Länkstig

Forskare identifierar de mest angelägna forskningsfrågorna som kemikalier i miljön utgör

Publicerad

En internationell undersökning där forskare från Göteborgs universitet medverkat har identifierat de 22 viktigaste forskningsfrågorna som måste besvaras för att fylla de mest brådskande kunskapsbristerna under det kommande årtiondet.

Thomas Backhaus- Studien ger en översikt över de centrala aktuella frågorna. Detta innefattar de kemikalier vi bör vara mest bekymrade över, vilka platser runt om i världen som står i händelsernas centrum för kemiska föroreningar, samt hur vi kan ta fram metoder för att skydda biologisk mångfald och ekosystem, och, avslutningsvis hur vi kan välja de bästa åtgärderna för att lindra”, menar professor Thomas Backhaus en av upphovsmännen bakom undersökningen vid institutionen för biologi och miljövetenskap och ledare för universitetets Centrum för framtidens kemiska riskanalyser och styrning.

Kemikalier som släpps ut i miljön kan komma att äventyra att målen för hållbar utveckling i Agenda 2030 inte uppnås. Dessa bidrar till minskad biologisk mångfald; allt fler naturkatastrofer; hot mot livsmedel, vatten- och energiresurser; negativa effekter på människors hälsa och miljöförstöring.

Forskningen är ett resultat av en nyligen genomförd övning kring ”stora frågor” där forskare från hela Europa deltog. Syftet var att ta fram en färdplan för beslutsfattare, myndigheter, branschen i stort och finansiärer. Undersökningen bidrar till ett mer samordnat angreppssätt avseende bedömning och hantering av kemikalier inom Europa.

Thomas Backhaus tillägger:
- Undersökningen visar forskningsprioriteringarna för miljöforskare runt om i Europa. Den återspeglar den ökande komplexiteten som avser de frågor som vi måste tackla i en allt mer hektisk värld. Det är därmed inte överraskande att frågan som avser effekten av kemiska blandningar, samverkan mellan olika stressfaktorer och i synnerhet, kopplingen mellan giftiga kemikalier och icke-kemiska stressfaktorer såsom klimatförändringar hamnar högt upp på agendan. Att ignorera denna komplexitet skulle leda till alldeles för förenklade bedömningar som skulle vara oförmögna att skydda människors hälsa samt miljön”.

Undersökningen utgör en del av en större global framtidsanalysövning som samordnats av Society for Environmental Toxicology and Chemistry. Aktiviteter pågår i Nordamerika, Latinamerika, Afrika, Asien och Australasien. Tillsammans bidrar de till att koncentrera global forskning till effekterna av kemikalier i miljön.

Toward Sustainable Enivornmental Quality: Priority Research Questions for Europe publiceras med fri tillgång i tidskriften Environmental Toxicology and Chemistry.
https://setac.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/etc.4205 det är en av sex vetenskapliga artiklar i en global framtidsanalysstudie.

Kontakt

Thomas Backhaus
Institutionen för biologi och miljövetenskap
Göteborgs universitet
thomas.backhaus@bioenv.gu.se
+46 31 786 2734