Bild
person i säng
Foto: Annie Spratt
Länkstig

Vård i livets slutskede: plats för död över tid samt främjande av palliativt förhållningssätt genom konsultationer med specialister i palliativ vård och policy för palliativ vård

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projektets storlek
¨1,2 miljoner
Projekttid
2022 - 2024
Projektägare
Institutionen för vårdvetenskap och hälsa

Finansiär
ALF

Kort beskrivning

Det övergripande syftet är att undersöka i vilken utsträckning palliativ vård i livets slut är jämlik och i samstämmighet med aktuella riktlinjer för vuxna i Sverige. Projektet är designat för att bidra med befolkningsbaserad kunskap av betydelse för utveckling av evidensbaserad palliativ vård som kan bidra till jämlik vård i livets slutskede.

Syften 

  • A. att identifiera trender och variationer för plats för död på befolkningsnivå mellan år 2012 och 2021 samt undersöka möjliga associationer mellan plats för död och individuella karakteristika, kliniska, geografiska och socioekonomiska faktorer
  • B. att explorativt undersöka möjlig ojämlikhet vad gäller tillgång till och utfall av konsultation med palliativ specialist sista veckan i livet för patienter med potentiella behov av palliativ vård
  • C. att identifiera logik och ev luckor i policydokument för palliativ vård på nationell och regional nivå och undersöka påverkan av sådan policy på utformningen av vården i livets slut utifrån regionalt ansvariga för palliativa vårdprocessers perspektiv.

Om studierna

Studie A baseras på alla avlidna i Sverige från 2012 till 2021 med plats för död som utfall.

Studie B baseras på alla som under samma tidsperiod dog och hade förväntat dödsfall och vårdades inom allmän palliativ vård (dvs. icke-specialiserade palliativa vårdformer) med konsultation med palliativ specialist sista veckan i livet som utfall. Båda studierna utnyttjar registerdata, inikl från Dödsorsaksregistret och Svenska palliativregistret.

Studie C kombinerar analys av policydokument med fokusgrupper med företrädare för ansvariga för palliativa vårdprocesser vid de sex övergripande hälso- och sjukvårdsregionerna.

Resultaten

Resultaten kommer att få särskild betydelse avseende vilket inflytande införandet av nationell policy för palliativ vård som i Sverige implementerades med start 2013.

Metoder

Projektet genomförs av två samverkande forskargrupper med expertis i palliativ vård inkl registerforskning och kvalitativ metod.

Forskargrupp

Joakim Öhlén
Anneli Ozanne
Hanna Gyllensten

Stina Nyblom, Palliativt centrum
Malin Bengtsson, Palliativt centrum

Cecilia Larsdotter Sofiahemmets högskola.