New Ways – psykisk hälsa i arbetslivet
Kort beskrivning
Psykiska problem som depression och ångest är vanliga bland yrkesverksamma. Forskning visar att personer med psykiska problem har en högre risk än andra att bli sjukskrivna, ofta i långa sjukfall och i vissa fall också att få permanent sjukersättning. New Ways är inriktat mot att öka kunskapen om hur man kan identifiera, behandla och stödja personer med depressions- och ångestsjukdom så att de kan behålla sin förmåga att arbeta och minska behovet av sjukskrivning. Vårt mål är att den nya kunskap som tas fram i New Ways ska förstärka kapaciteten i arbetslivet att möta och stödja personer med psykiska problem att behålla sin förmåga att arbeta. Målet är också att bidra till att primärvården förbättrar sin kompetens i att identifiera och behandla patienter med depression och ångest där det föreligger risk för sjukfrånvaro.
Forskningsområden
- Hälsolitteracitet, vilket handlar om att ha tillgång till, förstå, förhålla sig till och tillämpa information som berör hälsa.
- Tidig identifiering samt stöd och behandling i primärvården
- Tidig identifiering samt ökad kunskap i arbetslivet
Aktuella forskningsprojekt
Bakgrund
Programmets huvudsakliga utgångspunkt och antagande är identifiering och behandling av de psykiska problemen i hälso- och sjukvården samt en tidigt insatt och anpassad rehabilitering som kan stärka arbetsförmågan samt förebygga kort- respektive lång sjukfrånvaro. Mot bakgrund av att förmågan att arbeta ligger till grund för försörjning, social tillhörighet och strukturer i vardagen är det viktigt att personer inte utesluts på grund av bristande kunskap eller fördomar bland chefer och arbetsledare om psykiska problem eller på grund av brister i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen.
Forskningsresultat
Psykisk hälsa i arbetslivet - en antologi (2021)
I den här boken får läsaren en inblick i forskningen som drivits inom ramen för forskningsprogrammet New Ways. Boken bygger i hög grad på de olika forskningsprojekt som ingått i New Ways där inriktningen har varit att öka kunskapen om arbetsrelaterad psykisk ohälsa och vikten av tidiga insatser på arbetet eller inom hälso- och sjukvården för att förebygga sjukfrånvaro och främja hållbar arbetsförmåga.
Mer information om boken Psykisk hälsa i arbetslivet
Forskare
- Malin Axelsson (Extern länk)
- Monica Bertilsson (Extern länk)
- Cecilia Björkelund (Extern länk)
- Sara Blom (Extern länk)
- Agneta Blomberg (Extern länk)
- Bo Burström
- Louise Danielsson (Extern länk)
- Inger Ekman (Extern länk)
- Andreas Fors (Extern länk)
- Tove Hedenrud (Extern länk)
- Gunnel Hensing (Extern länk)
- Kristina Holmgren (Extern länk)
- Jesper Löve (Extern länk)
- Lena Nordeman (Extern länk)
- Paula Nordling (Extern länk)
- Viktor Schønning (Extern länk)
- Ingmarie Skoglund (Extern länk)
- Carin Staland Nyman (Extern länk)
- Stephen Stansfeld
- Christian Ståhl (Extern länk)
- Simon Øverland (Extern länk)