
Ämnesguide för ämneslärarstudier i teknik
Att utbilda sig till tekniklärare är en chans att dela din nyfikenhet och ditt intresse för hur människan använder olika typer av tekniska system för att förbättra sina livsvillkor och ge elever en bättre förståelse för världen som vi lever i.
Bli tekniklärare!
Tekniska lösningar har i alla tider varit betydelsefulla för människan och för samhällens utveckling. Drivkrafterna bakom teknikutveckling är ofta nyfikenhet och en strävan att uppfylla behov eller lösa problem. Kunskap om tekniken som omger oss, om hur den formas och förändras, kan bidra till utveckling av nya, kreativa lösningar och ett ansvarsfullt sätt att förhålla sig till teknik. Sådana kunskaper är betydelsefulla i vår tid då det ställs höga krav på tekniskt kunnande i vardags- och arbetslivet, samtidigt som många av dagens samhällsfrågor har inslag av teknik.
All den kunskap som inryms inom ämnet teknik är av stor betydelse för sam- hällsutveckling och förståelse av vår omvärld: energiförsörjning, klimatet, teknisk utveckling, medicinsk teknik, samhällsfrågor och demokratin.
Att bli ämneslärare i teknik innebär att innehållsmässigt undervisa om teknik, allt som skapats av människan utefter dennes behov.
Teknikämnet i skolan
Teknik inom ämneslärarprogrammet
Inom ämneslärarprogrammet kan du läsa antingen till ämneslärare med inriktning mot arbete i årskurs 7-9 (4 år, 240 hp) eller till ämneslärare med inriktning mot arbete i gymnasieskolan (5 år, 300 hp).
Första- och andraämne
På ämneslärarprogrammet läser du två ämnen – ett förstaämne och ett andraämne.
Du kan läsa teknik antingen som förstaämne eller som andraämne. Oavsett om du läser teknik som förstaämne eller andraämne så läser du totalt 60 hp ämneskurser i teknik (inklusive ämnesdidaktik) om du valt inriktning mot årskurs 7-9 och totalt 90 hp ämneskurser i teknik (inklusive ämnesdidaktik) om du valt inriktning mot gymnasieskolan.
Om du läser teknik som förstaämne skriver du dessutom de två examensarbetena (”självständiga arbeten”) inom teknik (totalt 30 hp) samt genomför den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU/praktik) inom huvudsakligen teknik (totalt 30 hp).
Så går utbildningen till
Kurserna inom teknik speglar ämnets bredd och innehåller både teoretiska och praktiska moment. Du får själv utveckla din kunskap, laborera och demonstrera olika tekniska företeelser. Till de teoretiska studierna i varje kurs kopplas ämnesdidaktik och bedömning. Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, studiebesök, laborationer, redovisningar och praktiska övningar, bland annat i samarbete med verksamma tekniklärare på olika fältskolor. Du får lära dig att hantera teknisk utrustning och digitala verktyg, bland annat med hjälp av programmering och CAD. Inom ämnesdidaktiken får du lära dig om hur du kan koppla kunskapsområdet teknik till undervisning inom teknik i högstadiet och gymnasieskolan. I det ingår bland annat arbete med kursplaner, planering av undervisning, kunskapsbedömning och betygssättning.

Undervisningslokaler
Undervisningen sker huvudsakligen i lokaler på Institutionen för fysik, som ligger på campus Johanneberg, och på Pedagogen. På Campus Johanneberg studerar även studenter från Fysikprogrammet, Sjukhusfysikerprogrammet samt från diverse olika utbildningar på Chalmers tekniska högskola. Undervisningen sker i lektionssalar och olika typer av laborationssalar. I vissa av kurserna ingår ett antal studiebesök samt moment som genomförs på olika fältskolor i samarbete med verksamma tekniklärare. Vissa av kurserna läser du tillsammans med ämneslärarstudenterna i fysik, naturkunskap, biologi eller kemi.

Unikt studiebesök till Deutsches Museum i München
Ett antal studiebesök ingår i utbildningen. Du får både göra utflykter i närområdet och en längre resa med en veckas utomhuspedagogik på världens största tekniska museum: Deutsches Museum i München.
Studiegången för ämnet teknik inom ämneslärarprogrammet
Kurser
Här följer en guide över teknikkurserna som ingår i utbildningen.
Kurserna Teknik 1-4 ingår både inom inriktningen mot årskurs 7-9 och inom inriktningen mot gymnasieskolan.
Kurserna Teknik 5-6 läses endast inom inriktningen mot gymnasieskolan.
Om du har teknik som förstaämne skriver du examensarbetena inom teknik samt gör VFU inom huvudsakligen teknik.
Om du läser teknik som andraämne skriver du examensarbetena inom ditt förstaämne samt gör VFU inom huvudsakligen ditt förstaämne.