I december förra året disputerade Kristoffer Stedt med en avhandling om makroalgers betydelse som framtida livsmedel. En del i avhandlingen visade hur proteininnehållet i alger kan höjas rejält genom att odla dem i spillvatten från livsmedelsindustrin. Det är detta arbete som nu prisas av kungen.
– Det känns jättekul att få uppmärksamhet för något man jobbat med de senaste fyra och halvt åren. Det känns också rätt i tiden. Vi behöver se över hur vi producerar mat, och alger är en outnyttjad resurs, säger Kristoffer Stedt, forskare vid Institutionen för marina vetenskaper.
Industrivatten höjer proteinhalten
För att mätta jordens växande befolkning behöver livsmedelsproduktionen öka. En siffra som brukar nämnas är 60 procent högre produktion år 2050 jämfört med år 2010. Här skulle odlade makroalger kunna bli ett värdefullt tillskott, men deras relativt låga proteininnehåll är en utmaning.
För även om det går att skörda mycket stora mängder algbiomassa per ytenhet är proteinhalten ganska låg, 10-20 procent torrvikt att jämföra med till exempel sojabönans 40 procent.
– Men genom att odla algerna i näringsrikt spillvatten från till exempel sillindustrin kan man höja deras proteininnehåll. I våra försök med havssallat, Ulva fenstrata, steg proteinhalten till 30–37 procent, säger Kristoffer Stedt.
Uppskalning och nya arter på gång
Kungastipendiet på 100 000 kronor hoppas Kristoffer Stedt kunna använda för att skala upp odlingsförsöken. Helst vill han bygga upp en odling i direkt anslutning till någon av västkustens beredningsindustrier för att få större volymer och även se vad som händer över tid. Att testa nya arter ligger också högt på önskelistan, gärna den röda algen dulse, Palmaria palmata, som är naturligt proteinrik och anses vara mycket smaklig.
– Intresset för att äta vegetariskt ökar och lyckas vi bara utvinna proteinet på ett effektivt sätt kan man göra vad som helst; algburgare och andra färsprodukter. Personligen tror jag att en färs baserad på alger odlade på svenska västkusten och som dessutom tar upp överskottsnäring ur vattnet, kan bli ett positivt alternativ för många konsumenter.
Text: Susanne Liljenström