Bild
Visuella element av blommor i vitt och rött.
Foto: Kicki Edgren
Länkstig

5 kurser inom socialt arbete att vässa kompetensen med i vår

Publicerad

Ansökan till vårens kurser är nu öppen. Vill du studera vid sidan av jobbet, fördjupa din kunskap eller skriva en examensuppsats? Denna vår finns kurser inom bland annat uppsatsskrivning, kristeori och perspektiv på mäns våld mot kvinnor på schemat.

Fram till den 15 oktober är ansökan till vårens studier öppen. Därefter börjar vårterminen som brukar sträcka sig från januari till juni. En perfekt tid för att testa universitetsstudier eller för att läsa en fristående kurs.

En fristående kurs kan fungera som komplement till en annan utbildning, som kompetensutveckling eller för att bygga en egen examen i socialt arbete. Att läsa en kurs på avancerad nivå förbereder dig också för vidare studier på forskarnivå. Du stärker dig också i din yrkesroll och får fördjupade kunskaper utifrån dagens utmaningar inom socialt arbete.

Här är fem fristående kurser inom socialt arbete att vässa din kompetens med under våren 2025. 

Kristeori och krisinterventioner, 7,5 hp 

Hur bemöter man individer som varit med om en förlust eller flykt? Kursen går igenom processer och perspektiv för hur du som professionell aktör bemöter och stöttar både hjälpsökande och närstående. En kurs som bygger på dialog och interaktion med dina kurskamrater, via läraraktiviteter i grupp. Studietakten på 50%.  

För dig som: möter individer som befinner sig i kris eller har erfarenhet av trauma, och vill utöka dina kunskaper i området. 

Var: blandade undervisningstider, Göteborg.

Förkunskapskrav: socionomexamen omfattande 210 högskolepoäng, alternativt kandidatexamen i socialt arbete omfattande 180 högskolepoäng, eller kandidatexamen i näraliggande område. 

Efter studierna: har du arbetssätt inom kris- och sorgområdet för att kunna bedöma och stötta både hjälpsökande och deras närstående, med beaktande av etiska förhållningssätt. 

SÖK KURSEN Kristeori och krisinterventioner SW2225 PÅ ANTAGNING.SE 

Jag vill läsa mer om kursen ”Kristeori och krisinterventioner” 

Teoretiska perspektiv på social exkludering och kontroll, 15 hp 

Kursen går på halvfart och behandlar teoretiska perspektiv på social exkludering och kontroll. Syftet är att ge dig verktyg att analysera och diskutera olika teoriers giltighet för att förstå och förklara varför – och hur – vissa människor och grupper blir föremål för utstötning, nedvärdering, avvisning eller övervakning och kontroll.    

För dig som: studerar eller är yrkesverksam socionom och som vill vidareutveckla det sociala arbetets praktik och är intresserade av frågor som rör sociala problemkonstruktioner, kategoriseringar och dess konsekvenser.  

Var: dagtid, Göteborg. 

Förkunskapskrav: socionomexamen omfattande 210 hp, alternativt kandidatexamen i socialt arbete omfattande 180 hp eller kandidatexamen i annat näraliggande område. 

Efter studierna: kursen är avsedd att vara lika relevant oavsett om du vill få fler perspektiv på exempelvis missbruk, hemlöshet, fattigdom, kriminalitet, rasism eller funktionshinder. 

SÖK KURSEN Teoretiska perspektiv på social exkludering och kontroll PÅ ANTAGNING.SE 

Jag vill läsa mer om kursen ”Teoretiska perspektiv på social exkludering och kontroll”

Samhällsvetenskaplig metod II, 7,5 hp

Hur kan vi skapa oss kunskap om socialt arbete med fokus på forskningsprocessen? Kursen går igenom olika forskningsmetoder, urvalsmetoder, avancerade analysmetoder och konstruktionen av en forskningsplan. Studietakten på 50%.

För dig som: vill fördjupa dina kunskaper i att bedriva forskning eller analysera sociala fenomen relevanta för socialt arbete.

Var: undervisning under dagstid, Göteborg.

Förkunskapskrav: socionomexamen omfattande 210 högskolepoäng, alternativt kandidatexamen i socialt arbete omfattande 180 högskolepoäng, eller kandidatexamen i näraliggande område. Därutöver krävs genomförda fördjupningskurser på avancerad nivå i socialt arbete omfattande minst 30 högskolepoäng, eller motsvarande kunskaper, samt genomförd fördjupningskurs SW2560, Vetenskaplig metod om 7,5 högskolepoäng på avancerad nivå.

Efter studierna: har du fördjupade kunskaper i forskningsmetodik och är förberedd för att arbeta med självständigt vetenskapligt arbete inom socialt arbete.

SÖK KURSEN Samhällsvetenskaplig metod II PÅ ANTAGNING.SE

Jag vill läsa mer om kursen "Samhällsvetenskaplig metod II"

Teoretiska perspektiv på mäns våld mot kvinnor inom forskning och praktik, 7,5 hp

Hur kan vi förstå och analysera mäns våld mot kvinnor? Kursen går igenom olika teoretiska perspektiv och förklaringsmodeller för att förstå detta komplexa samhällsproblem och dess konsekvenser för de utsatta. Digitala workshoppar, seminarier, grupparbeten, handledningar och föreläsningar. Studietakten på 50%.

För dig som: är teoretiskt intresserad och vill fördjupa dina kunskaper om mäns våld mot kvinnor inom forskning och praktik.

Var: digital undervisning, kvällstid, Göteborg.

Förkunskapskrav: socionomexamen omfattande 210 högskolepoäng, alternativt kandidatexamen i socialt arbete omfattande 180 högskolepoäng, eller kandidatexamen i näraliggande område.

Efter studierna: har du fördjupade kunskaper om teoretiska perspektiv på mäns våld mot kvinnor och är förberedd för att arbeta med forsknings- och utvecklingsarbete inom området.

SÖK KURSEN Teoretiska perspektiv på mäns våld mot kvinnor inom forskning och praktik PÅ ANTAGNING.SE

Jag vill läsa mer om kursen "Teoretiska perspektiv på mäns våld mot kvinnor inom forskning och praktik"

Skriv en vetenskaplig uppsats i socialt arbete

Hur planerar, genomför och försvarar man ett kvalificerat självständigt arbete? Kurserna ger dig kunskaper för att skriva en magister-, docknings-, eller masteruppsats inom socialt arbete, med fokus på metodologi, forskningsetiska frågeställningar och analys. 

För dig som: vill fördjupa dina kunskaper i att bedriva forsknings- och utvecklingsarbete inom socialt arbete.

Var: blandade undervisningstider, Göteborg.

Förkunskapskrav: socionomexamen omfattande 210 högskolepoäng, alternativt kandidatexamen i socialt arbete omfattande 180 högskolepoäng, eller kandidatexamen i näraliggande område. Därutöver krävs genomförda fördjupningskurser i socialt arbete samt samhällsvetenskaplig metod på avancerad nivå, där senaste betygsdatum inte får vara äldre än 5 år vid kursstart.

Efter studierna: har du fördjupade kunskaper i forskningsmetodik och är förberedd för att arbeta självständigt med forsknings- och utvecklingsarbete inom socialt arbete. Möjlighet att söka magister- eller masterexamen.

I vår finns det tre kurser för dig som vill skriva vetenskapligt:

Nu kan du söka till vårens kurser och program

Ansökningsperioden för vårterminen 2025 är mellan 16 september till 15 oktober 2024.

Göteborgs universitet erbjuder utbildningar inom många olika områden, och har ett stort utbud av kurser och program.

Studera på Göteborgs universitet