Bild
porträttbild på Balder
Länkstig

Balder är årets wild card

Balder Ljunggren, alumn från kandidatprogrammet i film på HDK-Valand, har valts ut som en av två vinnare till Svenska Filminstitutets satsning Wild Card. Förutom utmärkelsen innebär priset 400.000 kronor för att utveckla sitt nya långfilmsprojekt Worldbuilding.

Balder Ljunggren tog sin examen från kandidatprogrammet i film vid HDK-Valand, nu i våras och var student 2021-2024. Idag är han verksam som regissör och manusförfattare och har tidigare skrivit och regisserat kortfilmerna That’s Amore och Vrå, varav den sistnämnda var med och tävlade i årets upplaga av Startsladden på Göteborgs Filmfestival.
– Jag fick veta att Wild Card fanns under mitt första år på HDK-Valand, när de dåvarande treorna sökte, och Simone Norberg vann! Det kändes redan då väldigt spännande och lyxigt och något jag visste att jag ville söka när det var min tur att examineras. 

kvinna i motljus
Scen från Balders examensfilm That´s Amore

Det vinnande bidraget består av Balders examensfilm That’s Amore och en presentation av en långfilmsidé, vilken ska få namnet Worldbuilding. Den kommande långfilmen handlar om byggarbetaren John, vars åttaåriga dotter oförklarligt försvinner, en tid efter att han iakttagit en märklig skepnad kika upp ur en gatubrunn. För att hitta sin dotter klättrar han ner i samma brunn där en annan värld väntar.
– Worldbuilding ska bli en magisk och nedtonad musikal om en man som klättrar ner i en gatubrunn för att rädda sitt barn. Jag tycker faktiskt om musik ännu mer än film, så att göra en musikal är ett omvänt och krångligt sätt för mig att få hålla på med musik. Det kändes spännande att göra en svensk musikal på ett lite annorlunda sätt och det är så vackert när folk avslöjar sina känslor med hjälp av en sång.

miljöbild med människor
Foto från filminspelning i Tyskland

Innan tiden på HDK-Valand studerade Balder på Biskops Arnös dokumentärutbildning, där han lärde sig grunderna till ett filmskapande. Därefter flyttade han till Köpenhamn för att assistera regissören John Skoog i hans arbete med långfilmen ”VÄRN”. Samarbete med Skoog fortlöpte därefter under åren på HDK-Valand och fortsätter än idag. Efter examen fortsatte Balder direkt med sitt med mitt filmiska arbete. När vi hörs är han nyss hemkommen från Tyskland där han har varit och spelat in sin nästa kortfilm ”Den sista turisten i Europa”.
– Jag vet inte om jag vågar kalla det en filmkarriär än, mer och fortfarande bara olika försök att få hålla på med det jag tycker om. Jag har tillsammans med regissörerna Sally Jacobson, Neil Wigardt, Tuva Björk och Joel Viksten Abrahamsson startat produktionsbolaget ”BANK”, där jag och Joel bland annat producerar kortfilmen ”SON” av Leona Cauklija. Senare i vår komer jag, tack vare Wild Card-priset, att börja skriva manuset till ”Worldbuilding”. Det är mycket, men det är kul! 

Att knyta kontakter och hitta människor inom branschen att samarbeta med är en viktig del för att lyckas med en karriär inom film. Balder menar att utbildningen på HDK-Valand har varit värdefull för just detta.
– En så stor del av att göra film, är att man gör det tillsammans med andra människor. Därför är jag väldigt glad och tacksam att jag fick studera tillsammans med just de lärarna, klass- och kurskamraterna på HDK-Valand. Det är människor och kompisar som jag hoppas få arbeta och hålla kontakten med i många år. Speciellt en person var och är väldigt viktig för mig, Joel Viksten Abrahamsson. Vi träffades på HDK-Valand och har arbetat tillsammans med allt vi har gjort sen dess, det är min närmsta och viktigaste samarbetspartner, han äger! 

Förutom viktiga kontakter ser Balder många andra viktiga färdigheter eller kunskaper som han har tagit med dig från sin utbildning idag använder i sitt filmskapande.
– Min tid på HDK-Valand har i hög grad utformat den grund som allt mitt kommande arbete utgår från. Att försöka beskriva allt som skolan och lärarna har gett mig är omöjligt, det blir för långt och för stort… Men det viktigaste som jag tar med mig är kanske upplevelsen av att jag kan göra film, att det som existerar i mitt huvud kan översättas till en bioduk - och att det blir bra! Det var väldigt viktigt och stort för mig första gången jag fick uppleva det.

Juryns motivering för årets Wild Card
Redan med sin examensfilm inger den här filmskaparen stort hopp om framtiden. Med en exakt poesi och koreografi gestaltar han människan i samtiden, en samtid både verklighetsförankrad här och nu men samtidigt evigt outgrundlig. I det nya projektet, där en frånskild småbarnspappa förtvivlat försöker hålla sig kvar i det förgångna, bjuder han in oss till en värld lika mystisk som livet själv. Det är modigt. Det är vackert. Det är drabbande. Juryn ser mycket fram emot att få följa detta unika konstnärskap, liksom det starka och spännande team som skapats kring filmen och processen framåt.


Tidigare alumner från HDK-Valand som har vunnit Wild Card
2023 Lisa Forslund, André Vaara
2022 Vangelis Kollias, Simone Norberg
2021 Lina Vain Illalla
2020 Sebastian Johansson Micci
2018 Jerry Carlsson

Filmpriset Wild Card

Wild Card är Filminstitutets sätt att nå ut till den nya generationen, där nyexaminerade regissörer får utvecklingsstöd för att snabbt komma i gång med långfilmsdebuten. Regissörerna söker med sina examensfilmer samt tre minuter rörligt material där de presenterat sin långfilmsidé. Vinnarna presenterades vid en ceremoni i Filmhuset under Stockholms internationella filmfestivals Industrydagar som i år ägde rum 14-16 november. De 400 000 kronor vardera som delas ut till vinnarna ska användas för att göra en skissfilm till en långfilm, samt idé-, projekt- och manusutveckling. Jurygrupperna består av filmkonsulenter och controllers vid Filminstitutets produktionsstödsenhet. Årets andra vinnare är Olga Krüssenberg.