Bild
Matfoto med mobil
Vad speglar din måltid för matarv?
Foto: Pexels: Jonathan Borba
Länkstig

Forskarnätverket #matarv i nytt samverkansprojekt med Rydal

Det nya samarbetet är kopplat till utställningen ”Mat: mer än bara en måltid” som gästar Rydals museum 25 maj – 16 oktober 2024. Under denna period arrangerar museet, Rydals Herrgård och Rydals Pelarsal tillsammans med forskarnätverket #matarv vid Göteborgs universitet en rad event med temat mat som kulturarv.

På gång på museet
Den 25 maj öppnar och invigs sommarens utställningar ”Mat: mer än bara en måltid” och ”Nybyggaren”. Med vid invigningen är Jenny Högström Berntson, ansvarig för forskarnätverket #matarv vid GU och producent för Matarvspodden. Hon kommer att berätta om #matarv och Matarvspodden tillsammans med Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator. Martin Berntson, professor i religionsvetenskap, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet, också aktiv i #matarv, kommer att ge en inblick i läskhistoria och bjuda på blindtest av läsksorter.

Ann Iberius-Orrvik inleder med ett invigningstal. Hon är uppfinnare, politiker och entreprenör och samma dag öppnar hon saluhall Rydals Pelarsal i husets bottenvåning. När museet stänger för dagen fortsätter invigningen på Rydals herrgård med provsmakning av öl bryggt på Hemgårdens bryggeri i Rydal. Invigningen är öppen för allmänheten och alla är mycket välkomna.

MAT: mer än bara en måltid och Nybyggaren
Den turnerande utställning på temat mat är producerad av Regionmuseet Skåne tillsammans med norska friluftsmuseet Maihaugen och danska Den Gamle By. Inriktningen är hållbarhet, och sammanför historiska aspekter på matproduktion och mathushållning med dagens och morgondagens innovation och forskning. Med utgångspunkt i Norden, utforskar projektet matens betydelse för såväl individer som samhälle och vårt förhållande till produktion, konsumtion och återbruk. 

Målet har varit att skapa en inspirerande och tankeväckande utställning som kan ge besökarna nya kunskaper att omsätta i sin matvardag. 

I den tillfälliga utställningen Nybyggaren finns också många kopplingar till matarv och hållbarhet.  Här möter besökaren Gunilla Andélius berättelse i en fotoutställning som bygger på drömmen om att gå sin egen väg, att leva av sina egna händer och tillämpa sjävhushållning på gammalt sätt.

Gabriella Andélius i sitt kök
Gabriella Andélius i sitt kök, foto från utställningen Nybyggaren
Foto: Rolf Göran Åström

Matarv i fokus under hösten
Under hösten planeras en rad gemensamma arrangemang, det kommer att vara inriktat på olika ämnen om mat som kulturarv på torsdagskvällar i september, matarvsaktiviteter under det kommande MatEventet den 13-14 september, fikafokus i samband med stickfestivalen i Rydal den 12-13 oktober och sist men inte minst utlovas en dag med öl i centrum, en lokal oktoberfest på Rydals Herrgård.

– Det är ett fint tillfälle för oss från #matarv att nå ut med forskning och kunskaper om matarv och det är verkligen roligt att planera alla dessa aktiviteter tillsammans med Rydals museum och andra aktörer i Rydal. Vi ser fram emot en höst med matarvet i fokus, till samtal om mat, doft och konst, krismat, fikatraditioner och matminnen, menar Jenny Högström Berntson, ansvarig för #matarv vid Göteborgs universitet.

Vill du veta mer?

Information om kommande event kommer att publiceras på Program och aktiviteter - Marks kommun och https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/cchs-eventserie

#matarv är ett nätverk för samverkan kring forskning och samlingar om mat, traditioner och kulturarv. Mat är inte bara det vi äter utan också kultur, identitet, politik, attityd och miljö. Inom #matarv ryms forskning om mat från olika ämnen som historia, arkeologi, marinbiologi, konstvetenskap och religion.
För mer information, besök hemsidan: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv

Utställningen ”Mat: mer än bara en måltid” produceras av Regionmuseet i Sköne i samarbete med Den Gamle By i Århus och Maihaugen i Lillehammer.

Utställningen ”Nybyggaren – En berättelse om att gå sin egen väg” är en berättelse om målmedvetenhet, längtan efter frihet och närhet till djur och natur. Men också en berättelse om hårt slit och en prövande tillvaro. Detta är första gången Gabriella Andélius' vägval skildras i en utställning. Utställningen är producerad av Rolf-Göran Åström, frilansfotograf.

De båda utställningarna gästar Rydals museum 25 maj – 16  oktober 2024. https://www.mark.se/rydalsmuseum

Saluhallen i Rydal https://rydalspelarsal.se/

Rydals Herrgård: https://www.rydalsherrgard.se/

Christina Shearer och Lisa Haeger skrev ett kapitel om matarv i Rydal i antologin Matarvets trådar: från antik fisksås till svenskt fredagsmys, red. Jenny Högström Berntson & Pernilla Schedin, Carlssons bokförlag 2023. De pratar också om Rydals matarv och matarv i museer tillsammans med Julia Håkansson, Malmö universitet, Matarvspodden: Matarv i museer.