
Ämnesguide för ämneslärarstudier i fysik
Att utbilda sig till fysiklärare är en chans att påverka framtiden, dela din passion för fysik och ge elever förståelse för världen som vi lever i.
Bli fysiklärare!
Fysik är ett naturvetenskapligt ämne sprunget ur människans nyfikenhet och vilja att lära sig mer om sin omvärld. Som fysiklärare får du möjlighet att sprida denna nyfikenhet och förundran över hur naturen fungerar.
Fysikämnet skildrar hur materia och energi växelverkar, från materiens minsta beståndsdelar till galaxer och universum. Kunskaper inom fysik är av betydelse för samhällsviktiga frågor som energiförsörjning, meteorologi, klimat, teknisk utveckling och medicinsk teknik. Fysiklärare spelar därför en central roll i att förmedla den kunskap som behövs för att möta samhällets framtida utmaningar.
Fysikämnet i skolan
Fysik inom ämneslärarprogrammet
Inom ämneslärarprogrammet kan du läsa antingen till ämneslärare med inriktning mot arbete i årskurs 7-9 (4 år, 240 hp) eller till ämneslärare med inriktning mot arbete i gymnasieskolan (5 år, 300 hp).
Första- och andraämne
På ämneslärarprogrammet läser du två ämnen – ett förstaämne och ett andraämne.
Du kan läsa fysik antingen som förstaämne eller som andraämne. Eftersom kunskaper i matematik är en förutsättning för att kunna läsa fysik måste du läsa fysik i fast ämneskombination tillsammans med matematik. Du kan alltså välja mellan att läsa fysik som förstaämne och matematik som andraämne (FYMA) eller matematik som förstaämne och fysik som andraämne (MAFY). Det går inte att kombinera fysik med något annat ämne än matematik.
Oavsett om du läser fysik som förstaämne eller andraämne så läser du totalt 60 hp ämneskurser i fysik (inklusive ämnesdidaktik) om du valt inriktning mot årskurs 7-9 och totalt 90 hp ämneskurser i fysik (inklusive ämnesdidaktik) om du valt inriktning mot gymnasieskolan.
Om du läser fysik som förstaämne skriver du dessutom de två examensarbetena (”självständiga arbeten”) inom fysik (totalt 30 hp) samt genomför den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU/praktik) inom huvudsakligen fysik (totalt 30 hp). Om du har fysik som andraämne skriver du examensarbetena inom matematik och genomför VFU inom huvudsakligen matematik.
Få dubbel examen - med bara 7,5 extra hp!
Om du läser med inriktning mot gymnasiet och med fysik som förstaämne kan du även komplettera din ämneslärarexamen med en kandidatexamen i fysik genom att läsa ytterligare en fördjupningskurs på 7,5 hp i fysik från Fysikprogrammet.

Så går utbildningen till
I fysikkurserna ingår både teoretiska och praktiska moment. Studier i fysikämnet sker parallellt med studier i fysikdidaktik. Undervisningen består av föreläsningar, räkneövningar/räknestugor, laborationer, fysikdidaktiska workshops och seminarier samt redovisningar och praktiska övningar i att hålla olika typer av lektionsmoment. Du får lära dig att laborera och demonstrera olika fysikaliska fenomen med hjälp av laboratorieutrustning samt hur programmering kan användas för att utveckla förståelse för olika fysikaliska begrepp. Inom fysikdidaktiken får du bland annat lära dig om elevers missuppfattningar och missförstånd inom fysik, studera och reflektera kring styrdokument och litteratur inom forskningsfältet ”Physics Education Research” samt träna på att planera och genomföra såväl lektionsmoment som bedömningsaktiviteter.

Campus Johanneberg
Undervisningen sker huvudsakligen i lokaler på Institutionen för fysik, som ligger på campus Johanneberg. Här studerar även studenter från Fysikprogrammet, Sjukhusfysikerprogrammet samt från diverse olika utbildningar på Chalmers tekniska högskola. Undervisningen sker i föreläsningssalar, mindre lektionssalar och olika typer av laborationssalar. Vissa av kurserna läser du tillsammans med studenterna på Fysikprogrammet eller med ämneslärarstudenterna i teknik, biologi, kemi och naturvetenskap.

Studiebesök till CERN
Under utbildningen får du även möjlighet att åka på olika typer av studiebesök tillsammans med studenterna på Fysikprogrammet. Om du läser med inriktning mot arbete i gymnasieskolan får du under utbildningens sista termin möjlighet att åka till världens största partikelfysiklaboratorium CERN i Genéve, tillsammans med studenterna på Fysikprogrammet och några verksamma fysiklärare.
Studiegången för ämnet fysik inom ämneslärarprogrammet
Oavsett om du läser fysik som förstaämne eller som andraämne kommer du i din studiegång på ämneslärarprogrammet att läsa först tre kurser matematik (45 hp) innan du påbörjar ämnesstudierna i fysik. På Ämnesguiden för ämneslärarstudier i matematik kan du läsa om matematikkurserna.
Kurser
Här följer en guide över fysikkurserna som ingår i utbildningen.
Kurserna Fysik 1-4 ingår både inom inriktningen mot årskurs 7-9 och inom inriktningen mot gymnasieskolan.
Kurserna Fysik 5-6 läses endast inom inriktningen mot gymnasieskolan.
Om du har fysik som förstaämne skriver du examensarbetena inom fysik samt gör VFU inom huvudsakligen fysik.
Om du läser fysik som andraämne skriver du examensarbetena inom matematik samt gör VFU inom huvudsakligen matematik - se ämnesguide för matematik.