Göteborgs universitet
Bild
Sidbela Talic arbetar som lärare i en grundskola i Göteborg
Foto: Gunnar Jönsson
Länkstig

Som lärare kommer du att göra skillnad. Du kommer också att betyda väldigt mycket för väldigt många. Och nästan oavsett vilka ämnen som du är intresserad av så hittar du utbildningar till lärare inom just ditt intresseområde. Få utbildningar har heller lika goda prognoser när det gäller att få jobb efter utbildningen.

När du har fått din lärarexamen och dessutom arbetat ett tag kan du studera vidare till exempelvis speciallärare eller specialpedagog. Det finns även ett flertal masterprogram att fördjupa sig i.

Förskollärarprogrammet

Som utbildad förskollärare kommer du ut på en arbetsmarknad där din kompetens behövs och är efterfrågad. Dessutom kan du se fram emot ett jobb där du får vara med och förändra och förtrolla vardagen för en ny generation.

Du som har minst fem års erfarenhet inom förskola kan ta examen till förskollärare på kortare studietid.

Det finns två inriktningar inom programmet:

  • Förskollärarprogrammet
  • Förskollärarprogrammet för dig med yrkeserfarenhet
En förskollärarstudent kryper under en madrass i en gymnastiksal
Foto: Michael Zanqrelle

Fakta omfattning

  • 210 hp, studier på helfart 3,5 år

Inriktningen för yrkesverksamma är kortare eftersom yrkeskunskaper tillgodoräknas.

Grundlärarprogrammet

Grundlärarprogrammet passar dig som vill arbeta som lärare i skola eller fritidshem. Genom att fånga upp barns nyfikenhet och glädje att lära är du med och utvecklar och lägger grunden till deras kunskaper och förmågor.

Programmet har tre inriktningar:

  • Fritidshem (du väljer ett av fyra ämnen)
  • Årskurs F-3 (Förskoleklass upp till åk 3)
  • Årskurs 4-6 (Du väljer ett av fem ämnen)
En lärare, i skolmiljö, sitter ner och hjälper en elev.
Foto: Gunnar Jönsson

Fakta omfattning

  • Fritids: 180 hp, 3 år.
  • Åk F-3: 240 hp, 4 år
  • Åk 4-6: 240 hp, 4 år

Yrkeslärarprogrammet

Det finns ett stort behov av behöriga yrkeslärare som kan arbeta i gymnasieskolans yrkesprogram eller i yrkesutbildning på Komvux.

Yrkeslärarprogrammet är en lärarutbildning för dig med specialiserad yrkeskunskap inom något eller några av de över 200 yrkesämnen som finns inom gymnasieskolan eller Komvux.

Yrkeslärarprogrammet är en distansutbildning med ett fåtal campusförlagda träffar per läsår. Det gör att Göteborgs universitet välkomnar yrkeslärarstudenter från hela landet. Och eftersom utbildningen går på halvfart är det möjligt att arbeta och studera parallellt.

En yrkeslärare och hennes elev, båda i gul varselväst och röd skyddshjälm.
Foto: Gunnar Jönsson

Fakta omfattning

  • 90 hp i 3 år på halvfart
  • Kortare variant (2,5år) finns där del av utbildningen läses på helfart.

Ämneslärarprogrammet

Ämneslärarprogrammet är en utbildning som ger dig kunskaper och färdigheter för en yrkesverksamhet som lärare i grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Att vara ämneslärare handlar i huvudsak om att arbeta med lärande i de ämnen som du undervisar i. Men att vara ämneslärare handlar också om att inspirera och engagera unga människor att vilja lära sig mer - att väcka nyfikenhet och ge individen möjlighet att utvecklas och växa.

Ämneslärarprogrammet har två examensutgångar:

  • Grundskolans årskurs 7–9
  • Gymnasieskolan

Utbildningen startar endast HT

Navigate to video: Påverka framtiden - bli ämneslärare
Video (02:00)
Påverka framtiden - bli ämneslärare

Fakta omfattning

  • Åk 7-9: 240 hp, 4 år
  • Gymnasieskolan: 300 hp, 5 år

Kompletterande pedagogisk utbildning

Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) är en väg till ämneslärarexamen för dig som redan har läst minst 90 hp i ett skolämne på universitet eller högskola. Vill du bli lärare i gymnasieskolan krävs minst 120 hp i ämnet. Du ska också ha skrivit en uppsats om minst 15 hp.

Det finns en mängd ämnen du kan söka med, men du kan bara antas och få examen i ett. Din ämneslärarexamen kommer att vara på grundnivå.

Du kan välja mellan att studera på plats eller på distans.

Utbildningen startar endast VT

En lärare sitter djupt försjunken tillsammans med en grupp elever i ett klassrum. Eleverna har luvtröjor och läraren en rutig skjorta.
Foto: Gunnar Jönsson

Fakta omfattning

  • 90 hp, 1,5 års studier på helfart.

Fler kompletterande lärarutbildningar

Har du har en utländsk lärarexamen eller utländska ämnesstudier? Eller har du lång yrkeserfarenhet från förskola eller skola, eller tidigare inte fullföljda lärarstudier? Då kan det finnas fler vägar till läraryrket som är anpassade för dina förkunskaper.

Navigate to video: Påverka framtiden - bli ämneslärare via ULV
Video (2:08)
Påverka framtiden - bli ämneslärare via ULV

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är den del av utbildningen som är förlagd på en förskola, skola eller fritidshem utifrån vilket lärarprogram du är antagen till. VFU gör du för att lära dig verksamheten och vad läraryrket innebär. Med stöd av en handledare får du utveckla förmågan att planera, genomföra och utvärdera undervisning och pedagogisk verksamhet.

I lärarprogrammen har du 20 veckors VFU fördelat på tre till fem tillfällen, beroende på vilket program du går.

 

Studievägledning

Studievägledning är en pedagogisk verksamhet som sätter studentens eget ansvar och självreflektion i centrum. Det innebär att vi studievägledare vill stötta dig i att göra aktiva och väl underbyggda val.

Studievägledarna erbjuder verktyg och metoder för att söka information och kunskap så att du får goda förutsättningar att orientera dig bland utbildningar och på arbetsmarknaden. Du kan självklart också vända dig till studievägledningen med konkreta frågor, som exempelvis skillnaden mellan olika lärarprogram.

Studievägledare i samtal med en student vid ett runt bord.
Foto: Johan Wingborg

Arbetsmarknad och karriär för lärare

En lärarutbildning öppnar många dörrar, både inom och utanför skolan/förskolan. Några sätt att utvecklas inom sitt yrke kan exempelvis vara karriärtjänster inom skolan, rektorsuppdrag, arbeta med skolutveckling eller att forska.