Hållbara måltider
Kort beskrivning
Vår vision är att utveckla kunskap om hållbar matkonsumtion där hälsa och miljö samtidigt beaktas. Detta görs genom praxisnära forskning och samverkan med utgångspunkt i skolmåltider och olika konsumentgruppers livsmedelsval.
Angreppssättet är tvärvetenskapligt, deltagarorienterat och involverar måltidsplanering, måltidsproduktion, recepturutveckling, näringsberäkning, smak och matens klimatpåverkan.
Delprojekt: Måltidsutveckling i skolmåltiden – hälsosamma klimatanpassade skolluncher som väger in järnets biotillgänglighet
Mål för delprojektet:
- Tillhandahålla metodik och följa arbetsprocesser vid utveckling av recept och menyer för att optimera klimatanpassade skolmåltiders sammansättning utifrån matgästernas näringsbehov, med fokus på järnnutrition, smaklighet och acceptans.
- Genom litteratursökning ta fram underlag till en järndatabas som innehåller hemjärn och icke hemjärn samt faktorer som främjar respektive hämmar järnabsorptionen i måltider för att användas i dessa arbetsprocesser för att säkra tillräcklig tillgång på järn som kan absorberas i klimatanpassade skolluncher.
- Kartläggning av köttsubstitut som används i skolmåltider i Sverige.
I detta projekt används koldioxidekvivalenter (CO2e) som mått på klimatpåverkan, medan näringsrekommendationer och järnnutrition används som mått på hälsa. För att minska skollunchers klimatpåverkan kan kött och mejeriprodukter komma att ersättas eller kombineras med vegetabiliska produkter. Vid optimering av recepten kommer innehållet att balanseras för att förbättra näring generellt, totalt järn, biotillgänglighet av järn och samtidigt minska CO2e. Tillsammans med smaklighet och acceptans kommer rätten att bli hållbar ur flera perspektiv.
Doktorandprojekt
Mari Wollmars avhandlingsarbete "Opportunities and challenges for a shift towards more plant based diets in public and private meals considering climate impact, health aspects and acceptance"
Deltagare
- Agneta Sjöberg
- Anna Post
- Mari Wollmar
- Mia Prim
- Masterstudenter
Publikationer
Artiklar:
-
Food choice, activity level, and carbon footprint: exploring potential for sustainable food consumption practices in young adults
Mari Wollmar, Anna Post, Agneta Sjöberg -
Meat substitutes in Swedish school meals: nutritional quality, ingredients, and insights from meal planners
Josephine Pettersson, Anna Post, Maja Elf, Mari Wollmar, Agneta Sjöberg -
Iron – a background article for the Nordic Nutrition Recommendations 2023
M Domellöf, Agneta Sjöberg - Swedish recreational athletes as subjects for sustainable food consumption: focus on performance and sustainability
Mari Wollmar, Agneta Sjöberg & Anna Post - Iron
M Domellöf, Agneta Sjöberg -
Comparison of food habits, iron intake and iron status in adolescents before and after the withdrawal of the general iron fortification in Sweden
A Sjöberg & L Hulthén -
Iron status in Swedish teenage girls – the impact of low dietary iron bioavailability
Michael Hoppe M.S.,Agneta Sjöberg M.Dr.Sc.,Leif Hallberg M.D., Ph.D.,Lena Hulthén M.Dr.Sc.
Abstract:
-
Inequality regarding the climate impact of food - A comparative study between consumers with different energy consumption
Mari Wollmar, Anna Post, Agneta Sjöberg - Clean eating and the contradiction of whey protein consumption
Mari Wollmar , Agneta Sjöberg, Anna Post