VFU-guide för samordnare
Sidan är en sammanställning av VFU-samordnarens funktion och ansvar. Här finns länkar till all information som är till hjälp i uppdraget.
Sidan är en sammanställning av VFU-samordnarens funktion och ansvar. Här finns länkar till all information som är till hjälp i uppdraget.
Vem ansvarar för studentens mottagande, exempelvis att:
På webbsidan för VFU-samordnare hittar du allmän information för VFU-samordnare.
På webbsidan för VFU-samordnare hittar du information om VFU-avtal.
På sidan Kontakt VFU-handläggare hittar du kontaktuppgifter till VFU-handläggarna för de olika lärarprogrammen.
Studenter får information om VFU vid olika tillfällen, dels när de börjar på ett lärarprogram och VFU-handläggarna ger allmän information om vad som gäller under VFU, dels i samband med att de börjar en VFU-kurs och kursledaren går igenom lärandemålen för kursen.
På webbsidan för VFU-samordnare finns en klickbar bild som leder till information om innevarande termins VFU-kursperioder i de olika lärarprogrammen, samt till kommande termins VFU-kursperioder.
VFU-samordnarens uppdrag är beskrivet i VFU-avtalet se punkt 8.2 i avtalet. Se även Lärarutbildarens häfte.
I VFU-avtalet står bland annat: ”Till stöd för arbetet med VFU-placering finns VFU-placeringsråd. I råden ingår VFU-samordnare och VFU-handläggare samt eventuellt andra relevanta funktioner. Råden ska ha möte minst två gånger per år. Parterna ansvarar för att ge VFU-handläggare och VFU-samordnare förutsättningar att delta i VFU-placeringsråden… VFU-handläggare samordnar rådens arbete.” Se punkt 6.2 och 8.2 i VFU-avtalet.
Följande utbildningar rekommenderas VFU-samordnare:
I VFU-avtalet, punkt 10, finns information om VFU-ersättningen.
På VFU-samordnarens sida finner du exempelvis Riktlinjer för VFU-placering, VFU-perioder, Årshjul för placering och VFU-nytt.
Studieplans- och VFU-webb (SoV-webb) är lärarutbildningarnas webbverktyg för studenters studieplanering och VFU-placeringar.
VFU-handledarens uppdrag är beskrivet i VFU-avtalet, se punkt 8.2 i avtalet. Se även Lärarutbildarens häfte.
Omfattningen av VFU:n ska motsvara en lärares heltidstjänst. Utöver undervisning förväntas studenten även delta på till exempel möten, konferenser, friluftsdagar med mera. Graden av undervisning varierar mellan program och kurs, se vidare information Riktlinjer för VFU-placering på VFU-samordnarsidan.
Vikariat räknas inte som VFU. Om studenten vikarierar uppnås inte kravet om full närvaro. I Lärarutbildarens häfte under rubriken ”Närvaro under VFU” finns information om vikariat under VFU.
I VFU-avtalet finns information om inom vilka program som studenter kan göra VFU i egen tjänst, punkt 5.
Nej, i de flesta lärarprogram placeras studenter i samarbete mellan VFU-handläggare och VFU-samordnare. I Lärarutbildarens häfte under rubriken ”Placeringsprocessen” finns information om att alla placeringar ska gå via VFU-samordnare.
I normalfallet placeras studenten i samma VFU-område och samma skola/förskola under hela utbildningen. VFU-samordnare kan vid behov genomföra byte inom VFU- området. I undantagsfall finns det skäl som motiverar byte av VFU-område eller skola/förskola. Information om vilka skäl som gäller för byte finns på Studentportalen (Klicka på fliken Utbildningsvetenskapliga fakulteten och skrolla till avsnittet Byte av VFU-område)
Riktlinjer för studenternas placering i de olika VFU-kurserna och i vilken utsträckning som de ska ansvara för undervisningen under sin VFU finns sammanställt under ”Riktlinjer för VFU-placering” på VFU-samordnarsidan.
Om det uppstår samarbetsproblem mellan student och handledare under VFU-perioden finns en rutin till stöd för samtliga parter: student, VFU-handledare, VFU-samordnare och VFU-kursledare/lärare, se Rutiner vid problem under VFU.
Rektor ansvarar för skolans arbetsmiljö. Under VFU ansvarar rektor även för studentens arbetsmiljö.
Om handledaren bedömer att studenten riskerar att inte nå kursmålen ska handledaren snarast kontakta VFU-kursläraren, se även Rutiner vid problem under VFU. Om studenten blir underkänd efter avslutad VFU-kurs inträder ”Handläggningsordning vid underkänd VFU-kurs” som vänder sig till VFU-kursansvarig institution. Ifall studenten vill byta VFU-område/skola inför sin om-VFU godkänns det i mån av plats, annars återkommer studenten till sitt VFU-område/skola.
Kontakta i första hand studenten och se om det är ett tillfälligt förhinder. Om studenten inte tänker göra VFU ska samordnaren kontakta VFU-handläggare för aktuellt program.