Bild
En tjej sitter på ett bibliotek med en bok uppslagen.
Foto: Natalie Greppi
Länkstig

Förändrade socialförsäkringar: Ny lärobok ger socionomer praktisk förståelse av regelverket

Publicerad

Socialförsäkringar förknippas ofta med komplicerade regler och byråkrati. En ny grundbok för socionomer ger en mer levande och praktisk bild av socialförsäkringar. “Den ger förståelse för hur regelverket fungerar i relation till människors behov” säger redaktörerna Jayeon Lee och Sara Hultqvist, från Göteborgs universitet och Socialhögskolan i Lund.

Socialförsäkringar brukar associeras med komplexa regelsystem och byråkratisk myndighetsutövning. Sällan diskuteras socialförsäkringar i socionomutbildningen i termer av social mobilisering, politisk kamp, och professionellas handlingsutrymmen i rättstillämpning.

Den nya boken ”Socialförsäkringar för socionomer” förmedlar en mer dynamisk syn på socialförsäkringar.

– Vi vill hjälpa socionomer att öppna ögonen för den egna rollen, för en fortsatt utveckling av en av välfärdssamhällets viktigaste samhällsinstitutioner, säger redaktören och forskaren Jayeon Lee.

Bild
Forskarna Sara Hultqvist och Jayeon Lee, författarna, håller tillsammans i boken "Socialtjänstförsäkring".
Forskarna Sara Hultqvist från Lunds universitet och Jayeon Lee vid Göteborgs universitet ger nu ut en ny lärobok om socialförsäkringar.
Foto: Privat

En efterlängtad lärobok med praktiska exempel

Under de senaste decennierna har socialförsäkringssystemet genomgått stora förändringar. Det har saknats en uppdaterad grundbok som beskriver förändringarna och konsekvenserna som följts.

– Exempelvis har tillgången till ersättningar från arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen försämrats och många socialförsäkringsförmåner har tappat sina faktiska värden, säger Jayeon Lee..

Läroboken har därför en djupgående genomgång av socialförsäkringssystemet, ersättningsregler och bidragsformer som finns.

– Boken är därför en viktig resurs för både studenter och yrkesverksamma inom socialt arbete.

Men det är inte bara konsekvenserna av de senaste decenniernas systemförändringar och hur de påverkar olika grupper i samhället som boken tar upp. Den ger också insikter från fältet genom röster från legitimerade hälso- och sjukvårdskuratorer, personliga ombud och funktionsrättsrörelsen.

– Det ger en praktisk förståelse för hur regelverket fungerar i relation till människors behov, fyller Sara Hultqvist i, redaktör och docent i socialt arbete vid Socialhögskolan i Lund.

Beskriver hur socialförsäkring bör – och kan – fungera 

Boken vänder sig inte heller bara till socionomstudenter och yrkesverksamma socionomer. Den är även aktuell för handläggare, arbets- och fysioterapeuter, rehabiliteringskoordinatorer, personligt ombud och special- eller socialpedagoger, menar redaktörerna. De ser boken som en viktig resurs för alla som är involverade, eller intresserade, av hur socialförsäkringar kan och bör fungera i ett modernt välfärdssamhälle.

– Vår förhoppning är att den kan bidra till en djupare förståelse för socialförsäkringssystemet och dess betydelse för samhället. Boken bjuder även på en framåtblickande diskussion där socialförsäkringars framtid diskuteras i ljuset av klimatkrisen, säger Jayeon Lee.

Text: Louise Älgne

Om socialförsäkringar

Socialförsäkringar är det system som ger ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetslöshet, ålderdom och andra livshändelser. De är en central del av välfärdssamhället och syftar till att ge trygghet och stöd till individer och familjer.

Boken Socialförsäkringar för socionomer

  • Boken Socialförsäkringar för Socionomer är skriven för socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare i Sverige.
  • Redaktörer för boken är Sara Hultqvist vid Socialhögskolan, Lunds universitet och Jayeon Lee, Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet.
  • Majoriteten medverkande författare är lärare och forskare som undervisar om socialpolitik, socialförsäkringar och socialrätt på landets socionomutbildningar. Bland författarna finns även personer som arbetar på det sociala arbetets fält, som hälso- och sjukvårdskuratorer och som personligt ombud.
  • Övriga medförfattare från Göteborgs universitet är Katarina Hollertz och Jörgen Lundälv.

Socialförsäkringar för socionomer, Studentlitteratur.se