Hållbarhetsmålen i vår forskning
Frågan om hållbarhet genomsyrar alla samhällssektorer, och mycket forskning i ämnet offentlig förvaltning anknyter naturligt till de 17 hållbarhetsmålen som tagits fram av FN:s medlemsländer Agenda 2030. Här kan du läsa mer om hur Förvaltningshögskolans forskning har relevans för några av hållbarhetsmålen.
Växthusutsläppen beror på hur vi utvinner och använder fossil energi, men genom den pågående energiomställningen får vi allt billigare, effektivare och klimatsmartare energi – för att successivt minska den skadliga påverkan som dagens energibärare ofta har på vår planet.
En likvärdig omfördelning minskar risken för krig, konflikter och annan förstörelse. Likvärdighet fokuserar på allas rätt att få utveckla sin egen potential – det gynnar hela samhället på både kort och lång sikt.
En hållbar omställning av produktions- och konsumtionssystem är en nödvändighet för att minska vår belastning på jordens naturresurser och den negativa påverkan som sker på människors hälsa, klimat och miljö.
Rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter är en central nyckel till fredliga, inkluderande och hållbara samhällen.
Forskningsprojekt
Samordnad politik behövs för att säkerställa nyskapande teknisk utveckling, rättvis handel, tillförlitlig uppföljning och stöd vid humanitära kriser. Utbyte av kunskap, expertis, teknik och finansiella resurser är centrala komponenter för att de Globala målen ska nås – i synnerhet för att tillgodose behoven hos de fattigaste länderna och grupperna.