Antagning till utbildning på forskarnivå
Förvaltningshögskolan utlyser med jämna mellanrum tjänster som doktorand i offentlig förvaltning. Det finns även möjlighet att bli antagen som samverkansdoktorand, det vill säga genom avtal mellan universitetet och en extern arbetsgivare.
Det finns tre sätt att bli doktorand vid Förvaltningshögskolan:
1) genom ansökan till en allmän utlysning av doktorandtjänster i offentlig förvaltning,
2) ansökan till en utlysning om en doktorandtjänst inom ett specifikt forskningsprojekt ("projektdoktorand") eller
3) genom avtal mellan universitetet och en extern arbetsgivare, där den senare står för lönekostnaderna ("samverkansdoktorand").
Vid utlysningen 2023 antog 3 doktorander. Vi planerar för ny ordinarie utlysning våren 2025 men beslut om så blir fallet, och vilka datum som gäller meddelas senare. Utlysning av platser inom ramen för forskningsprojekt, så kallade projektdoktorander, kan förekomma vid sidan av ordinarie utlysning.
Utlysningar annonseras på Göteborgs universitets sida för lediga tjänster och på Förvaltningshögskolans hemsida.
Omfattning
Utbildning på forskarnivå omfattar 240 högskolepoäng, vilket motsvarar fyra års heltidsstudier, och avslutas med doktorsexamen. Utbildningen består av en kursdel om 65 högskolepoäng. Kursdelen syftar till att ge den studerande teoretisk fördjupning, breddning och metodologisk skolning. Den andra delen av utbildningen består av forskningsarbete vilket ska leda fram till en vetenskaplig avhandling.
Behörighetsvillkor och antagning
Både grundläggande och särskild behörighet krävs för antagning.
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har (Högskoleförordningen 7 kap, 40§): avlagt examen på avancerad nivå i offentlig förvaltning eller examen på avancerad nivå innefattande ett examensarbete med inriktning mot offentlig förvaltning (exempelvis inom företagsekonomi eller statsvetenskap). Särskild behörighet har också den som på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Berednings- och beslutsprocess
Ansökningar till utbildning på forskarnivå i offentlig förvaltning bereds på följande sätt:
- Förvaltningshögskolans Råd för forskning och utbildning på forskarnivå (RFF) utser inom sig en beredningsgrupp som bereder ansökningarna och genomför intervjuer med sökanden.
- RFF behandlar ansökningarna och lämnar ett förslag till beslut om antagning till prefekten.
- Antagningsbesked skickas till de sökande
- Utbildningen börjar vid nästa terminstart (eller enligt överenskommelse)