Bild
Bild av ruthieprasil från Pixabay
Foto: ruthieprasil från Pixabay
Länkstig

Hållbara måltider

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projektets storlek
1,9 miljoner kronor
Projekttid
2023 - 2025
Projektägare
Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Kort beskrivning

Vår vision är att utveckla kunskap om hållbar matkonsumtion där hälsa och miljö samtidigt beaktas. Detta görs genom praxisnära forskning och samverkan med utgångspunkt i skolmåltider och olika konsumentgruppers livsmedelsval.

Angreppssättet är tvärvetenskapligt, deltagarorienterat och involverar måltidsplanering, måltidsproduktion, recepturutveckling, näringsberäkning, smak och matens klimatpåverkan.

Delprojekt: Måltidsutveckling i skolmåltiden – hälsosamma klimatanpassade skolluncher som väger in järnets biotillgänglighet

Mål för delprojektet:

  • Tillhandahålla metodik och följa arbetsprocesser vid utveckling av recept och menyer för att optimera klimatanpassade skolmåltiders sammansättning utifrån matgästernas näringsbehov, med fokus på järnnutrition, smaklighet och acceptans.
  • Genom litteratursökning ta fram underlag till en järndatabas som innehåller hemjärn och icke hemjärn samt faktorer som främjar respektive hämmar järnabsorptionen i måltider för att användas i dessa arbetsprocesser för att säkra tillräcklig tillgång på järn som kan absorberas i klimatanpassade skolluncher.
  • Kartläggning av köttsubstitut som används i skolmåltider i Sverige.

I detta projekt används koldioxidekvivalenter (CO2e) som mått på klimatpåverkan, medan näringsrekommendationer och järnnutrition används som mått på hälsa. För att minska skollunchers klimatpåverkan kan kött och mejeriprodukter komma att ersättas eller kombineras med vegetabiliska produkter. Vid optimering av recepten kommer innehållet att balanseras för att förbättra näring generellt, totalt järn, biotillgänglighet av järn och samtidigt minska CO2e. Tillsammans med smaklighet och acceptans kommer rätten att bli hållbar ur flera perspektiv.

Doktorandprojekt

Mari Wollmars avhandlingsarbete "Opportunities and challenges for a shift towards more plant based diets in public and private meals considering climate impact, health aspects and acceptance"

Deltagare

  • Agneta Sjöberg
  • Anna Post
  • Mari Wollmar
  • Mia Prim
  • Masterstudenter