Kvalitetsindikatorer för personcentrerad vård
Kort beskrivning
Kvalitetsindikatorer inom hälso- och sjukvården ger ett mätbart sätt att bedöma och förbättra kvaliteten på den vård som ges till patienter, där det har finns en växande efterfrågan på kvalitetsindikatorer som mäter personcentrerad vård. För att nå konsensus kring vilka kvalitetsindikatorer som är relevanta för vårdpersonal vid utvärdering av personcentrerad vård kommer Delphi-metoden att användas. Studien består av en pilotstudie och fyra rundor av frågeformulär. Projektet genomförs i nära samarbete mellan representanter från regioner, kommuner och patientföreträdare, vilket ger en bred plattform för att säkerställa att indikatorerna täcker de processer inom sjukvården som är relevanta för de patienter och deras anhöriga.
Bakgrund
Kvalitetsindikatorer inom hälso- och sjukvården ger mätbara sätt att bedöma och förbättra kvaliteten på den vård som ges till patienter. Indikatorer är en del i att skapa kunskapsdriven styrning inom det svenska hälso- ochsjukvårdssystemet. Kvalitetsindikatorer ger vårdorganisationer datadrivna insikter om områden att förbättra och följa framsteg, hålla hälso- och sjukvårdsenheter och myndigheter ansvariga för kvaliteten på den vård de tillhandahåller, möjliggör historisk jämförelse och jämförelse mellanhälso- och sjukvårdsenheter och myndigheter, samt lyfta fram områden med underpresterande och vägleda placering av resurser för att förbättra sjukvårdens kvalitet.
Tidigare forskning om kvalitetsindikatorer inom hälso- och sjukvården har fokuserat på flera områden, såsom patientsäkerhet, vårdens aktualitet och effektivitet, personalens välbefinnande och patientcentrerade resultat, med växande efterfrågan på kvalitetsindikatorer som mäter personcentrerad vård. Trots att det för närvarande finns kvalitetsindikatorer som mäter personcentrerad vård, fokuserar de antingen på specifik diagnos, mäter endast en del av personcentrerad vård, har inte inkluderat den europeiska standarden för patientinvolvering och/eller har inte inkluderat indikatorer som hittats i tidigare forskning.
Användningen av kvalitetsindikatorer är för närvarande fragmenterad, med brist på konsensus om vilka kvalitetsindikatorer som mäter personcentrerad vård.
Att identifiera och utveckla indikatorer baserade på tidigare forskning och standarden för patientinvolvering med fokus på ett brett perspektiv skulle informera beslutsfattare om hur man kan förbättra personcentrerad vård och vart resurser bör riktas.
Syfte
Att identifiera och utveckla kvalitetsindikatorer för personcentrerad vård, skapa möjlighet att utvärdera personcentrering i hälso- och sjukvårdssystemet.
Mål
Målet med projektet är att identifiera och utveckla kvalitetsindikatorer för personcentrerad vård som ger möjlighet att utvärdera personcentrering i hälso- och sjukvårdssystemet. Förmågan att utvärdera personcentrerad vård kommer att ge möjlighet för beslutsfattare att allokera resurser till områden i behov av förbättring.
Resultat
Det finns just nu inga resultat att presentera, men vår förhoppning är att kunna uppvisa preliminära resultat under våren 2025.
Forskare
Lina Emmesjö, Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet (GPCC), Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
Lena Rosenlund, Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet (GPCC), Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
Sara Wallström, Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet (GPCC), Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet