Landsbygden har flyttat in i svensk litteratur
Storstaden och det urbana har länge varit norm i svensk litteratur, men plötsligt har något hänt: landsbygden har tagit över, skildringar av livet i glesbygden hyllas och vinner priser.
– Vi har levt med Klas Östergrens och Ulf Lundells arv i decennier, men det håller på att ändras nu, sa Lena Kvist, kulturchef på Borås Tidning, på konferensen Hela Sverige ska gestaltas – i litteraturen.
Digital konferens på Zoom, heldag den 16 november 2021.
Arrangörer var Litterär gestaltning och Jonsereds herrgård vid Göteborgs universitet, samt Borås Tidning. Konferensen byggde på en kombination av dels traditionellt Jonseredsseminarium med korta inledningstal och öppen diskussion, dels en modifiering av den typ av textsamtal som författarutbildningar använder sig av, i detta fall Litterär gestaltning.
Deltagare var författare, forskare, redaktörer, kulturjournalister, verksamhetsledare och litteraturfestivalarrangörer. De kom från Skåne i söder, Ångermanland och Västerbotten i norr, Uppland och Öland i öster, Bohuslän i väster och många platser däremellan.
Förutom gemensamma diskussioner var deltagarna under ett par timmar indelade i mindre grupper, där de hade textsamtal på fyra teman:
I: Bilvrak, reflexvästar och fylla – landsbygdsskildringen och klichéer
Textsamtal utifrån Sven Olov Karlssons Italienaren, och Karin Smirnoffs Jag for ner till bror.
Samtalsledare: Aase Berg, författare och kritiker, och Lena Ulrika Rudeke, litteraturvetare.
II: Vem är i naturen, och vem är i kulturen?
Textsamtal utifrån Felicia Stenroths Indianlekar och David Vikgrens Materialvägensägen.
Samtalsledare: Fredrik Nyberg, poet, och Elisabeth Hjorth, författare och lektor på Litterär gestaltning, Göteborgs universitet.
III: Centrum och periferi – på andra sidan den urbana slackernormen
Textsamtal utifrån David Väyrynens Marken och Agnes Lidbecks Nikes bok.
Samtalsledare: Stefan Eklund, chefredaktör, och Lena Kvist, kulturchef, båda på Borås Tidning.
IV: Arv, plats, rätt
Textsamtal utifrån Balsam Karams Händelsehorisonten, Pär Hanssons Familjekista och Stina Stoors Bli som folk.
Samtalsledare: Pernilla Berglund, författare, och Jonas Ingvarsson, docent i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet.
Konferensen var en uppföljning till tidigare Jonseredsseminarier i en större satsning på ämnesområdet ”Stad och land – mediernas ansvar” den 24 april 2019 och ”Hela Sverige gestaltas – i litteraturen” den 7 oktober 2020. Satsningen fortsätter under 2022.