Arkeolog Johan Lings bok Hällristningarnas värld har fått utmärkelsen Årets historiska bok 2024.
− Det är första gången jag skrivit en populärvetenskaplig bok som i första hand vänder sig till allmänheten, så det är roligt att den blivit uppskattad, säger Johan Ling.
I år var konkurrensen stenhård då andra välkända författare och historiker, som Dick Harrisson, kommit med nya böcker om både Stockholm och historiska personer.
− Att min bok Hällristningarnas värld blivit så här uppskattad och uppmärksammad, känns roligt och uppmuntrande. Jag är även runt i landet och håller föredrag om boken vilket är kul! säger Johan Ling, vid Institutionen för Historiska studier.
Han är föreståndare för Svenskt HällristningsForsknings Arkiv (SHFA) som har sin verksamhet vid Göteborgs universitet och där han också är professor i arkeologi.
Många arbetstimmar bakom boken
− Jag höll på att ge upp ett tag eftersom det finns så många dimensioner på hällristningarna, vidare är det ett stort och omfattande material. Bara i Bohuslän har vi över 10 000 skepp avbildade från bronsåldern, säger Johan Ling och fortsätter:
− Varje hällristningsplats har sin särprägel såväl gällande motiv och placering i landskapet. Men som jag skriver i boken, så är det samtidigt det som är så stimulerande att forska på hällristningarna samt det faktum att vi aldrig kan komma åt deras ursprungliga budskap.
I boken finns qr-koder - som läsaren kan scanna med sin mobil- och då komma direkt till dokumentationen i Svenskt hällristnings forskningsarkiv och ta del av all dokumentation som finns av varje enskild lokal. Och det tror Johan, nu i efterhand, kan ha bidragit till att boken blivit så uppskattad.
Koppling till databasen vid universitetet
− Därigenom får läsarna en insikt i hur dokumentationen och tolkningarna förändras över tid, allt ifrån avritningar från 1800-talet till laserskanningar från 2000-talet. Vidare medför qr-koderna att du kan ta med boken på plats i landskapet och finna de olika platserna med de kartgränssnitt som finns kopplat till arkivet.
− Databasen uppdateras hela tiden och därmed indirekt även boken som på så sätt gör den tidlös och viral, säger Johan Ling.
Boken presenterades också på bokmässan i höstas.
Foto: Cecilia Sjöberg
Boken är den första på 30 år som sammanfattar vad forskningen hittills kommit fram till om hällristningar i Sverige. I boken presenteras de senaste teorierna om vem som står bakom de gåtfulla bilderna som knackats in på stenhällarna, främst under bronsåldern. Ett helt avsnitt ägnas också åt de motiv vi kan se på hällarna. För även här har forskningen kommit med nya rön de senaste åren.
Johan Ling har jobbat med boken sedan 2018, parallellt med sin forskning. Idag bedriver han fyra stora internationella forskningsprojekt vid Göteborgs universitet med anknytning till hällristningar.
Bokförlaget hoppas på fler samarbeten
Boken är utgiven på Natur & Kultur och finns hos de vanliga bokhandlarna.
− En mycket välförtjänt utmärkelse med tanke på bokens stora folkbildningsvärde. Att sammanfatta ett sådant forskningsområde på ett så levande sätt, och med ett alldeles lagom personligt tilltal, är en bragd. Och jag har mina förhoppningar om att Johan Ling, hans institution och jag har fler böcker att samarbeta om, säger Anders Bergman, förläggare för historia på Natur & Kultur
Text: Cecilia Sjöberg
Fakta
"Årets bok om svensk historia" utses genom att nättidningen Svensk Historia varje år håller en omröstning.