Göteborgs universitet
Länkstig

Lärarlyftet

Kurser och speciallärarutbildning inom Lärarlyftet fortsätter till och med 2027 med eventuell förlängning.

Mer information om Lärarlyftet vid Göteborgs universitet

Mer information om Lärarlyftet på Skolverket

Att undervisa artificiell intelligens på gymnasial nivå

Hösten 2025 erbjuder Göteborgs universitet en fortbildningskurs inom AI för dig som undervisar på gymnasial nivå. Den fokuserar på AI ur ett tekniskt perspektiv. Kursen ges på uppdrag av Skolverket och bekostas helt av dem. Kursen är alltså kostnadsfri för dig som deltagare.

Utbildningen riktar sig till dig som är lärare på gymnasial nivå och som är behörig att undervisa i något av ämnena matematik, gränssnittsdesign, teknik, programmering eller webbdesign.

För anmälan och mer information, Att undervisa artificiell intelligens på gymnasial nivå - tekniskt perspektiv, 7,5 hp

Kurser för förskollärare i förskoleklass, läsåret 2025/2026

Kurserna vänder sig till utbildade förskollärare som undervisar i förskoleklass. För deltagande krävs huvudmannens godkännande. Läs mer och hitta blankett för huvudmannens godkännande på Skolverkets webb.

  • Kurs i matematikinlärning, 15 hp 

Centralt i kursen är bland annat matematiska samtal, språkutvecklande arbetssätt och uttrycksformer som är viktiga för undervisning och lärande i matematik. I kursen ingår att planera undervisning utifrån didaktiska och ämnesteoretiska aspekter samt styrdokument och formativ bedömning.

För anmälan och mer information, Matematikinlärning för förskollärare som undervisar i förskoleklass

  • Kurs i läs- och skrivinlärning, 15 hp

Centralt i kursen är teorier och undervisningsmetoder som berör läs- och skrivutveckling i relation till elevers skilda förutsättningar för skriftspråkslärande. I kursen ingår kartläggning och bedömning av elevers läs- och skrivutveckling. Betydelsen av digitala verktyg för elevers språkliga utveckling studeras och problematiseras.

För anmälan och mer information, Läs- och skrivinlärning för förskollärare som undervisar i förskoleklass

Språk-, läs-, skriv- och matematikutveckling i förskolan

Vill du fördjupa dina kunskaper om språk och matematik i förskolan? Sök den här utbildningen och få fler verktyg för att utveckla din undervisning. Utbildningen består av tre delkurser med fokus på teori och praktik ur ett första- och andraspråksperspektiv. 

Utbildningen genomförs på distans under höstterminen 2025 och vårterminen 2026. Den ges på kvartsfart och omfattar 15 högskolepoäng. 

För anmälan och mer information, www.gu.se/studera/hitta-utbildning/sprak-las-skriv-och-matematikutveckling-i-forskolan

Matematikutveckling i förskoleklass och årskurs 1-3 

Vill du fördjupa dina kunskaper om hur elever i yngre åldrar lär sig matematik? Sök den här utbildningen och få fler verktyg för att utveckla din undervisning. Kursen har fokus på teori och praktik ur ett första- och andraspråksperspektiv.

Utbildningen genomförs på distans under höstterminen 2025. Den ges på kvartsfart och omfattar 7,5 högskolepoäng. 

För anmälan och mer information, www.gu.se/studera/hitta-utbildning/matematikutveckling-i-forskoleklass-och-arskurs-1-3-utifran-forsta-och-andraspraksperspektiv

Nätverk för samordnare av nyanländas lärande

För att stödja samordnaren i arbetet med att systematiskt följa upp, analysera, planera och utveckla arbetet med nyanlända elevers lärande, har Skolverket gett lärosätena i uppdrag att leda nätverk. Nätverket vid Göteborgs universitet leds av Institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi och träffas cirka tre gånger per termin. I dagsläget ingår följande kommuner i nätverket: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille och Öckerö. Även fristående skolhuvudmän är välkomna att delta. Vid intresse kontakta Anna Winlund.

Förskolekurser i kommunen

Kurser för förskolepersonal utifrån lokala behov i verksamheten. Skolhuvudman som vill anordna en kurs enas med ansvarig institution om upplägg, startdatum, studiefart, antal deltagare mm. Kurserna som är på 7,5 hp genomförs på distans med några kursdagar på plats i kommunen. Vid intresse kontakta Kristina Lindahl.

De kurser Göteborgs universitet kan erbjuda är:

Undervisning i förskolan: en kurs som stödjer förskollärarna att utveckla sina kunskaper om undervisning utifrån förskolans styrdokument och i relation till verksamhet och aktuell forskning.

Utmana och stödja: en kurs som ger förskollärare möjlighet att höja sin specialpedagogiska kompetens och sina kunskaper om barns språk, tal och kommunikation, samt matematiska utveckling.

Naturvetenskap och teknik: en kurs som ger pedagogisk personal i förskolan en möjlighet att utveckla sin kunskap och sitt sätt att arbeta så att barnens nyfikenhet och lärande i teknik och naturvetenskap utmanas och stimuleras.

Flerspråkighet: en kurs som ger deltagarna verktyg till att utveckla arbetssätt och metoder för att stödja flerspråkiga barns möjlighet att kommunicera såväl på sitt eget modersmål som på svenska.

Matematikdidaktik i förskolan: en kurs som ger en vidgad och fördjupad kunskap om undervisning och lärande i matematik i förskolan.

Mer information på Skolverket

Flerspråkighet och interkulturalitet i förskolan

Undersökningar och granskningar visar att förskolepersonalens kompetens om flerspråkiga barns språkliga utveckling behöver bli bättre. Skolverket erbjuder därför en kurs inom detta område.

Kursen Flerspråkighet och interkulturalitet i förskolan erbjuds till förskollärare, barnskötare och annan pedagogisk personal som är anställda i förskolan.

Kursen är kostnadsfri och arrangeras av Göteborgs universitet tillsammans med Göteborgs stad men är öppen också för förskolepersonal som arbetar i andra kommuner.

Kontakt

Om du vill veta mer om de skolverkssatsningar som finns på sidan, kontakta:

Pia Lundahl
031-786 5574
pia.lundahl@gu.se

Kristina Lindahl
031-786 5860
kristina.lindahl@gu.se