Länkstig

Minnesord över professor emeritus Ragnar Hultborn

Publicerad

Det är med stor sorg vi meddelar att Ragnar Hultborn, professor emeritus i onkologi, har avlidit efter en längre tids sjukdom.
Närmast sörjande är hustrun Lilian samt döttrarna Helena och Lisa.

Ragnar Hultborn växte upp i en familj som var präglad av medicinsk forskning. Hans far var en framstående kirurg och bröstcancerforskare. Ragnars bana inom medicin var därmed ett naturligt val och han blev medicine kandidat 1967, doktorerade och blev docent i histologi 1974.

Han erhöll sin läkarlegitimation 1975 och blev specialist i onkologi 1981. År 2005 utnämndes han till professor i onkologi vid Sahlgrenska akademin, där han tjänstgjorde fram till sin pension.

Ragnar var en engagerad och inspirerande lärare som brann för att förmedla kunskap till läkarstuderande och var även en betydelsefull forskningsmentor för unga läkare. Genom sin hängivenhet och sitt stöd spelade han en avgörande roll i starten av Onkologlab, det experimentella forskningslaboratoriet vid onkologen på Sahlgrenska.

Ragnar bidrog genom åren till många viktiga forskningsprojekt och internationella kliniska studier, särskilt inom bröstcancer. Han var även en ledande kraft i utvecklingen av Targeted alpharadioimmunotherapy där alphastrålaren Astat användes i behandling av cancer.

Som kollega och kliniker visade Ragnar ett stort mod och uppriktighet, och han var aldrig rädd för att stå upp för vad han ansåg vara rätt. I kliniska sammanhang kunde man alltid lita på hans stöd, även i de svåraste besluten och samtalen. Hans passion för utbildning och klinisk utveckling inom onkologin lämnar ett outplånligt avtryck hos alla oss som haft förmånen att arbeta med honom.

Vi är djupt tacksamma för Ragnars bidrag till vår verksamhet och för att vi fått ha honom som kollega. Han kommer att vara djupt saknad.

Text: Per Karlsson och Khalil Helou