- Hem
- Utbildningsvetenskapliga fakulteten
- VFU-guide för studenter
VFU-guide för studenter
Här listas vanliga frågor som studenter har om verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Frågorna är indelade i kategorierna Inför VFU, Under VFU och Efter VFU.
Allmän information
VFU står för verksamhetsförlagd utbildning och är en del av utbildningen som är förlagd på en skola. Hur mycket VFU du gör beror på vilket lärarprogram du läser. Inom VFU-kurserna finns en progression. Inledningsvis handlar det bland annat om att observera och reflektera. I senare kurser ska du som student vara mer aktiv och självständig när det kommer till att planera, genomföra och utvärdera undervisningen. Alla VFU-kurser är obligatoriska.
Göteborgs universitet (GU) samverkar med skolor som tar emot VFU-studenter. Under VFU får du uppgifter som ska genomföras. I flera VFU-kurser sker också ett bedömningsbesök där en kurslärare från GU kommer och observerar dig i en undervisningssituation. I VFU-kurserna ingår även ett eller flera praxisseminarier som ibland är examinerande. På praxisseminarierna får du tillfälle att knyta ihop teori och praktik utifrån dina erfarenheter från VFU:n samt ta del av kurskamraters erfarenheter.
Det finns regler som styr var du blir VFU-placerad. De ser olika ut beroende på vilket lärarprogram du läser. Du ska till exempel få möjlighet att göra VFU i ditt/dina ämnen och din VFU-handledare ska vara behörig lärare i ditt ämne.
VFU-handläggare: arbetar på GU och ansvarar för alla VFU-placeringar kopplade till ett lärarprogram.
VFU-kursledare: arbetar på GU och ansvarar för kursens innehåll, genomförande och examination. Ansvarar även för att studenter och VFU-handledare i god tid inför kursstart har tillgång till relevanta kursdokument.
VFU-kurslärare: arbetar på GU och genomför bedömningsbesök och deltar i trepartssamtal med student och VFU-handledare.
VFU-samordnare: är anställd hos en skolhuvudman och ansvarar för att placera studenter inom ett VFU-område. VFU-samordnaren är kontaktperson för student, VFU-handledare och VFU-handläggare.
VFU-handledare: är en lärare behörig i ditt ämne som du följer under din VFU. Handledarens ansvar är att handleda dig, medverka i trepartssamtal och lämna in närvarorapport samt bedömningsunderlag.
Rektor: utser VFU-handledare i samråd med VFU-samordnare och ansvarar för att du har tillgång till handledning om din VFU-handledare är frånvarande. Rektor informerar student om skolans/förskolans rutiner för sekretessfrågor och utdrag ur belastningsregistret (detta kan delegeras till annan funktion). Rektor är ansvarig för din arbetsmiljö på skolan/förskolan.
Förskollärarprogrammet (FLP)
För mer information om VFU i FLP hänvisas du till Studentportalen. Där kan du bland annat läsa vad som gäller om du önskar VFU i förskoleklass och VFU för yrkesverksamma.
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom FLP
Grundlärarprogrammet (GLP)
För mer information om VFU i GLP hänvisas du till Studentportalen.
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom GLP
Kompletterande pedagogisk utbildning, ordinarie studietakt (KPUo)
För mer information om VFU i KPUo hänvisas du till Studentportalen.
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom KPUo
Kompletterande pedagogisk utbildning, förhöjd studietakt (KPUf)
För mer information om VFU i KPUf hänvisas du till Studentportalen.
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom KPUf
Utlandsutbildade lärares vidareutbildning (ULV)
För mer information om VFU i ULV hänvisas du till Studentportalen. Där kan du bland annat läsa vad som krävs för att göra VFU i egen tjänst.
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom ULV
Yrkeslärarprogrammet (YLP)
För mer information om VFU i YLP hänvisas du till Studentportalen. Där kan du bland annat läsa vad som krävs för att göra VFU i egen tjänst.
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom YLP
Ämneslärarprogrammet (ÄLP)
För mer information om VFU i ÄLP hänvisas du till Studentportalen.
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom ÄLP
Inför VFU
På Studieplans- och VFU-webben hittar du din studieplan och kan se när du ska göra VFU samt vad kursen heter. Logga in med ditt studentkonto via denna länk:
Studieplans- och VFU-webb – Studentportal (gu.se)
Nej, VFU genomförs under bestämda VFU-kursperioder.
För de flesta VFU-kurser finns det förkunskapskrav. Om förkunskapskraven inte är uppfyllda får du inte börja på kursen. Via länken nedan kan du söka på kursens namn eller kurskod för att få information om vilka förkunskapskrav som gäller för din VFU-kurs.
Med hjälp av kursens namn eller kurskod kan du söka fram alla kursplaner och litteraturlistor för de kurser som du ska läsa på www.gu.se/studera/hitta-utbildning/hitta-kursplan-och-litteraturlista
Kurskoden och kursens namn hittar du i din studieplan på Studieplans- och VFU-webben, Studieplans- och VFU-webb
Canvas är Göteborgs universitets lärplattform. Här finns information om de kurser du läser. För att få tillgång till en kurs i Canvas måste du vara registrerad på kursen. Du loggar in i Canvas med ditt studentkonto, Inloggning till Canvas
Alla som ska göra VFU i skola eller förskola måste uppvisa ett utdrag från belastningsregistret. Utdraget är giltigt i ett år. Du bör ansöka om utdraget minst en månad innan kursstart.
Det finns olika rutiner gällande när och för vem du ska visa utdraget; kontakta din VFU-samordnare för information om vad som gäller på din VFU-skola. Du ansöker om utdraget via denna länk: Skola eller förskola, e-tjänst | Polismyndigheten (polisen.se)
Om du har frågor om din studieplan kontaktar du ditt programs studievägledare:
Studievägledning, se Information från fakultet och institution
Om du vill göra studieuppehåll bör du först ta kontakt med ditt programs studievägledare. Digital blankett för Ansökan om studieuppehåll finner du nedan.
Ska du återuppta dina studier efter ett studieuppehåll så ska du
- kontakta din studievägledare så att din studieplan är uppdaterad när studieuppehållet slutar
- kontakta din VFU-handläggare för att säkerställa en VFU-placering
För information om sista datum för återupptagande av studier samt programspecifik information hänvisas du till ditt programs institutionsflik längst ned på sidan, rubrik "Information från fakultet och institution".
Om du har studier/arbetslivserfarenhet som är relevant för ditt program kan du ansöka om tillgodoräknande av VFU-kurs. Mer information om tillgodoräkning finns på Tillgodoräkning.
Om du vill avbryta dina studier finns en digital blankett, Avsägelse av studieplats (studieavbrott), på din programsida.
Du hittar information om hur VFU-placeringar går till på samtliga programs webbsidor i Studentportalen.
Nej, i de flesta lärarprogram placeras studenter i samarbete mellan VFU-handläggare och VFU-samordnare. I de program där man gör undantag från denna regel får du i så fall information från din VFU-handläggare.
Nej, du kan inte VFU-placeras på din arbetsplats/enhet där du arbetar. Undantag finns för Yrkeslärarprogrammet, ULV samt utbildningar som riktar sig till yrkesverksamma.
Två-fyra veckor innan kursstart kan du se din VFU-placering i Studieplans- och VFU-webben: Studieplans- och VFU-webb – Studentportal (gu.se) I normalfall behåller du samma VFU-placering genom hela utbildningen.
För att kontrollera eller ändra dina kontaktuppgifter loggar du in i Ladok: Ändra kontaktuppgifter – Studentportal (gu.se) Det är viktigt att adress, e-post och telefonnummer stämmer så att du inte missar viktig information under din utbildning. Vi utgår även från din bostadsort när vi söker efter VFU-placering till dig.
Om du har frågor om din VFU-placering kontaktar du ditt programs VFU-handläggare, Kontaktuppgifter till programmens VFU-handläggare.
Observera att byte av VFU-område bara godkänns i undantagsfall och endast efter att du gjort minst en VFU-kurs på din VFU-skola. Läs mer om reglerna för byte av VFU-område, Ansökan om byte av VFU-område.
För närvarande kan det endast bli aktuellt för vissa studenter inom Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång, Utlandsutbildade lärares vidareutbildning och Ämneslärarprogrammet.
Resebidrag i samband med VFU, se respektive programs institutionsflik.
Ja, inom vissa kurser kan du bli placerad med andra studenter hos samma VFU-handledare.
Du ska i god tid innan kursstart kontakta din VFU-handledare och boka in ert första möte.
Här är en checklista över sådant som du som student behöver göra eller känna till inför en VFU-kurs.
- Begär utdrag ur belastningsregistret vid ny VFU-placering samt visa utdraget för ansvarig på VFU-skola/förskola eller VFU-område, Skola eller förskola, e-tjänst | Polismyndigheten (polisen.se).
- Kontrollera att dina kontaktuppgifter stämmer i LADOK, Så funkar Ladoktjänster – Studentportal (gu.se).
- Kontrollera din VFU-placering i Studieplans- och VFU-webben, Studieplans- och VFU-webb – Studentportal (gu.se).
- Kontakta din VFU-handledare i god tid inför varje VFU-kurs för att planera kommande VFU.
- Kontakta din VFU-samordnare om du får information om att VFU-handledaren inte kan ta emot dig.
- Ta reda på vilka regler som gäller för klädsel eller annan personlig utsmyckning på din VFU-skola/förskola.
- Registrera dig på VFU-kursen Registrera dig på kurs – Studentportal (gu.se).
- Kontakta kursgivande institution om du ska omregistrera dig.
- Observera att det är obligatorisk närvaro under VFU.
- Kontakta programstudievägledare för att uppdatera din studieplan om du inte följer ordinarie studiegång.
- Om du ska komma tillbaka till studier efter uppehåll ska detta anmälas senast terminen innan till programstudievägledare.
- Observera att du måste följa bestämmelserna om sekretess och tystnadsplikt.
Kontakta din VFU-samordnare om du får information att din VFU-handledare inte kan ta emot dig. Du hittar kontaktuppgifter till VFU-samordnaren i informationen om din VFU-placering i Studieplans- och VFU-webben, Studieplans- och VFU-webb – Studentportal (gu.se).
För att läsa en kurs måste du registrera dig. Detta gäller alla kurser, även VFU-kurser. Du kan oftast registrera dig en vecka innan kursstart. studentportal.gu.se/e-tjanster/registrering
Om du tidigare varit registrerad på den kurs du ska läsa måste du kontakta kursgivande institution så att de kan omregistrera dig.
I samband med programstart ges övergripande information om VFU i ditt program. Allmän information hittar du i VFU-guiden och här på hemsidan. I översikten för alla VFU-kurser i lärarprogrammen ser du vilka terminer din VFU infaller och i de fastställda VFU-perioderna ser du vilka veckor du kommer att genomföra VFU. Det finns också en progressionsmall för ditt lärarprogram. VFU-enheten ansvarar för din VFU-placering.
Inför varje VFU-kurs får du ytterligare information från kursansvarig lärare. Information som kursmål, studiehandledning och bedömningsunderlag publiceras av läraren på kursens särskilda sida i lärplattformen Canvas.
Genom att vara på samma placering kan VFU-handledaren följa din progression och anpassa handledningen utifrån dina behov. Du får också möjlighet att följa en verksamhet över tid och bli en del i skolans kvalitetsutveckling.
Skolhuvudmannen för skolan där du VFU-placeras kan ha särskilda regler för klädsel eller personlig utsmyckning. Det är därför bra att fråga din VFU-samordnare eller VFU-handledare innan du börjar VFU-kursen om det är något särskilt som du ska tänka på.
I några program kan man i vissa fall göra VFU utomlands. Läs mer om VFU utomlands inom lärarprogrammen
Under VFU
- Håll dig uppdaterad och informerad. Ta del av de formella informationskanaler som finns kring din utbildning, exempelvis Canvas, Studentportalen, VFU-skolans lärplattform, mejl.
- Var påläst och insatt i dina kursuppgifter och förbered dig inför handledningssamtal, bedömningsbesök, trepartssamtal samt praxisseminarier.
- Försök att få vara med på så mycket som möjligt under din VFU exempelvis konferenser, föräldramöten, utvecklingssamtal, studiedagar, temadagar, friluftsdagar och kompetensutvecklingsdagar.
- Klargör dina förväntningar för VFU-handledaren redan under din första VFU.
- Håll kontakt med och visa intresse för din VFU-skola under hela utbildningstiden.
- Reflektera över din roll i olika processer och var positiv till återkoppling från din VFU-handledare och kurslärare.
Vid kursintroduktionen går kursledaren igenom målen och eventuella uppgifter under kursen. I kursplanen kan du innan kursstart få en uppfattning om vad syftet är med kursen. Du hittar kursplanen genom att söka på kursens namn eller kurskod på www.gu.se/studera/hitta-utbildning/hitta-kursplan-och-litteraturlista
Hur mycket du ska undervisa under din VFU beror vilket program och vilken VFU-kurs du ska göra. I samband med kursintroduktionen kommer kursledaren att gå igenom i vilken omfattning du ska ansvara för undervisningen.
Omfattningen av VFU:n ska motsvara en lärares heltidstjänst. Utöver undervisning förväntas du även delta på t ex möten, konferenser, friluftsdagar med mera.
Hur mycket du ska vara på din VFU-skola beror på vilken VFU-kurs du ska göra. Mer information får du av din VFU-kursledare.
Grund- och gymnasieskolor är stängda under skolloven (gäller ej höstlovet). När skolan är stängd för lov arbetar du med andra uppgifter i VFU-kursen.
Förskolor och fritidshem är öppna under skollov och du följer din VFU-handledare som vanligt.
Frågorna nedan är exempel på vad som är viktigt att ta upp med din VFU-handledare när ni träffas:
- Hur ser VFU-handledarens schema ut?
- När kan ni boka in tid för handledning?
- Vad händer på skolan just nu, till exempel utvecklingsarbeten, teman eller liknande?
- Vad har du som student för förväntningar? Vad har VFU-handledaren för förväntningar på dig? Diskutera roller och ansvar.
- Vilka VFU-uppgifter är aktuella i kursen?
- Hur mycket ska du undervisa och i vilka ämnen?
- Vem ska du kontakta om du blir sjuk eller måste vara frånvarande av annan anledning?
- Vem ska du vända dig till om VFU-handledaren blir sjuk?
- Vad finns det för regler gällande sekretess?
- Hur du får tillgång till nycklar, wifi, lärplattformar med mera?
- Vad finns det för rutiner på skolan gällande måltider och raster?
Du kan förvänta dig att din VFU-handledare ska:
- vara insatt i bedömningsunderlag, kursplaner och andra dokument som används i din VFU-kurs
- introducera dig till verksamheten och arbetslaget/ämneslaget
- handleda dig under planerade handledningstillfällen och ge stöd i din progression mot didaktisk kompetens, läraridentitet och kompetens att hantera läraruppdraget i övrigt
- medverka i trepartssamtal tillsammans med dig och VFU-kurslärare
- lämna in närvarorapportering och bedömningsunderlag till VFU-kursläraren
- i samråd med dig, VFU-kursledare och VFU-samordnare möjliggöra kompletterande tid om din frånvaro överstiger 10 %
Handledningssamtalen är en viktig del av din VFU. Hur ofta och länge bestämmer du och din VFU-handledare tillsammans. Det är bra om ni har minst ett inplanerat längre handledningssamtal i veckan och där emellan kortare samtal.
Om du upplever samarbetsproblem med din VFU-handledare ska du ta upp problemen med handledaren för att försöka hitta en lösning. Skulle problemen kvarstå, eller om du inte kan ta upp problemen med handledaren, kontaktar du din VFU-samordnare*. Vid behov har du, VFU-handledaren och VFU-samordnaren ett möte.
Om problemen kvarstår undersöker VFU-samordnaren möjlighet till annan placering inom VFU-området inför nästa VFU-period. Om VFU-samordnaren inte kan erbjuda annan placering ansöker du om byte av VFU-område, Byte av VFU-område.
*I de fall VFU-samordnare och VFU-handledare är samma person kan du kontakta VFU-handläggaren.
Om du upplever arbetsmiljöproblem (exempelvis diskriminering, kränkningar eller trakasserier) under din VFU ska du vända dig till skolans rektor. I denna kontakt kan både din VFU-handledare och VFU-samordnare vara till hjälp.
Det är också viktigt att VFU-samordnare, VFU-kurslärare och VFU-handläggare får information om hur du upplever din VFU. Du kan också vända dig till ett studentombud om du behöver stöd, Kontaktuppgifter till studentombud
Under VFU kan du komma överens med din VFU-handledare om att vara ensam med en grupp av barn/elever. Syftet ska vara tydligt och du ska inte fungera som vikarie. Genom att vara ensam med en grupp av barn/elever får du chans att pröva på att ta ensamt ansvar. Din VFU-handledare ska alltid finnas till hands om du behöver råd eller stöd.
VFU-kurslärarens bedömningsmall, VFU-handledarens närvaro- och bedömningsunderlag samt din självvärderingsblankett hittar du i Canvas.
VFU-kurslärare skickar ut bedömnings- och närvaroblanketter till VFU-handledare och i vissa fall även till VFU-samordnare innan kursen startar. Det är VFU-handledaren som ansvarar för att lämna in bedömnings- och närvarounderlag till VFU-kursläraren.
Former för bedömning kan variera beroende av program och kurs. För att veta vad som gäller för din kurs, se kursplanen. Ansvaret för bedömning av din VFU ligger hos VFU-kursläraren/ledaren, men sker i samråd med VFU-handledaren. Bedömningen görs utifrån lärandemålen i den aktuella VFU-kursen. De delar som ligger till grund för betyget är den sammanvägda bedömningen av dina prestationer i kursens olika moment.
Om du eller VFU-handledaren upplever att du kommer få problem att nå kursmålen ska ni snarast kontakta VFU-kursläraren. Kursläraren kan då om möjligt göra ett tidigt bedömningsbesök där ni i ett efterföljande samtal kan diskutera vad du behöver utveckla.
Vid ett bedömningsbesök observerar VFU-kursläraren dig i en undervisningssituation utifrån lärandemålen i kursen. I anslutning till besöket har ni ett trepartssamtal där även VFU-handledaren deltar. Under samtalet har du tillfälle att exempelvis berätta om din planering och reflektera över din VFU. Handledare och VFU-kurslärare ger feedback och ställer frågor.
Under ett praxisseminarium utvecklar du din förmåga att reflektera över dina erfarenheter från VFU. Under seminariet deltar studenter, kurslärare och eventuellt VFU-handledare/VFU-samordnare. VFU-kursledaren ansvarar för att minst ett praxisseminarium genomförs i varje VFU-kurs. Praxisseminarier ingår som en del i den sammanvägda bedömningen i VFU-kursen.
Om du behöver avbryta en påbörjad VFU-kurs så är det viktigt att du meddelar VFU-handledare, VFU-samordnare, VFU-kurslärare samt VFU-handläggare.
När du gör VFU arbetar du under sekretess och har tystnadsplikt. Tystnadsplikten gäller hela livet, att prata om vad som hänt på VFU-skolan kan vara straffbart. När du i undervisningen på universitetet ska delge erfarenheter från din VFU ska uppgifterna anonymiseras, så att barn, elever, vårdnadshavare eller personal på VFU-skolan inte kan identifieras. VFU-skolan kan begära att du undertecknar ett sekretessavtal.
Ja, du är försäkrad som student. Försäkringen gäller under tiden du är på universitetet och under resor mellan din bostad och universitetet. Försäkringen gäller även under VFU och dina resor mellan din bostad och VFU-skolan. Läs mer om vad studentförsäkringen täcker och vad du själv behöver komplettera med.
Nej, alla VFU-dagar är obligatoriska och vikariat räknas inte som VFU. Det innebär att om du vikarierar så uppnår du inte full närvaro.
Nej, du får ingen lön eftersom VFU är en del av din utbildning och inte ett arbete.
Att studera till lärare innebär i de flesta fall studier på heltid. Om du tänker arbeta under studietiden är det viktigt att du planerar i god tid för att ha möjlighet att genomföra VFU-kurserna.
Efter VFU
Samtliga VFU-dagar är obligatoriska. All frånvaro, även sjukdom eller VAB, kräver komplettering. Efter kursen lämnar VFU-handledaren in en rapport över din närvaro. Om närvaron är ofullständig blir kursen inte godkänd.
Vid frånvaro upp till tio procent kommer du överens med din VFU-handledare om när du ska komplettera återstående dagar. Vid frånvaro över tio procent ska samråd ske med VFU-kurslärare och VFU-samordnare om hur VFU-tiden ska inhämtas.
Du kan se ditt betyg i Ladok när det har rapporterats in.
För mer information om Tentamen och examination.
Om du blir underkänd på en VFU-kurs så kommer VFU-kursläraren/VFU-kursledaren att meddela dig det med en motivering. VFU-kursansvarig institution ansvarar för att kalla dig till ett vägledande samtal där du, kurslärare och VFU-handläggare och i vissa fall studievägledare deltar. Till samtalet kan du ta med dig ett studentombud. Under samtalet lägger ni upp en handlingsplan för vad du behöver utveckla vid en omexamination. Observera att examination av VFU-kurser är begränsad till två tillfällen per kurs.
Om du blivit underkänd vid två tillfällen kan du söka dispens för ett tredje examinationstillfälle. Om du får avslag på dispensansökan alternativt efter beviljad dispensansökan genomför ett tredje examinationstillfälle med underkänt betyg, föreligger ingen möjlighet att avsluta kursen och därmed slutföra utbildningen vid Göteborgs universitet. Du rekommenderas då att ta kontakt med studievägledare.
I normalfallet placeras du i samma VFU-område och på samma skola/förskola under hela utbildningen. I undantagsfall finns det skäl som motiverar byte. Vill du byta VFU-handledare eller skola/förskola inom ditt VFU-område kontaktar du VFU-samordnaren som tar ställning till om bytet är möjligt.
Om du vill byta till ett annat VFU-område måste du ansöka om byte senast den 15 maj för VFU under höstterminen och senast 15 november för VFU under vårterminen. För mer information, Ansökan om byte av VFU-område