Bild
cancerceller
Foto: National Cancer Insitute
Länkstig

SAROC - Sahlgrenska Academy Research in Oncological Care

Forskningsgrupp
Pågående forskning
Projektägare
Institutionen för vårdvetenskap och hälsa

Finansiär
Cancerfonden, Region Värmland, Jubileumskliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Västra götalandsregionen och Cancer- och trafikskadades skadefonder

Kort beskrivning

Forskningens syfte är att undersöka konsekvenser av cancersjukdom och behandling i form av symtom och tecken och orsakerna till att de uppstår. Vidare undersöks påverkan på hälsa och livskvalitet före, under och efter onkologisk behandling. Forskningen syftar också till att utveckla och utvärdera interventioner för att förbättra egenvård, cancerrehabilitering, hälsa och livskvalitet och patientens nöjdhet med vården.

Bakgrund

Allt fler personer drabbas av cancersjukdom i Sverige och förekomsten väntas öka ännu mer över tid. Nya onkologiska behandlingar blir tillgängliga i takt med framsteg inom forskning som berör cancercellens biologiska egenskaper.

Långvariga, komplexa behandlingar 

Patienter behandlas ofta under långa tidsperioder med en kombination av olika former av behandling. I relation till nya behandlingsalternativ och att fler kommer genomgå behandling i framtiden är det nödvändigt att utveckla cancervården för att göra det möjligt för patienter att förstå, vara förberedda samt vara delaktiga i sin vård.

Ökad kunskap behövs för att möjliggöra stödjande insatser för att främja hälsa före, under och efter den onkologiska behandlingen. Adekvat bedömning och lindring av cancer- och tumörrelaterade symtom och tecken är centralt i vården för att minska negativ påverkan på patientens välbefinnande och samtidigt bibehålla en patientsäker vård.

Livet med och efter cancer

Klinisk erfarenhet och forskning visar att patienter inte alltid får tillräcklig hjälp med symtomlindring och inte tillräckligt stöd för att främja ett hälsosamt liv i samband med cancersjukdom och dess behandling. En orsak kan vara brist på systematisk bedömning och uppföljning i klinisk praxis men också att utvärderade interventioner som syftar till att förbättra stöd och främja delaktighet inte finns utvärderade och implementerade i tillräcklig utsträckning.

Från diagnos till hälsa tiden efter behandling 

Forskargruppens fokus är vårdforskning och innovation i samband med cancer eller tumörsjukdom och onkologisk behandling. Forskargruppen bedriver forskning under kontinuumet från diagnos, till under och efter behandling och fokuserar i hög grad på patientnära forskning för och med målgruppen vuxna personer.

Metoder

Inom forskningen tillämpas både kvalitativa och kvantitativa forskningsmetoder i syfte att förstå, tolka och förklara komplexa förhållanden i relation till hälsa och vårdande samt förutsäga skeenden och utvärdera effekter av vård och behandling. Personens upplevelser, erfarenheter och förståelse av hälsa och ohälsa är centralt utifrån problem och behov samt egna resurser och förmågor.

Personcentrerad vård stärker kvalitet och delaktighet

Forskningen skall leda till en mer patientsäker-, högkvalitativ- och personcentrerad cancervård utifrån patienters, närståendes och vårdpersonalens perspektiv. Genom forskningen kan kunskap erhållas om hur det är att genomgå behandling vid cancer- och tumörsjukdom och hur en gemensam, samskapad vård med fokus på hälsa och stöd kan stärka patienters delaktighet, och tilltro till egen förmåga och samtidigt bibehålla en patientsäker vård med hög kvalitet.

Medverkande forskare

Forskargruppens expertis

  • Patientrapporterade data
  • Komplexa interventioner
  • Experimentella interventionsstudier
  • Longitudinella studier
  • Kvalitativ metodologi
  • Mixad metod
  • Teori kring symtomhantering

Varför vårdvetenskaplig cancerforskning? 

Risken att insjukna i en cancersjukdom ökar med stigande ålder. För personer 75 år och yngre är det 30,6 procent av männen och 28,9 procent av kvinnorna som har eller har haft en cancersjukdom.  Det innebär att ungefär var tredje person i Sverige kommer att få ett cancerbesked under sin livstid.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset, som är en av Sahlgrenska akademins viktigaste samarbetspartner, finns idag Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre (SCCC) som samordnar alla delar inom cancerområdet, från forskare och kliniska professioner till patienter och externa aktörer. Målet är världsledande vård och forskning för och med patienten. SCCC:s Forskningsråd har identifierat forskning inom vårdvetenskap som en strategiskt viktigt område i utvecklingen av cancervården. 

Forskargruppens arbetssätt

I forskargruppen ingår patient- och närståendemedverkan, enskilt eller i grupp beroende på aktuell forskningsfråga. Samverkan med klinik görs kontinuerligt och naturligt genom förenade tjänster och samverkan inom ramen för forskningsprojekt. Forskningen genomförs genom anslag från bland annat Cancerfonden.

Forskargruppen samlar forskare inom cancervård och samverkar med andra forskargrupper. En stark anknytning till SCCC och  verksamhetsområde onkologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns. 

Forskningen integreras också i utbildning på grund- och avancerad nivå