Bild
Ett barn som gungar.
Foto: Annie Spratt
Länkstig

Impopulära politiska förslag påverkar valresultat även om de inte genomförs

Publicerad

Politiska förslag om att lägga ned skolor kan påverka väljarstödet negativt. En studie från Göteborgs universitet visar att det ledande partiet i svenska kommuner med nedläggningshotade skolor tappade väljare. Det gällde både i valdistrikt där skolor lades ned och i distrikt där förslag om nedläggning drogs tillbaka.

Politiker ställs ofta inför situationer där de måste lägga fram ett förslag som möter motstånd hos väljarna, vilka i sin tur kräver att förslaget dras tillbaka. Politikerna kan då antingen välja att genomföra förslaget mot väljarnas vilja, eller lyssna på väljarna och dra tillbaka det.

Simon Gren och Elena Leuschner är doktorander i statsvetenskap. De har undersökt hur väljarna reagerar när politiker lägger fram impopulära förslag som att stänga skolor, och om eventuell nedgång i väljarstöd kan undvikas om förslaget dras tillbaka.

Undersökningen bygger på analyser av kommunala valresultat för cirka 6 000 valdistrikt i Sverige mellan åren 2002 och 2018. I studien jämförde statsvetarna hur väljare som bodde nära en skola som hotades av nedläggning röstade, jämfört med de som bodde längre ifrån en sådan skola.

– Resultaten visar att själva förslaget faktiskt påverkade hur väljarna röstade i nästa val. I både valdistrikt där skolor lades ned och i valdistrikt där förslaget drogs tillbaka tappade det ledande partiet i kommunstyrelsen i snitt en procent av väljarna, säger Simon Gren.

Undersökningen tyder alltså på att svenskarnas väljarbeteende kan påverkas av politiska förslag även om de aldrig blir verklighet, i alla fall på kommunal nivå.

– För politiker innebär detta en utmaning. När de väl har lagt fram ett impopulärt förslag är det inte troligt att de kan undvika att förlora väljare i nästa val genom att dra tillbaka förslaget, säger Elena Leuschner.

 

Text: Anna-Karin Lundell

Mer information

För att kunna isolera den kausala effekten (orsakssambandet) av att antingen genomföra eller dra tillbaka ett förslag om att lägga ned en skola tog forskarna hänsyn till ett antal variabler: variationer mellan kommuner, händelser som påverkar alla valdistrikt i en kommun lika och skillnader mellan valdistrikt som fanns redan innan något förslag om skolnedläggning lagts fram.

Länk till studien: Outcome Isn’t Everything: Electoral Consequences of Implementing or Withdrawing Unpopular Policies | Political Behavior (springer.com)