Länkstig

Andreas Fors utnämnd till professor i omvårdnad med inriktning mot personcentrerad vård

Andreas Fors har det senaste decenniet genomfört flera komplexa interventioner där man utvärderat effekter av personcentrerad vård vid olika tillstånd och inom olika vårdkontext. Nu har han blivit utnämnd till professor i omvårdnad med inriktning mot personcentrerad vård.

Porträtt av Andreas Fors
Professor Andreas Fors, Foto: Thomas Harrysson
Foto: Thomas Harrysson

Efter sjuksköterskeexamen 2001 började Andreas arbeta på kirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Ganska snart blev han intresserad av att arbeta mer med hälsoprevention och hälsopromotion varför han parallellt med det kliniska arbetet som sjuksköterska läste och tog en magisterexamen i idrottsvetenskap med inriktning hälsopedagogik. Andreas hann också med att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska med inriktning mot anestesisjukvård innan han 2007 påbörjade en anställning som hälsopedagog på Brämaregårdens vårdcentral (som nu ingår i Närhälsan). 

Andreas blev då också involverad i ett hälsofrämjande projekt som beforskades av Göteborgs universitet. I samband med att han var på kvalitetsmässan i Göteborg kom han i kontakt med Centrum för personcentrerad vård (GPCC) som då var nytt och under uppstart. Andreas sökte till forskarutbildningen och blev antagen som doktorand 2011 på Institutionen för vårdvetenskap och hälsa och disputerade 2015. Denna tid var enligt Andreas helt fantastiskt, utbildnings- och handledningsmässigt såväl som kollegialt, där han var en av flera ”GPCC-doktorander” som hade projekt med inriktning personcentrerad vård och med vilka flera Andreas idag har forskningssamarbete. Efter två år som forskarassistent blev Andreas 2018 anställd som universitetslektor och 2021 antogs han som docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Han leder nu forskarkursen Begrepp av betydelse för personcentrerad vård - filosofiska grunder. 

Under åren har Andreas tillsammans med kollegor inom akademi och klinik bland annat genomfört flera komplexa interventioner där man utvärderat effekter av personcentrerad vård vid olika tillstånd och inom olika vårdkontext. Ofta i samverkan med FoU primär och nära vård i Göteborg och Bohuslän, Västra Götalandsregionen där Andreas haft en fot ända sedan han blev doktorand. 

Det roligaste med att ha blivit professor tycker Andreas är att på flera nivåer kunna vara med att bidra till att kunna förbättra hälso- och sjukvård och omsorg med utgångspunkt från ett personcentrerat perspektiv och arbetssätt. Att fungera som handledare och följa doktoranders och juniora forskares utveckling är också väldigt stimulerande och roligt. 

– Jag är djupt imponerad av Andreas Fors och hans oerhörda målmedvetenhet och bredd som forskare inom personcentrerad vård, säger GPCC:s centrumföreståndare Axel Wolf. Andreas står som ett strålande exempel på den nya generationens professorer, som inte bara utmärker sig genom sin forskning utan även genom sitt engagemang för att utveckla och förbättra vården från ett personcentrerat perspektiv, inte minst inom primärvården och hälsofrämjande arbete.

TEXT: KARIN MOSSBERG.