Konstnärligt kandidatprogram i film
Kort om programmet
Kandidatprogrammet i film syftar till att utveckla filmiska metoder och färdigheter utifrån ett kritiskt, undersökande förhållningssätt. Som student utvecklar du kunskap om hela den filmiska processen där både teknisk färdighet, konstnärlig och teoretisk förmåga ingår.
Om utbildningen
Studierna under det första året fokuserar på att fördjupa sig i film genom att koppla samman praktiska och teoretiska perspektiv. Genom olika övningar utvecklar du både tekniska och konstnärliga färdigheter. Du kommer också att samarbeta med studenter från andra ämnesområden som litterär gestaltning och fotografi, där ni tillsammans utforskar begrepp som etik, estetik och teknik. Ditt eget filmintresse sätts i relation till olika teorier och filmiska uttryck, vilket ger utrymme för reflektion och fördjupning. Med hjälp av analytiska verktyg, både skriftligt och visuellt, diskuterar ni filmens potential som konstnärlig form och pedagogiskt verktyg i samhället. Relationen till avbildande och iscensättande utvidgas och utmanas när du undersöker berättande bortom traditionella genreindelningar.
Det andra året fördjupar du dig i begrepp som rum och rumslighet i relation till idéutveckling, manus, casting och personregi. Detta tillämpas i praktiken genom mindre övningar, grupparbeten samt ett eget filmprojekt där du också får fördjupade kunskaper inom postproduktion, inklusive redigering, color grading och ljud. Under projektet lär du dig även att samarbeta inom filmmusik och ljudgestaltning. Terminen avslutas med idéutveckling och manusarbete inför ditt kommande examensprojekt.
Tredje året fokuserar du på ditt examensprojekt, där du genomför en komplett filmproduktion från idé till publik visning. I samband med Göteborg Film Festival presenterar du ditt verk för en publik och vidare utforskar nya plattformar, sammanhang och målgrupper för din film. Du skriver även en essä där du reflekterar över din konstnärliga praktik och undersöker nya teoretiska samband. Slutligen förbereder du dig för din framtida verksamhet genom att skapa nya kontakter, samarbeten och planera kommande projekt.
Valbara kurser
I flera av de program som ges vid HDK-Valand ingår valbara kurser. Kurserna syftar till att komplettera kunskaper inom andra konstnärliga praktiker och innehåller möjligheter till att utveckla dina färdigheter och förmågor. HDK-Valand bedriver även utbildning och forskning inom design, fotografi, fri konst, konsthantverk och litterär gestaltning. Studenter på våra filmutbildningar har möjlighet att delta i valbara kurser inom flera av de andra ämnena. Inom de valbara kurserna möter du studenter över ämnesgränserna och mellan årskurserna.
Lär känna lärare och övrig personal på Enheten för film, fotografi och litterär gestaltning.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet
Arbetsprov
Här hittar du instruktioner för arbetsprovet till konstnärligt kandidatprogram i film.
Urval
Urvalet baseras på arbetsprov och intervju.
Efter studierna
Programmet ger dig en bred grund för att kunna verka självständigt som filmare inom olika verksamhetsområden. Studierna utgår från en breddad syn på filmområdet där nya yrkesroller och möjligheter växer fram i och med den tekniska och samhälleliga utvecklingen. I en visuell värld har de flesta institutioner, företag och offentliga verksamheter behov av att med kameran som verktyg visualisera sin verksamhet. Du kan också bredda ditt yrkesområde till pedagogiska uppdrag kopplat till rörlig bild.
Utbildningen förbereder dig för fortsatta studier på avancerad nivå. På HDK-Valand kan du till exempel söka Masterprogrammet i film.
Så är det att plugga
Lokaler
HDK-Valands lokaler ligger i centrala Göteborg och består av föreläsningssalar, en biograf, storskaliga studior som delas men kan delas av, projektutrymmen, välutrustade verkstäder och studentdrivna gallerier. På Vasagatan 50 i Göteborg, där programmet ges, finns 15 verkstäder för olika material och med teknik och utrustning, bland annat för film, ljud och foto.