Göteborgs universitet
Bild

Forskning

Forskningen vid Centre for Health Governance tar sin utgångspunkt i de många utmaningar hälso- och sjukvården står inför. Utmaningar som lämpar sig särskilt väl för tvärvetenskapliga, tvärprofessionella och tvärsektoriella samarbeten.

Forskningsresultaten har potential att ge stora effekter på befolkningens hälsa och för samhällets organisation och ekonomi. Vår avsikt är att stödja en hållbar samhällsutveckling inom hälsoområdet genom forskning och samverkan mellan aktörer inom akademien, offentlig förvaltning och näringsliv.

Våra forskningsfrågor

Forskningsfrågorna inom hälsoekonomi och styrning (Health Governance) spänner över ett brett spektrum, från styrnings-och organisationsfrågor till frågor om kostnadseffektivitet av specifika behandlingar. De omfattar även frågor om policystyrning, dess inriktning och genomförande och har betydelse för den nationella utvecklingen inom hälsoområdet. Centret har följande prioriterade områden:

Inom ramen för Agenda 2030 för hållbar utveckling uppmärksammas vikten av kunskapsutveckling som stödjer länder i deras utövande av hållbar och effektiv "Health System Governance". Fokus på hur olika aktörers kan stärka sin förmåga att utveckla och genomföra strategier för att uppnå de av FN antagna målen för hållbar global utveckling (SDGs) inom hälsoområdet till 2030.

Foto: Rido/Shutterstock
Foto: Daniel Gual/Mostphotos

Prioriterade forskningsområden

Centret har följande prioriterade områden:

  • Medicinska teknologier - styrning, organisation, kostnadseffektiviet
  • Digitalisering och AI
  • Ekonomistyrning och ersättningsmodeller inom hälso- och sjukvård
  • Standardiserade vårdförlopp, kunskaps- och policystyrning
  • Jämlik hälsa
  • Hälsa och hållbart arbetsliv

Forskare och doktorander