Bild
Ett glas med vatten
Foto: Pixabay
Länkstig

SIDWater: Hållbara innovativa lösningar för behandling av dricksvatten

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projekttid
2022 - pågående
Projektägare
Sveriges lantbruksuniversitet i samarbete med bland andra Göteborgs universitet

Kort beskrivning

Detta projekt syftar till att hitta hållbara innovativa lösningar för behandling av dricksvatten. För att säkerställa hälsosamt dricksvatten har Livsmedelsverket beslutat om en ny gräns för PFAS i det kommunala dricksvattnet, vilket kommer att innebära att över 2 miljoner svenska konsumenter får vatten som överskrider de föreslagna gränserna. Det finns därför ett akut behov av att utveckla hållbara och innovativa lösningar för behandling av dricksvatten för storskalig vattenförsörjning och återanvändning.

Mer om projektet

SIDWater ska säkerställa hållbarheten i kommunala dricksvattenförsörjningar genom att utveckla nya innovativa behandlingsprocesser och avlägsna PFAS för att stoppa den eviga cykeln av "behandling och utsläpp" av föroreningar tillbaka till vattenmiljön.

Projektet bygger på långsiktiga forskningssamarbeten och strategiska partnerskap mellan forskningspartner och intressenter för att säkra säkert dricksvatten.

Bild
Grafik som visar projektet SIDwater
Konceptuell översikt över SIDWater-projektet.

Mål 

  1. Utvärdera och utveckla alternativa innovativa förbehandlingsprocesser inklusive toxiska drivkrafter för att avlägsna PFAS, DOM och andra nya föroreningar från ytvatten före artificiell infiltration i grundvatten och/eller dricksvattenproduktion.
  2. Optimera innovativa behandlingskedjor baserade på membranprocesser för att avlägsna PFAS och andra föroreningar för att uppfylla nya dricksvattenbestämmelser.
  3. Utveckla alternativa behandlingsmetoder för att behandla förorenat processvatten för att avlägsna giftiga ämnen för säker vattenutsläpp eller återanvändning.
  4. Utvärdera hållbarheten hos de utvecklade lösningarna med hjälp av livscykelanalys (LCA) och livscykelkostnad (LCC)
    Sprida resultaten till intressenter inom vattenindustrin, myndigheter och dricksvattenleverantörer.