Bild
Länkstig

Lost in translation: Agneta Häll om HR Business Partner-rollen mellan strategi och verklighet

Publicerad

I en nyligen publicerad artikel undersöks de utmaningar som HR Business Partner-rollen står inför när den balanserar mellan strategiska ambitioner och operativa krav i skandinaviska organisationer.

Agneta Häll, doktorand vid Centrum för Global HRM (CGHRM) vid Göteborgs universitet, har nyligen publicerats i den ansedda tidskriften Nordic Journal of Working Life Studies. Hennes artikel, med titeln “Lost in Translation: The Human Resource Business Partner in a Scandinavian Context”, undersöker den komplexa och ofta utmanande rollen som HR Business Partner (HRBP) i skandinaviska organisationer och markerar en viktig milstolpe i hennes akademiska karriär.

HRBP-rollen infördes för över ett decennium sedan som en länk mellan chefer och HR-funktionen, med målet att ge strategiskt HR-stöd. Men Hälls forskning visar att verkligheten ofta ser annorlunda ut. I stället för att fokusera på strategiska frågor fastnar många HRBP i operativa uppgifter, som att hjälpa chefer med praktiska personalfrågor och HR-system. Detta står i kontrast till den ideala HRBP-rollen, som ska innebära djup affärskunskap och förmåga att driva HR-strategi.

En annan utmaning är att hitta HRBP med rätt kompetens. Många har inte den kombination av djup verksamhetsförståelse och HR-expertis som krävs, och ofta är rollen mindre attraktiv för erfarna HR-professionella. Häll föreslår därför att HRBP-arbetet i stället borde organiseras i team, där personer med olika kompetenser kan komplettera varandra och ge bättre stöd till cheferna.

Hennes forskning avslöjar en svaghet i det nuvarande HRBP-konceptet: ensamarbetet och det breda kompetenskravet. Ett mer team-baserat tillvägagångssätt kan här vara ett sätt för att förbättra HR-funktionens effektivitet och minska belastningen på enskilda HRBP, vilket också skulle stärka HR strategiska roll inom organisationer.

Läs Agnetas fullständiga artikel här eller anmäl dig på webinariet 26 september (längst ner på sidan) för att höra mer om Agnetas forskning.

Text: Donika Nord