Pedagogen i medierna
Utbildningsvetenskapliga fakulteten förekommer flitigt i medierna. Forskare och lärare vid vår fakultet kontaktas ofta av journalister. Här är ett urval av artiklar och inslag i medierna.
Pedagogen i medierna 2024
Göteborgs-Posten ledare 241113: Skadlig ideologi har länge styrt svensk skola.
Viljan att ”inkludera” alla elever i samma klasser har skapat stora problem för elever med särskilda behov, skriver Anna-Karin Wyndhamn i en gästkolumn.
SVT Nyheter Väst 241112: Högt söktryck på kort lärarutbildning i Göteborg: Glädjande
12 000 lärare kommer saknas 2035. Samtidigt vill allt fler bli lärare via KPU, en kortare variant av lärarutbildningen. I år har söktrycket varit högt.
- Det är glädjande siffror, säger Annika Lindskog, programledare för KPU vid Göteborgs universitet.
Vi lärare: Förskolan 241112: Prisbelönade forskaren: Så lär sig barn genom att leka
Professor Niklas Pramling får Lärarstiftelsens forskarpris 2024 för sitt praktiknära samarbete med förskolan. Och för att ha betonat lekens betydelse i förskolans undervisning.
– Min forskning har gynnats av att jag kunnat jobba så nära ihop med förskollärarna.
IT-Pedagogen 20241112: Självuppfattning och självtillit avgörande för matematikprestationer
Elevers självuppfattning och självtillit i matematik spelar en avgörande roll för deras prestationer i ämnet.Det visar en avhandling av Yi Ding från Göteborgs universitet som också pekar på tydliga könsskillnader och skillnader mellan friskolor och kommunala skolor i Sverige.
IT-Pedagogen 20241112: Angelika Kullberg ny redaktör för tidskriften Forskning om undervisning och lärande (Forskul)
– Med stort engagemang ser jag fram emot att bidra till att lyfta fram resultat från forskning som byggs med och för lärare och som ska ge teoretiska och praktiska redskap för att öka förutsättningarna för barn och elevers lärande, säger Angelika Kullberg.
TV4 Nyheterna 241105: Tjejer mer än dubbelt så stressade över skoluppgifter
Joanna Giota medverkar i ett inslag om tjejers stress över skoluppgifter:
Svenska Dagbladet 241105: ”Inte bara fördelar med ett tionde skolår”
Istället för slopa förskoleklassen borde utbildningspolitiken i högre grad värna de olika lärarprofessionernas pedagogiska särart och samverkan. Det skriver Alexandra Söderman i en slutreplik.
Skaraborgs Läns Tidning 241104: De lär lärarna att lära ut: Ska servera de viktigaste idéerna
Matematik är ett ämne som kräver sin lärare och pedagogik. Det har de båda forskarna Ola Helenius och Linda Ahl tagit fasta på när de arbetat fram ett sätt att undervisa i ämnet, som ska bidra till att få fler att förstå mer av matematikens grundläggande idéer.
Partille Tidning 241104: Brist på kunskap om barn som utvisas
Hasti Piranis son är nio år gammal och känner inte till något annat än ett liv i Sverige. Nu utvisas han med sin mamma till Iran. Men vilken påverkan det har på ett barn saknar svar.
- Det finns väldigt få studier, säger Live Stretmo, lektor i barn och ungdomsvetenskap på Göteborgs universitet.
Vi lärare 241101: Sveriges Lärare kan ta universitet till domstol
Sveriges Lärare överväger att ta Göteborgs universitet till domstol.
Anledningen bottnar i hur lärosätet gått tillväga för att minska antalet lärarutbildare.
Landets Fria Tidning 241030: Fysisk miljö spelar stor roll för barns motoriska utveckling
Barns motoriska utveckling kan stärkas av såväl föräldrar som föreningsliv, liksom genom väl utformade skolgårdar. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet av bland andra Beatrix Algurén.
Arbetsliv 241028: Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd. Ilse Hakvoort och Sofia Persson har i en forskningsstudie undersökt vad skolor som lyckas vända utvecklingen har gjort.
En rak höger 241027: Kan en myndighetsnörd ge Skolverket en omstart?
Anna-Karin Wyndhamn intervjuar Skolverkets nya generaldirektör Joakim Malmström där han berättar han om sin plan för en omstart – med fokus på lärarens auktoritet och mindre ideologi. Kan en ”myndighetsnörd” lyckas?
Göteborgs-Posten 241027: Utan elevens demokratiska inflytande blir skolan socialt farlig
Debatt: Är du tyst och lydig, lilla vän? I regeringens kommittédirektiv påstås det finnas en problematik kring elevers inflytande i läroplanerna. Lösningen är då att ta bort inflytandet. Men den typen av skolpolitik leder till en avdemokratisering av svensk skola och är direkt skadligt för både elev och samhälle, skriver Ulf Blossing, professor i pedagogik och Erik Andersson, docent i pedagogik på Göteborgs universitet.
Svenska Dagbladet 241027: Värna leken och förskoleklassen
I en tid när skärmarna tycks ta över finns ett starkt signalvärde i att bevara institutioner där lek och kreativitet kan stärkas hos individen. Det skriver Alexandra Söderman.
Ämnesläraren 241025: Debatt: Prioritera grundmotoriken i undervisningen
Många svenska barn klarar inte av enkla saker som att balansera, gå baklänges och göra kullerbyttor. Och mer än åtta procent av flickorna i årskurs nio blev underkända i ämnet idrott och hälsa i våras. Det är ingen slump att vi ser en negativ utveckling både i lägre och högre åldrar, skriver Maria Gottberg och Suzanne Lundvall på Svenska Gymnastikförbundet.
Skola och samhälle 241024: Emma Leifler och Girma Berhanu: Onödiga missförstånd om differentierad undervisning i debatten
Hur kan lärare hantera elevernas mångfald på bästa sätt i sin undervisning. Ett begrepp som har fått stor uppmärksamhet på sistone är differentierad undervisning, men det verkar florera en mängd sätt att förstå detta och därmed även missförstånd i debatten menar veckans skribenter Emma Leifler och Girma Berhanu som gör en insats för att reda ut dessa.
Min medicin 241025: Föräldrar och skolgårdar påverkar barns motoriska utveckling
En ny studie av bland andra Betarix Algurén visar att föräldrars stöd och skolmiljöns utformning spelar en avgörande roll för barns motoriska utveckling. Pojkar gynnas mest av tränarledd fysisk aktivitet, medan flickor utvecklar sina motoriska färdigheter bättre på inspirerande skolgårdar.
Skolledaren 241024: Få koll på ledarskapskommunikation
Hur kommunicerar man för att lyckas som chef och skol ledare? Mikael Jensen, universitetslektor vid avdelningen för utbildningsledarskap, Göteborgs universitet, är aktuell med boken ”Ledarskapskommunikation” som framför allt riktar sig till ledare inom utbildning och skola.
Altinget Utbildning 241011: Professor: Sluta stressa förskollärare med mer dokumentation
Det finns en enkel lösning för att få mindre stressade förskollärare. Det menar Ingrid Pramling Samuelsson, senior professor i pedagogik vid Göteborgs universitet.
SVT Nyheter Halland 241009: Många lärarstudenter hoppar av utbildningen - Högskolan i Halmstad inget undantag
Allt färre vill utbilda sig till lärare och Högskolan i Halmstad är inget undantag. Där har var femte lärarstudent på grundlärarprogrammet hoppat av före examen de senaste fem åren.
Vi Lärare: 241007 ”Vi är inte vaccinerade mot den här sortens antisemitism”
Den sjunde oktober markerar årsdagen av Hamas attack mot civila israeler, och det efterföljande kriget mellan Hamas och Hizbollah och Israel – en konflikt som eskalerar. Så även i svenska klassrum.
Spionen 241007: Dags för en likvärdig lärarutbildning
Det är hög tid att reformera systemet och införa nationella VFU-avtal. Detta för att göra lärarutbildningen mer likvärdig, skriver Tom Holtorf och Anna-Elisabeth Plath från Sveriges Lärarstudenter i Göteborg.
Spionen 241003: Tolv anställda får lämna sina tjänster på Pedagogen – facket kritiska
Det står nu klart att tolv medarbetare från institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, IPKL får lämna sina tjänster. Detta efter att förhandlingarna mellan personalenheten på GU och facket avslutats i oenighet.
Special Nest- Neuropsykiatri i fokus 241002 White noise hjälper barn med adhd att fokusera på skoluppgifter
Barn med adhd har ofta problem med koncentrationen, vilket tenderar att göra skolgången mycket svårare. Göran Söderlunds forskning har visat att ett meningslöst bakgrundsljud kallat ”vitt brus” kan hjälpa barn med adhd att fokusera.
Sveriges Radio 240930: Studenter flyr lärarutbildningen – nu ska avhoppen granskas
För att komma tillrätta med att många studenter lämnar utbildningarna till högstadie- och gymnasielärare börjar Göteborgs universitet i höst kartlägga dem som hoppat av.
Expressen 240922: ”Är barnet bara en produkt för dem?”
Fem år gammal och fem miljoner följare. Fotbollsspelares söner har blivit barnstjärnor – på pappornas sociala medier. Ylva Ågren forskar på fenomenet barninfluencers.
– Barn används ibland som en förlängning av en förälders varumärke, det blir spännande för följarna att även följa barnet. Det är ganska vanligt med influencers även i Sverige, att man använder sitt föräldraskap eller sina barn som en avknoppning och som ett sätt att bredda det egna varumärket, säger hon.
Dagens ETC 240921: Debatt: Satsa på barns lärande – inte på skenreformer
Regeringens förslag om att förlänga grundskolan till tio år genom att avskaffa förskoleklassen och integrera sexåringarna i grundskolan väcker flera viktiga frågor och farhågor, skriver bland andra Ingrid Pramling Samuelsson.
Dagens Arena 240917: Förslag på tioårig grundskola sågas av forskare
Regeringen och SD ska föreslå en tioårig grundskola från och med hösten 2028, rapporterar Ekot. Nyheten har mötts av kritik från forskare på förskoleverksamhet, bland dem Ingrid Pramling Samuelsson, seniorforskare vid Göteborgs universitet.
Vi Lärare 240912: Larmet: Varannan lärare i fritidshem dömer ut lokalerna
Varannan lärare i fritidshem har lokaler som passar dåligt för verksamheten. Störst missnöje finns bland dem som håller till i klassrum och korridorer, visar Fritidspedagogiks undersökning.
– Det blir svårt att klistra in något i en miljö som är planerad för något annat, säger forskaren Karin Lager.
TV4 240912: Kraftig ökning av anmälda antisemitiska hatbrott,
Polisanmälningar om antisemitiska hatbrott ökar kraftigt i Sverige och en ny bok är tänkt att ge lärare rätt verktyg och kunskap för att motverka utvecklingen. I studion finns Christer Mattsson, föreståndare och forskare Segerstedtinstitutet, Göteborgs universitet.
Dagens Nyheter 240905: Kolmårdens akut hotade antilop har fått kalvar – nu ska han avlivas
Friska djur som är hotade i det vilda avlivas varje år på svenska djurparker. Helena Pedersen är docent i pedagogik vid Göteborgs universitet och forskar bland annat om djurpedagogik. Hon ifrågasätter metoden att föda upp djur som sedan avlivas trots att det stimulerar naturliga beteenden.
Studio Ett 240830: Antisemitism och mordhot mot minister i NMR-chattar
Hör Frida Sundkvist, grävjournalist på Aftonbladet och Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtsinstitutet vid Göteborgs universitet.
Svenska Dagbladet 240826: Färdigmat via appar kopplas till övervikt
Att beställa hem färdigmat via appar tycks vara betydligt vanligare i hushåll där den som sköter inköpen har fetma, enligt en brittisk studie.
- Vi vet att kostvanor och även ohälsa skiljer sig mellan olika socioekonomiska grupper, säger Christina Berg, professor i kostvetenskap vid Göteborgs universitet.
TV4 240823: Här är svenska eleverna sämst i Europa: Slår ut oerhört många
Sverige är det land i Europa som underkänner flest elever. Men det beror inte på att eleverna är dumma - utan på att betygsmodellen är fel. Det menar forskaren Jörgen Tholin, som tidigare var regeringens betygsutredare. - Vi slår ut oerhört många människor väldigt tidigt. Då måste man fundera på om vi ställer rätt krav, säger Tholin.
Vi Lärare 240821: Tholin: "Vi är Europamästare i antal underkända elever"
Svensk skola får tveksam guldmedalj för störst andel underkända elever i hela Europa. - Vi är Europamästare i antalet underkända, säger Jörgen Tholin, docent och tidigare betygsutredare.
Göteborgs-Posten 240821: Anna-Karin Wyndhamn: Sommarskolan har blivit en fabrik för glädjebetyg
Underkända elever blir mirakulöst godkända efter ett par veckors lovskola. Det som var tänkt som en hjälp till svaga elever har i praktiken blivit ett sätt att kringgå systemet.
IT-Hälsa 240820: Utvecklar mätmetoder och individanpassning av råd om kost och fysisk aktivitet
Det är väl känt att fysisk aktivitet och bra kost är viktiga förutsättningar för god hälsa. Ändå är det väldigt svårt för många att ändra på ohälsosamma vanor. Professor Mats Börjesson och docent Daniel Arvidsson vill stärka människors förmåga att förändra beteende avseende kost och fysisk aktivitet.
Nya Lidköpings-tidningen 240816: Här ska elever få bättre hjälp att förstå matte: Trenden går åt fel håll.
Det är många elever i Skara kommun som behöver bättre hjälp att förstå matematik. Därför startar nu en satsning på just matte inom skolan. Forskarna, professor Ola Helenius och doktor Linda Ahl, som båda är verksamma vid Göteborgs universitet kommer att stödja arbetet. Universitet har tillsammans med Skara kommun även sökt ett forskningsprojekt med syfte att följa arbetet.
Fempers Nyheter 240810: Glädjebesked att antalet antagna tjejer med invandrarbakgrund nästan fördubblats
Det är ett glädjebesked att antalet antagna tjejer med invandrarbakgrund till högre utbildning nästan har fördubblats. Framtiden kommer bli tuff, ibland kanske kännas hopplös. Trots det, ge inte upp era drömmar, skriver Zahra Bayati lektor i pedagogik.
Fokus 240805: Lovskolan - där drömbetyg skapas på löpande band
Tusentals elever läser varje år upp underkända betyg i så kallade lovskolor. Men verksamheten fungerar ofta uselt. Skolinspektionen utövar ingen tillsyn och Skolverket följer inte upp.
Studio Ett 240806: Armand Duplantis strikta diet – en av framgångsfaktorerna i OS
Igår tog Armand Duplantis inte bara sitt andra OS guld i stavhopp – han slog också sitt egna världsrekord när han hoppade på 6.25. En av framgångsfaktorerna för Duplantis är att han gått ner några kilon – bland annat för att han lagt om sin diet till utomhussäsongen. Hör Stefan Pettersson, docent i idrottsnutrition på Göteborgs universitet och kostrådgivare på Sveriges olympiska kommitté, SOK.
Dagens Nyheter 240803: Expert: Knivdådet ett exempel på faran man upplever
Storbritannien skakas av våldsamma upplopp efter knivskärningen i Southport. Enligt Christer Mattsson vid Segerstedtinstitutet finns det en opinion som ser islam och invandring som ett existentiellt hot.
Mål och Medel 240722: Experten Mia Prim bestämmer smak och lukt på livsmedelsprodukter
Smaka, lukta, känna och titta. Det är viktiga arbetsuppgifter hos de flesta livsmedelsproducenter. Men vem gör det? Experten Mia Prim vill slå ett slag för fler proffs och satsningar på sensorikavdelningar inom livsmedelsbranschen.
Göteborgs-Posten 240720: Så kan vitt brus öka din koncentration
Miljontals människor världen över lyssnar någon gång på vitt brus för att kunna koncentrera sig bättre. Nu har forskare i Göteborg utvecklat även flimmer för ögonen, så kallat visuellt brus, för att hjälpa barn med adhd att koncentrera sig.
Sveriges Radio Göteborg 240712: Elever med ADHD kan få hjälp att fokusera - med brusljud
Olika typer av brusljud kan hjälpa elever med ADHD att fokusera i skolan. Det meningslösa ljudet ska hjälpa till att koncentrera på svagare hjärnsignaler.
Göran Söderlund som har forskat inom ämnet i flera år. Han berättar att det finns flera olika typer av brusljud som kan hjälpa personer med ADHD.
Fokus 240627: Lärarna flyr förortsskolorna
När en viss andel personer med utländsk bakgrund flyttar in i ett område börjar infödda svenskar flytta därifrån. Fenomenet kallas white flight - tröskeleffekter på svenska - och har länge uppmärksammats inom bostadsforskningen. Det räcker med så lite som 3-4 procent invånare med utomeuropeiskt ursprung för att de svenskfödda ska börja flytta, enligt studie av flyttmönstren i Sveriges tolv största kommuner 1990-2007.
Denna tröskeleffekt finns inte bara på bostadsmarknaden. Enligt Leah Glassow, forskare vid institutionen för utbildning och specialutbildning vid Göteborgs Universitet, fungerar skolan på motsvarande sätt.
Spionen 240624: Anställda på Pedagogen kritiska mot hanteringen av uppsägningar
Anställda på institutionen för pedagogik, lärande och kommunikation, riktar kritik mot hur ledningen har hanterat uppsägningarna av ett flertal medarbetare.
Göteborgs-Posten 240619: Hotet mot den akademiska friheten sitter i väggarna
GästkolumnEn förutsättning för akademisk frihet är att universiteten genomsyras av en norm som tillåter avvikande perspektiv. Så ser det inte alltid ut ida, skriver Anna-Karin Wyndhamn.
Vi Lärare 240618: Här samlas lärare runt forskning: "Serverad på ett silverfat"
Över 600 lärare mötte forskare inom undervisning och lärande på Lärarnas forskningskonvent i Göteborg på måndagen. Nästa år planeras två motsvarande arrangemang.
Vi Lärare 240614: Stor enkät: Så tycker lärarna om karriärtjänster
Förstelärarna gillar yrket. Men de som inte fått förtroendet till tjänsterna vill i högre grad lämna jobbet, visar en ny rapport.
Dagens ETC 240611: Positiv trend i barns skolresultat döljer mörk baksida
Barns matematikkunskaper ökar. Men i ökningens spår har en annan trend upptäckts. Att ojämlikheten ökar mellan barn från olika socioekonomiska grupper. Och allra störst ökning bland nordiska länder uppvisar Sverige.
Altinget 240611: Förstelärarreformen har inte ökat undervisningens kvalitet
Förstelärare och lärare som fått ta del av lärarlönelyftet är mer nöjda och stannar oftare kvar i yrket. Däremot anser lärarna inte att undervisningens kvalitet har ökat. Det visar en ny rapport från IFAU.
Ämnesläraren 240605: Forskare vill stärka djurens rätt i skolan
Lärare behöver tid och fortbildning för att kunna komplettera sin undervisning med ett etiskt förhållningssätt till djur, menar doktoranden Jonna Håkansson.
– Mycket tyder på att många lärare saknar erfarenhet av att behandla djuretiska perspektiv i skolan, säger hon.
Ämnesläraren 240604: Ny rapport: Prestationsgapet i matte bara växer
En positiv trend märks i svenska barns genomsnittliga prestation i matematik sedan 2011, men skillnaderna mellan olika skolor ökar och är nu störst i Norden, visar en ny bok.
– Socioekonomisk bakgrund får allt större betydelse för hur eleverna klarar matematiken, säger Kajsa Yang Hansen, professor vid Göteborgs universitet.
Expressen 240604: Folkutbytesteorin är en konspirationsteori
Vad som gör folkutbytesteorin till just en konspirationsteori är påståendet om att den förda politiken har förts av en illegitim, ibland dold, elit som agerat i strid med folkets egentliga vilja, skriver Christer Mattsson.
Publikt 240531:Garaget gör det enklare att cykla till jobbet
Cykelstölder och parkeringsproblem har försvårat cykelpendlandet för anställda vid Pedagogen på Göteborgs universitet. Men i höstas fick de ett cykelgarage där de kan låsa in sina cyklar, ladda batterier och pumpa däck. ”Garaget är väldigt uppskattat”, säger ST-medlemmen Maja Bentzer.
Förskolan 240530: Forskare ser risker med digital högläsning
Fler språk kan inkluderas i förskolan med hjälp av digitala läsresurser, visar en studie av hur förskollärarna i Göteborgs stad använder appen Polyglutt. Men den automatiska uppläsningen ger litet utrymme för varierad berättarteknik och samtal med barnen.
Fokus 240529: Det förödande F:et - så påverkar det både lärare och elever
- När jag gick ut nian hade jag ettor i betyg. I dag hade det klassats som underkänt. Men det hindrade mig inte från att bli docent senare i livet. I dag hade den karriärvägen varit stängd för mig, säger Jörgen Tholin. Han är kritisk till den skarpa F-gränsen.
GP Ledare 240529: Anna-Karin Wyndhamn: Skolan måste göra upp med terapikulturen
Ordningen i skolan faller ihop samtidigt som man i klassrummet genomför ännu en omgång dialoger om hur det ”känns” när någon är dum mot en.
Universitetsläraren 240523: Universitetslärare varslas efter ekonomiska underskott
På flera lärosäten pågår processer med övertalighet och varsel av universitetslärare. Vid Högskolan Dalarna är facket mycket kritiskt både till hur ekonomin och varselprocessen skötts.
Arkitekten 240522: "Skolgårdarna är en nyckel till hållbar framtid"
En grön skolgård med många olika träd, buskar och blommor ger stora pedagogiska möjligheter, stärker den biologiska mångfalden, motverkar klimatförändringar och bidrar till barns hälsa.
Sveriges Radio Göteborg 240511: Dietistens oväntade tips inför Eurovision
Under lördagskvällen går den stora finalen av stapeln i Malmö. Men hur håller man kalorierna i schack? Dietisten Frode Slinde på Göteborgs universitet delar med sig av sina bästa tips.
Ämneslärararen 240429: Så vill han förändra kursplanen i matematik
Gör den nya kursplanen i matematik mer ämnesspecifik och skriv texterna på en hög professionell nivå, manar Ola Helenius, professor i ämnesdidaktik vid Göteborgs universitet.
– Det blir lättare att vara lärare och få till en bra undervisning när det finns tydliga ämnesramar, säger han.
SVT Nyheter 240426: Så ser hotet från högerextrema ut - splittrad rörelse och slagsmålsklubbar
På onsdagen gick maskerade personer till attack mot ett antifascistiskt möte i Gubbängen. Den högerextrema miljön - och hotet från den - har förändrats de senaste åren, menar Christer Mattsson, forskare på högerextremism vid Göteborgs universitet.
P1 Morgon 240425: Gårdagens attack mot möte södra Stockholm
En antifascistisk föreläsning som anordnades av vänsterpartiet i Enskede. Miljöpartiet och tidningen Expo attackerades av maskerade män med någon form av rökbomber. Hör Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet forskare inom högerextremism och våld.
Arbetet 240425: Hur tänker Göteborgs universitet när de enbart varslar kvinnor på förskollärarutbildningen?
Eftersom förskollärarutbildningen är hela universitetets angelägenhet vänder vi oss med detta öppna brev till Göteborgs universitetets rektor, skriver medarbetare på Göteborgs universitet.
Arbetet 240426: Vi har inte varslat utifrån kön utan utifrån underskott
Utan pengar finns inga andra lösningar och vi behöver ha ett rimligt helhetsperspektiv, skriver Göteborgs universitets dekan Åke Ingerman och rektor Malin Broberg i en replik.
Göteborgs-Posten 240419: De simmar med valar mitt i Göteborg
Att folk får testa på att dyka bland med virtuella valar är ett sätt att skapa havsmedvetenhet - att förstå havets inflytande på människor och vårt inflytande på havet.
- Det handlar inte bara kunskap, utan också om attityder, känslor och förståelse. Havet är ofta långt bort från oss i vardagen, men med Underwater Virtual Reality (UVR) kan man skapa en känsla av närvaro och interaktion med marina arter, säger Geraldine Fauville,
Göteborgs-Posten Debatt 240417: Vi måste kunna problematisera samverkan med näringslivet i förorterna
Stat och kommun har det lagstadgade ansvaret för skolan men andra aktörer tenderar att ta över. Att stat, kommun, företag och civilsamhälle samverkar är en förutsättning för varje modern demokrati. Men grunden för denna form av samhällskontrakt måste vara att man kan problematisera och diskutera hur samverkan skall se ut.
Vi Lärare 240417: Ny mätning: Så stort är förtroendet för lärare
Svenska folket uppskattar lärarna. Men de är bekymrade över situationen i skolorna. – Det syns tydligt på graferna att när marknadsskolan infördes blev fler skeptiska och de senaste årens expansion av friskolor i kombination med mycket negativ rapportering kring dem har påverkat totalsiffran, säger Sverker Lindblad.
Bohuslänningen 240416: Lärarstudenter reagerar på våld och hot i skolan: Känns obehagligt
Ett allt hårdare klimat i klassrummet som allt oftare eskalerar i våld och hot. Samtidigt ytterst få befogenheter att göra något åt det. Lärarstudenter uttrycker en frustration över utvecklingen i skolan.
Vi Lärare 240417: Ny mätning: Så stort är förtroendet för lärare
Svenska folket uppskattar lärarna. Men de är bekymrade över situationen i skolorna. - Det är en upprättelse för det fantastiska arbete de gör utifrån förutsättningarna som de har, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare.
Göteborgs-Posten 240414: Bristande acceptans viktigt skäl till att transpersoner mår dåligt
Frågan för dagen berör inte kirurgi eller hormonbehandlingar, utan om hur vi kan göra tillvaron som transperson enklare i Sverige, genom ett lagförslag om att enklare byta juridiskt kön, skriver Live Stretmo.
Svenskt Näringsliv 240412: En bättre kursplan i matematik - förslag på process och innehåll
Ola Helenius och Linda Marie Ahl argumenterar för att göra kursplanen i matematik mer specifik.
Förskolan 240327: 27 forskare i upprop mot skärmfri förskola
Regeringens uppdrag till Skolverket – att göra utbildningen i förskolan skärmfri – riskerar att ge negativa och allvarliga konsekvenser, särskilt för barn som är i störst behov av att möta en digitaliserad värld med stöd av utbildade förskollärare och barnskötare.
Lära Stockholms stad 240314: Oönskade nakenbilder blir en chock för många.
Skolan behöver prata om digitala sexuella trakasserier bland eleverna – innan någon har drabbats. Det menar Kristina Hunehäll Berndtsson som har skrivit en avhandling i ämnet. ”Det känns konstigt att berätta att man fått ’dickpics’ om man tror att de vuxna inte ens vet vad det är.”
Göteborgs-Posten 240317: Höj statusen på utbildningen - vi behöver fler bildade förskollärare
Förutom nedskärningar, underbemanning och dålig arbetsmiljö så bidrar även förskollärares låga status till att intresset för att bli förskollärare har rasat.
Dagens Nyheter 240318: Så får du ditt barn att röra på sig
Suzanne Lundvall, professor i idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet och tillförordnad förbundsordförande i Svenska Gymnastikförbundet, tipsar om hur du får ditt barn att röra på sig. I början av året kom larmet från idrottslärare och lärare runtom i landet om att barns rörelseförmåga har försämrats.
Vi Lärare 240320: Extra anpassningar - inget stöd för lärarna
När staten står för skolans styrdokument måste kommunerna få förutsättningar att följa dem och kunna ge eleverna det stöd de har rätt till, menar Åsa Fahlén, ordförande i Sveriges Lärare.