Länkstig

Kvinnor och inflammation

Forskningsgrupp
Pågående forskning
Projektägare
Institutionen för medicin, Avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning

Finansiär
Vetenskapsrådet, Novo Nordisk Fonden, ALF, Reumatikerfonden, Stiftelsen Professor Nanna Swartz fond, IngaBritt och Arne Lundbergs stiftelse, Emil och Wera Cornells stiftelse, Gustaf V 80-års fond, Marie Sklodowska-Curie

Kort beskrivning

Könshormoner har stor inverkan på immunförsvaret vilket tydligt påverkar risken att drabbas av vissa sjukdomar. Exempelvis löper kvinnor ökad risk att drabbas av autoimmuna sjukdomar och astma jämfört med män. Forskargruppen studerar hur det kvinnliga könshormonet östrogen påverkar immunsystemet vid inflammatoriska sjukdomar orsakade av autoimmunitet, allergi eller infektioner.

Vår forskning

Projekten i gruppen fokuserar bland annat på att undersöka om effekten av östrogen på immunsystemets utveckling, aktivering och funktion vid autoimmunitet och associerad benskörhet medieras via stromaceller i primära och sekundära lymfoida organ. Ett annat fokusområde är att identifiera mekanismerna för östrogens stimulerande effekt på immunrespons vid infektion- och allergi-inducerad luftvägsinflammation. Gruppens projekt spänner från grundforskning (in vitro och in vivo), till kliniska studier i samarbete med läkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Huvudsakliga forskningsprojekt

Östrogens påverkan på immunsystemet vid autoimmuna sjukdomar och associerad osteoporos

Reumatoid artrit (RA) är en kronisk autoimmun sjukdom som resulterar i ledinflammation och utveckling av benskörhet (osteoporos). Kvinnor drabbas oftare av RA jämfört med män och många kvinnor insjuknar i samband med klimakteriet då nivåerna av östrogen sjunker.

Systemisk lupus erythematosus (SLE) är en autoimmun sjukdom som till ca 90% drabbar kvinnor och i princip kan påverka alla kroppens organsystem. Sjukdomen debuterar ofta i fertil ålder då nivåerna av östrogen är höga och kvinnor med SLE har ökad risk att drabbas av benskörhet. Östrogen har skyddande effekt vid RA men förvärrar SLE, samtidigt som det skyddar mot benskörhet vid båda sjukdomarna. Vävnadsstrukturen i lymfoida organ byggs upp av s.k. stromaceller, men stromaceller har även stor effekt på aktivering och funktion av immunförsvarets celler.

De underliggande mekanismerna för de motsatta effekterna av östrogen vid RA och SLE är oklara och att identifiera dem skulle ge möjligheter till utveckling av nya behandlingsmöjligheter för många olika inflammatoriska sjukdomar som påverkas av östrogen. Syftet med projektet är att:

1) identifiera de immunologiska mekanismer som ligger till grund för de motsatta effekterna av östrogen på immunsystemet vid RA och SLE;

2) undersöka om östrogens påverkan på immunrespons medieras via  stromaceller i primära och sekundära lymfoida organ;

3) definiera om östrogens skyddande effekt på utveckling av benskörhet vid RA och SLE medieras via stromaceller i benmärg.

Könsskillnad och östrogens påverkan på immunrespons vid luftvägsinflammation

Könshormoner påverkar immunsystemets utveckling och funktion, vilket tydligt illustreras av ett starkare immunsvar hos kvinnor mot infektion med exempelvis influensavirus, samt av den ökade risken för kvinnor i fertil ålder att utveckla astma. De specifika mekanismer som ligger till grund för könsskillnaderna i immunrespons vid luftvägsinflammation är inte klargjorda.

Emellertid är det välkänt att östrogen kan uppvisa antingen stimulerande och hämmande effekter på olika delar av immunsystemet beroende på omständigheterna. Till exempel stimulerar östrogen antikroppssekretion från B celler, men hämmar produktionen av olika pro-inflammatoriska cytokiner. Syftet med detta projekt är att:

1) identifiera de immunologiska mekanismer som är involverade i östrogens påverkan på immunrespons vid allergen- och virusinducerad luftvägsinflammation, samt att

2) bestämma hur stromaceller i primära och sekundära lymfoida organ är inblandade i den östrogenmedierade regleringen av immunsvaret.

Porträttfoto av forskargruppsledare Ulrika Islander.
Forskargruppsledare, Ulrika Islander, Docent
Foto: Malin Arnesson

Alumni

  • Marine Tronchon, masterstudent, 2022
  • Piotr Humeniuk, post-doc, 2020-2022
  • Clara Kristoferson, kandidatstudent, 2021
  • Alicia Del Carpio Pons, forskningsassistent, 2020-2022
  • Carmen Corciulo, post-doc, 2019-2023
  • Madeleine Haraldsson, kandidatstudent, 2019
  • Louise Henningsson, forskningsingenjör, 2019
  • Christina Drevinge, post-doc, 2018-2022
  • Julia Scheffler, post-doc, 2017-2020
  • Catalin Koro-Arvidsson, post-doc, 2016-2017
  • Eva Maria Manisidor, masterstudent, 2016
  • Jauquline Nordqvist, doktorand, 2015-2021
  • Hassan Hassan, masterstudent, 2015
  • Kamal Warsame, masterstudent, 2015
  • Angelina Bernardi, doktorand, 2013-2015
  • Louise Grahnemo, post-doc, 2012-2014
  • Annica Andersson, doktorand, 2011-2016
  • Alexandra Stubelius, doktorand, 2008-2014