtning och gör rehabilitering mer tillgänglig, vilket stöder en hållbar vård i linje med den digitala omställningen och FN:s hållbarhetsmål. Get Back är transdiagnostisk och har potential att utgöra grunden för en global modell för rehabilitering. 

Vetenskapliga artiklar från projektet

Titel: Get Back, a person-centred digital programme – study protocol (published)Karlsson E, Hanafi R, Brisby H, et al. Get Back, a person-centred digital programme targeting physical activity for patients undergoing spinal stenosis surgery-a study protocol of a randomized feasibility study. Pilot Feasibility Stud. 2024;10(1):16. Published 2024 Jan 26. doi:10.1186/s40814-023-01433-9 Get Back, a person-centred digital programme targeting physical activity for patients undergoing spinal stenosis surgery-a study protocol of a randomized feasibility study - PubMed

Forskare

Johanna Adami, Professor, Läkare, Sophiahemmet Högskola, 
Helena Brisby, Professor, Läkare, Göteborgs universitet
Christian Ernest, Doktorand, Fysioterapeut, Capio Spine Center Göteborg och Sophiahemmet Högskola
Maria Hagströmer, Professor, Fysioterapeut, Karolinska institutet
Andreas Fors, Professor, Sjuksköterska, GPCC
Rikard Hanafi, Doktorand, Fysioterapeut, Sophiahemmet Högskola, Karolinska universitetssjukhuset
Håkan Hedman, Patientmedforskare, GPCC
Emelie Karlsson, Medicine doktor, Sjukgymnast, Sophiahemmet Högskola
Mike Kemani, Docent, Psykolog, Karolinska universitetssjukhuset
Jo Nijs, Professor, Fysioterapeut, Vrije Universiteit Brussel
Hedvig Zetterberg, Medicine doktor, Fysioterapeut, Sophiahemmet högskola, Mittuniversitetet