Bild
Patrik Hansson
Länkstig

Patrik forskar om kostens betydelse

Patrik Hansson är universitetslektor i kostvetenskap med fokus på näringslära och dietetik vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap. Med en bakgrund som dietist intresserar han sig för att förstå hur kost kan förebygga och behandla sjukdomar – framför allt hjärt- och kärlsjukdomar samt reumatiska sjukdomar.

– Det som är motiverande med forskningen är att finns mycket kvar att utforska och att det finns goda möjligheter till att förbättra folks liv och hälsa, säger Patrik.

Patrik är legitimerad dietist med en masterexamen i klinisk nutrition. 

– Efter examen hade jag en givande doktorandtid på medicinska fakulteten vid Universitetet i Oslo och har sedan dess haft anställning som lektor med kursansvar inom nutrition och dietetik både vid UiT Norges arktiske universitet och Uppsala universitet. 

Redan under gymnasiet, där han läste naturvetenskaplig linje, tyckte han det var spännande och intressant med biokemi och fysiologi. 

– Utifrån detta ville jag lära mig mer om hur vår kost kan förebygga och/eller behandla sjukdomar och ett extra intressant område för mig var redan då hur olika fettsyror kan påverka risken för hjärt- och kärlsjukdom. 

Forskningsfokus

På en övergripande nivå önskar han utforska mer om hur vi kan förebygga och behandla hjärt- och kärlsjukdom med hjälp av vår kost. 

– Lite mer specifikt forskar jag primärt på hur olika livsmedel och måltider påverkar olika typer av blodfetter och inflammationsmarkörer, bland annat genom att genomföra så kallade postprandiella studier där jag undersöker vad som sker i kroppen timmarna efter att olika personer ätit en viss måltid. Jag är också intresserad av hur kost och fysisk aktivitet kan vara en del av behandlingen vid reumatiska sjukdomar. 

Något som Patrik hoppas på är att vi genom ökad kunskap om hur olika människor påverkas av olika typer av måltider och kostfaktorer, såsom fettkvalitet, ska kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdom än bättre än idag. 

– En annan förhoppning är att kunna förbättra livskvaliteten hos personer med reumatiska sjukdomar genom ökad förståelse för hur kost, fysisk aktivitet och klimat påverkar inflammationen och sjukdomsförloppet. 

Aktuella forskningsprojekt

 I dagsläget arbeta Patrik med flera forskningsprojektprojekt.

– Jag arbetar bland annat på en artikel om hur blodfetter, så kallade triglycerider, är kopplade till risken för hjärt- och kärlsjukdom genom ett samarbete med forskare i Tromsö. 

– Jag är också involverad i en genomförd interventionsstudie där man gett tillskott av omega-3 till barn och ungdomar med ADHD samt samlat in kostdagböcker över hur de äter. Samtidigt arbetar jag med att utveckla ett par framtida projekt som jag hoppas kunna få finansiering till. 

Arbetsdag och motivation

En vanlig arbetsdag varierar mycket beroende på vilken fas ett projekt är inne i eller vilka samarbeten han är med i för tillfället. Just nu är det mest fokus på att skriva artiklar och utveckla forskningsansökningar. 

Det som är särskilt utmanande med forskningen, tycker Patrik är.

– Att finna fokus då jag har många andra arbetsuppgifter att göra samtidigt, till exempelvis undervisning. Det är också en utmaning att bli tilldelad forskningsmedel, då det är hård konkurrens – det behövs mer pengar till forskning!

Fakta

Namn:  Patrik Hansson
Jobbar som: Universitetslektor i kostvetenskap med fokus på näringslära och dietetik.
Bor: Precis vid Härlanda tjärn och Delsjöområdet, vilket är härligt!
Gillar: Att sjunga (gärna opera), musicera och träna.
Lästips/boktips: ”God natt Mister Tom” är en fin klassiker och ”Sagan om ringen” en fascinerande trilogi.
Tittar på: Jag har försökt att följa skidskyttet nu under världscupen, det är en spännande och händelserik sport! 
Lyssnar på: Det mesta men det senaste har det till stor del varit opera.