FAQ Nordisk genusfond
Här hittar du svar på de mest frekventa frågorna om fonden. Fondens första utlysning öppnar 15 oktober och stänger 15 november 2024.
Här hittar du svar på de mest frekventa frågorna om fonden. Fondens första utlysning öppnar 15 oktober och stänger 15 november 2024.
F: Kommer ni att erbjuda overheadkostnader eller bankarvoden eller på annat sätt täcka administrativa kostnader?
S: Ni kan ansöka om att täcka alla kostnader som ni bedömer som nödvändiga. I det budgetformulär som du behöver fylla i måste du ange vilka kostnader det gäller, t.ex. overheadkostnader.
F: Hur mycket finansiering kan ett projekt ansöka om?
S: Vi har beslutat att inte sätta något maxbelopp för ansökningarna. Se bara till att du motiverar dina kostnader i din ansökan och i det budgetformulär som du kommer att bli ombedd att fylla i. Det totala beloppet för fonden är 500 000 SEK (svenska kronor).
F: Har ni några tankar om hur många projekt som kommer att finansieras?
S: Eftersom det är första gången vi utlyser medel ur den Nordiska genusfonden är det inte möjligt att förutse antalet ansökningar eller att säga något om hur många ansökningar vi kommer att bevilja.
F: Jag har en pilotstudie som jag vill utveckla, hur mycket kan jag ansöka om?
S: Syftet med fonden är att stödja infrastruktur för forskare inom det breda genusvetenskapliga området i Norden, så projekt som syftar till enskilda forskningsprojekt kommer inte att beviljas finansiering.
F: Finns det några regler som förhindrar att bidrag från Nordiska genusfonden används för att utarbeta en ytterligare finansieringsansökan från en annan instans? Kan skrivandet av en ansökan till en annan fond för att etablera ett doktorandnätverk ingå som en del av de föreslagna aktiviteterna när man ansöker till Nordiska genusfonden?
S: Det är viktigt att ni anger syftet och de identifierade behoven för de aktiviteter som ni ansöker om.
F: Vi planerar en internationell konferens som inte kommer att äga rum i Norden. Kan vi ändå ansöka om medel från Nordisk genusfond?
S: I ansökan ska ni ange hur konferensen kommer att vara en del av forskningsinfrastrukturen för forskare som arbetar i Norden.
F: Finansiering är tillgänglig för ”andra aktiviteter”. Kan du utveckla vad som ingår i denna kategori?
S: Eftersom det här är första gången vi utlyser medel ur den nordiska genusfonden anser vi att det är viktigt att låta forskarna själva definiera sina infrastrukturbehov. Dessa behov kanske inte täcks av kategorierna ”nätverk”, ”konferenser” eller ”tidskrifter”, så ”andra aktiviteter” kan vara något som du och dina kollegor behöver i er forskningspraktik.
F: På er webbplats står det att man för att vara behörig att ansöka måste vara knuten till en institution vid ett lärosäte i ett nordiskt land. Kommer ett institut att vara berättigat?
S: Vi kommer att vara generösa i vår tolkning när det gäller anknytning, men ett förslag är också att kontakta en kollega vid ett mer ”traditionellt” universitet att göra ansökan med.
F: Kan du berätta något om innehållet i ansökningsformuläret samt hur långt det är?
S: I ansökningsformuläret kommer du att ombes att ange syftet med den sökta verksamheten, ditt forskningsproblem, vilken typ av infrastrukturbehov som ditt projekt kommer att tillgodose och dina planer på att ge ett långsiktigt bidrag till forskningsinriktningen i fråga. Du kommer att bli ombedd att fylla i en budgetblankett och motivera dina kostnader.